Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Μάτι: «Εχουν στηθεί λαϊκά δικαστήρια υπό την ανοχή της Πολιτείας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι θα προσφύγει άμεσα «στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας»

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή τις χθεσινές αντιδράσεις για την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, σε σημερινή ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για «τα λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι θα προσφύγει άμεσα «στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της».

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ, έχει ως εξής:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.

Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της.

Καλούμε όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν Δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα Διεθνή Κείμενα. Σε ένα Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας.

Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

https://www.kathimerini.gr/society/563006032/enosi-dikaston-kai-eisaggeleon-gia-mati-echoyn-stithei-laika-dikastiria-ypo-tin-anochi-tis-politeias/

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η ΕΔΕ ξεχνά ότι η εξουσία πηγάζει από τον λαό για τον λαό.
  Η λαϊκή οργή έρχεται εξ αιτίας των αποφάσεων που προκαλούν τον κοινό νου και το δημόσιο αίσθημα.
  Η διασταλτική εφαρμογή των νόμων υπέρ της μίας κατεύθυνση (κατηγορούμενοι) είναι το πρόβλημα.
  Ξέπλυναν και τις ευθύνες των πολιτικών οπότε πάνε τώρα για προαγωγή.
  Φωνή λαού οργή Θεού.
  Οι δικαστές χωρίς καμία επαφή με την κοινωνία, τα ίδια θα κάνουν και στα Τέμπη, υπηρετούν την εκτελεστική εξουσία και όχι τον λαό

 2. Ορθή και στην διατύπωσή της και δικαιολογημένη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , μόνο που για την συγκυρία η δικαστική απόφαση ελήφθη -και μάλιστα ομοφώνως- πολύ αβασάνιστα ,χωρίς να ”επιμετρήσει” και τον βαθύτατο πόνο των συγγενών των θυμάτων και των ισοβίως αναπήρων , που επέζησαν- ενόψει και των εορτών του ελληνικού Πάσχα.
  Εξ άλλου δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση ότι δίκασαν την υπόθεση η αφρόκρεμα -που λέμε-των δικαστών, οι οποίοι και διεφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση και μετέτρεψαν την ποινή ,αντί δέκα (10 ) ευρώ ημερησίως , που αυτό κυρίως προκάλεσε . (”άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε”).
  Υπεύθυνοι ή ατυχήσαντες οι καταδικασθέντες έπρεπε και οι ίδιοι να μη ζητήσουν δια των συνηγόρων τους ”τα ελάχιστα κύριε Πρόεδρε” .
  Υ.Γ Ελπίζω να παραδειγματισθούν από την στάση και συμπεριφορά των συγγενών του ΜΑΤΙ οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ”που πήραν τα βουνά” και κατηγορούν κυβέρνηση ,δικαστές και λοιπές Αρχές , προτού αποφανθούν τελεσιδίκως τα Δικαστήρια .
  ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ,ΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ , ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΘΕΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ.
  Ας πούμε ένα ΟΥΑΙ -ημέρα που είναι -στους καραυγάζοντες εις βάρος της Δικαιοσύνης των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν -οι οποίοι άλλαζαν προς το ”δημοκρατικότερο” και φιλολαϊκό νόμους και επενέβαιναν με δημόσια λόγια και πράξεις στους δικαστές .
  Ξεχάσαμε τον καταδικασθέντα με 13-0 κ. Παπαγγελλόπουλο , που διετέλεσε από το 2015-2019 αναπλ.υπουργός Δικαιοσύνης;;; .
  Μόνο οι γάτες κρύβουν τα κ..κά τους .

 3. Αν και δεν περιμένω τίποτα, εκτός από προβοκάτσιες, να θυμίσω στους δικαστές, την επίσημη εκκλησία, και την “διανόηση” ότι πάντα ήταν το δεκανίκι της εξουσίας, και ποτέ δεν αφουγκράζονταν τον “λαό”

  • Δεν εξειδικεύσατε τις κατακρίσεις σας εναντίον της Δικαιοσύνης και των δικαστών ,αλλά εκείνο το ”πάντα ήταν δεκανίκι της εξουσίας” σας σώζει κάπως .
   Αλλά ποιον λαό να αφουγκρασθεί κανείς ;;;.
   Αυτόν που την Κυριακή των Βαϊων έκραζε το Ωσαννά για τον Χριστό ή εκείνον που την επομένη Παρασκευή έκραζε για τον Χριστό το σταυρωθήτω ;;;.
   Μόνο οι ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες έχουν αξία.
   Ο λαός -χρόνια τώρα- είναι χυλός και σαυτό ”ποντάρουν” και οι λαϊκιστές πολιτικοί- στην δε Ελλάδα μας εδώ και πενήντα χρόνια συνεχώς .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα