Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έδωσε την Παρασκευή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ ανακοίνωσε την απόφαση. Ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε ότι τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν από το Δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετώπισαν πλήρως την κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, και επομένως πληρούνται οι προϋποθέσεις για νέα εντολή έκτακτης ανάγκης. 

“Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση” στη Ράφα, είπε.

Το Διεθνές Δικαστήριο χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα ως “καταστροφική”, και διατάζει το Τελ Αβίβ να διασφαλίσει πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας για διεξαγωγή ερευνών. Στόχος, σύμφωνα με το Δικαστήριο, είναι η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων, ώστε να διασφαλιστεί ανεμπόδιστη πρόσβαση για τις έρευνες.

Ο Σαλάμ είπε ότι η κατάσταση στη Γάζα είχε επιδεινωθεί από τότε που διέταξαν για τελευταία φορά το Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί.

Επίσης, το Δικαστήριο δίνει εντολή στο Ισραήλ να αναφέρει, εντός ενός μηνός, την πρόοδό του στην εφαρμογή των μέτρων που διέταξε. 

Το Δικαστήριο αποτελεί το Ανώτατο Όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Το δικαστήριο δεν έχει εξουσίες επιβολής. 

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου -ένα χωριστό δικαστήριο που εδρεύει επίσης στη Χάγη- ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατατέθηκε αίτηση για εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ, καθώς και των ηγετών της Χαμάς.