Ενεργειακή κρίση: Ο Σόιμπλε καλεί τους πολίτες να φορέσουν πουλόβερ και να έχουν κεριά, σπίρτα και φακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Εμείς οι Γερμανοί είμαστε κακομαθημένοι, κι εγώ επίσης», δήλωσε ο 80χρονος πολιτικός στην Bild – Υποστηρίζει ότι ο Πούτιν υπολογίζει ότι η Δύση θα κάνει πίσω, κάτι που «δεν μας επιτρέπεται»

«Σφίξτε τα δόντια», είναι το μήνυμα που στέλνει στους συμπολίτες του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και εμβληματικός πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών(CDU),  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση της «Bild».

Ο 80χρονος πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Bundestag σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα του, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μιλώντας «έξω από δόντια», όπως άλλωστε το συνηθίζει.

Ο Σόιμπλε εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο, δίνει χρήσιμες οδηγίες για το πώς οι Γερμανοί θα βγάλουν τον φετινό χειμώνα αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση. «Πάρτε σπίρτα, ανάψτε κεριά κι να έχετε έναν φακό στο χέρι», λέει.

«Δεν μας επιτρέπεται» να κάνουμε πίσω

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν ρίξει πυρηνικά όπλα, ο βαρόνος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών είναι σαφής: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τρομοκρατηθεί από την απειλή αυτή. Αυτή είναι η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα που θα οδηγούσε σε μια ακόμη περαιτέρω κλιμάκωση. Αλλά η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν φυσικά μία «κόκκινη γραμμή». Και με τις απειλές του Πούτιν να κάνει χρήση αυτών των όπλων, ο Πούτιν «γρατσουνίζει» εδώ και καιρό αυτή την κόκκινη γραμμή».

Ο Σόιμπλε δεν έκρυψε επίσης το γεγονός ότι, ο νυν Καγκελάριος της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, βρίσκεται σε δεινή θέση: «Δεν θα ήθελα να είμαι Καγκελάριος αυτή την εποχή και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης! Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν υποχωρείς, πάντα υποχωρείς. Πάντα τα πήγαινα καλά στη ζωή μου λέγοντας: Όχι, δεν θα με εκβιάσουν».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «βιώνουμε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει όσο οδυνηρό κι αν είναι για τον ίδιο ότι, ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο νόμιζε ότι θα ήταν. (…) Πρέπει να στοιχηματίσουμε ότι ο Πούτιν θα μιλήσει με λογική στο τέλος. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπολογίζει ότι εμείς θα κάνουμε πίσω λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του. Αυτό δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη»

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας-έμπιστο της Άνγκελα Μέρκελ- οι συμπολίτες του δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι, αυτός ο πόλεμος αφορά εκτός από τους Ουκρανούς και τους ίδιους.

«Όχι. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα», τονίζει ο Σόιμπλε. Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου που βιώνουμε όλοι, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Κλείσιμο

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κάι Βάιζε εάν το γερμανικό κράτος μπορεί να απαλλάξει τους Γερμανούς απ΄ όλα αυτά τα τεράστια βάρη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, υπογραμμίζει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρέπει να πούμε στους άλλους: Αν πρέπει, δεν θα πας φέτος διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε πως, το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Όχι! Αν δώσουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε οδηγούμαστε σε υπερεκμετάλλευση. Τότε οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», τόνισε.

«Όλοι είμαστε κακομαθημένοι»

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι μια κακομαθημένη κοινωνία, όπως άλλωστε και ο ίδιος. «Σίγουρα, όλοι είμαστε κακομαθημένοι. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα, να επιλέγουν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και να μην εργάζονται ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια Η εμπειρία του να διασκεδάζεις μια ζωή, δεν σου προσφέρει μία ικανοποιητική ζωή».

«Στο τέλος της ημέρας, όπως λέει ο Σόιμπλε, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι έχουν κάνει κάτι δίκαιο. Βοηθώντας αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι’ αυτό και η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, είναι πολύ παραπλανητική, ότι, δηλαδή, ένας φούρναρης μπορεί απλά να κλείσει την επιχείρησή του. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος εκ μέρους του νυν υπουργού από το κόμμα των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ», υποστηρίζει.

