Εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Μαρόκου- Πως αντιδρά το Polisario

11/12/20 | 0 | 0 | 204 εμφανίσεις

Ο απερχόμενος πρόεδρος τω ν ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Μαρόκο και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους.

«Μια ακόμη ιστορική αποκάλυψη σήμερα! Το Ισραήλ και το Βασίλειο του Μαρόκου συμφώνησαν να δημιουργήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις … μια κολοσσιαία εξέλιξη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Τραμπ σε Tweet την Πέμπτη.

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Τραμπ ανακοίνωσε την υπογραφή δήλωσης αναγνώρισης της κυριαρχίας του Μαρόκου έναντι της Μαροκινής Σαχάρας.

Ο Μαροκινός μονάρχης, βασιλιάς Μοχάμεντ VI ενημέρωσε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για την επανέναρξη των επίσημων διμερών επαφών και διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν προξενείο στη Δυτική Σαχάρα στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ.

«Η αναγνώριση της Ουάσιγκτον για την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα είναι μια ιστορική θέση», δήλωσε.

Ο Τραμπ σχετικά με τη αναγνώριση αυτή έγραψε: «Το Μαρόκο αναγνώρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1777 και επομένως ήταν σκόπιμο να αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του έναντι της Δυτικής Σαχάρας», όπως σημειώνει η Masrawy.com

Το Μέτωπο Polisario

Εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στην Ευρώπη δήλωσε ότι «το Μέτωπο εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στην περιοχή της Σαχάρα, αλλά αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει τη θέση του Μετώπου», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στην Ευρώπη, Αμπί Μπαχράγια αλ Μπασίρ, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως «περίεργη, αλλά όχι έκπληξη».

Πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση «δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα της σύγκρουσης και το δικαίωμα του λαού της Σαχάρας στην αυτοδιάθεση», προσθέτοντας ότι το μέτωπο θα συνεχίσει τον αγώνα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέτωπο Πολισάριο επιδιώκει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος με το όνομα της «Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχράουι» στην περιοχή της Σαχάρας από τη δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα. Η σύγκρουση μεταξύ του Μετώπου Πολισάριο  και του Μαρόκου δεν έχει επιλυθεί τελικά, όπως γράφει η Arabic.rt.com.

«Το μέτωπο Πολισάριο είναι ένα κίνημα ανεξαρτησίας που υποστηρίζεται από την Αλγερία, το οποίο κατέχει το ένα πέμπτο της Δυτικής Σαχάρας και έχει κάνει εκστρατεία για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης μέσα από δεκαετίες πολέμου και αδιεξόδου», σημειώνει η ισραηλινή Times of Israel.

https://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας δίνοντας έμφαση στην ανεπίσημη επίσκεψη ενός τούρκου υφυπουργού στην Θράκη. Για τους εξής λόγους: -Και οι τούρκοι επίσημοι έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται και την Θράκη, όπως κάνουν και οι δικοί μας με την Κωνσταντινούπολη. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο