Ιανουάριος 1, 2024. Ελλάδα.

Αμερικανικές αποβατικές δυνάμεις που ανήκουν στο Πεζοναυτικό Εκστρατευτικό Σώμα έχουν μετακινηθεί από την Ερυθρά Θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες θα ενταχθεί σε ένα τρίτο αποβατικό επιθετικό πλοίο στην περιοχή, ως μέρος του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Τα αμφίβια επιθετικά πλοία ανήκουν στο ‘Marine Expeditionary Force (MEU)’, σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό και αποτελούν μια ομάδα αμφίβιας επέμβασης σε ετοιμότητα (ARG) στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τα πλοία  Bataan, Carterl Hall, Mesa Verde.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει ότι από τον Αύγουστο, αποβατικά πλοία προστέθηκαν στον 5ο Στόλο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ως μέρος της μάχης κατά της ιρανικής παρέμβασης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η μετακίνηση των αποβατικών στη Μεσόγειο ήταν προγραμματισμένη όταν το αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ» επρόκειτο να φύγει από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin αποφάσισε να διατηρήσει το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία του, ενώ το αεροπλανοφόρο Eisenhower και η ομάδα κρούσης του έκαναν περιπολίες στον Κόλπο του Άντεν, νότια του στενού Μπαμ παλ Μαντάμπ.

Σημειώνεται ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-18 «Super Hornet» από αυτό το αεροπλανοφόρο αναχαίτισαν την περασμένη εβδομάδα  μη επανδρωμένα αεροχήματα που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη.

The Hellenic Information Team