«Φορέστε ένα πουλόβερ, ίσως και ένα δεύτερο»

Ερωτηθείς για το αν οι Γερμανοί θα παγώσουν φέτος τον χειμώνα, ο ίδιος έσπευσε να δώσει πρακτικές οδηγίες στους συμπολίτες του:

«Απλά φορέστε ένα πουλόβερ. Ή ίσως κι ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα». Προσθέτει επίσης ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι δεδομένο μερικές φορές. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, «θα πρέπει να έχετε στο σπίτι πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση της Bild , ο 80χρονος Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. «Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, μπορείτε ακόμα να γελάτε;», τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Bild με τον Σόιμπλε να απαντά: «Φυσικά, το γέλιο είναι δωρεάν και χαλαρό. Δεν έχουμε λόγο να τα παρατήσουμε».

protothema.gr
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένα παιδί που γεννήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στην Γερμανία , μεγάλωσε στην κατεστραμμένη μετά τον πόλεμο Γερμανία και επέζησε παρά τις κακουχίες και ένας άνθρωπος με κοινή λογική και που ως συντηρητικός-” δεξιός” θέλει να απευθύνεται στη λογική και όχι στο συναίσθημα των ανθρώπων ,τι άλλο μπορούσε να πει στους Γερμανούς και σε όλους τους κατοίκους των χωρών-μελών της Ε.Ε, μια που και σε εμάς έφτασαν οι δηλώσεις του αυτές.
  Τα ίδια δεν θα έλεγαν και όσοι Έλληνες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις 10ετίες 1940 και 1950 και χωρίς γιατρούς, που τώρα δεν τους χωράει η Ελλάδα και ως Ευρωπαίοι εργάζονται όπου θέλουν στην Ε.Ε .
  ”Για όλο τον κόσμο είναι ,θα κάνουμε υπομονή , θα ντυθούμε καλύτερα , θα τρώμε σούπες και θα κοιμόμαστε περισσότερο. Ένας χειμώνας είναι θα περάσει” μας έλεγαν οι δοκιμασμένοι σε πολέμους και κακουχίες από το 1912 μέχρι το 1941 πρόγονοί μας.
  Πάντως κρυοπαγήματα ,όπως οι πολεμιστές του 1940/41 δεν θα πάθουμε και ας αφήσουμε τις κλάψες, ειδικά οι συνέλληνες της Νοτίου Ελλάδος.

 2. “….Πάντα τα πήγαινα καλά στη ζωή μου λέγοντας: Όχι, δεν θα με εκβιάσουν».

  Θα εκβιάζω εγώ !!
  (* Δεν το συμπλήρωσε ολόκληρο …)

  Καθαρά προτεσταντικού τύπου λογικές , αυτές που εξέφρασε !

  Ο καθένας φροντίζει μόνος του τον εαυτό του κι είναι υπόλογος για τις επιλογές του απέναντι στο σύνολο . Kανεις δεν δικαιούται λόγω της εγγενούς αμαρτωλοτητας του απολαύσεις.
  Ολοι είναι καταδικασμένοι στην επίγεια ζωή να σπάνε πέτρες ως.ενδειξη της πίστης τους κι επίγνωσης του προπατορικού αμαρτήματος που κουβαλούν.
  Στην μετά θάνατον ζωή ο Θεός θα αποδώσει στον καθένα την δικαιοσύνη ανάλογα με το βαθμό της πίστης που έδειξε στην επίγεια ζωή του.
  Όσο ζεις στον μάταιο τούτο κόσμο , όσα αυτομαστιγωματα με την γάτα με τις 9 ουρές κι αν προσφέρεις στον εαυτό σου, τόσο το καλύτερο.
  Δουλειά! Δουλειά! Όχι απολαύσεις !
  Η βασιλεία των ουρανών , δεν κερδίζεται σκουλίκι αν δεν νιώσεις στο πετσί σου την αμαρτωλοτητα σου και δεν φτύσεις αίμα για να την ξεπληρώσεις εδώ !..

  Φαντάζομαι και την αναπηρία του , μέσα σε αυτή την προτεσταντική λογική των πραγμάτων την ενέταξε..Ως θεία δίκη που τον βοηθά να ξεπληρώσει τα πατρογονικά του αμαρτήματα εδώ, ώστε φεύγοντας από την ζωή όταν συναντήσει , τότε και μόνον τον Θεό του, αυτός να τα βάλει όλα στην ζυγαριά και να τον δικαιώσει που ξεπλήρωσε όσο ζούσε το χρέος του κι υπήρξε αληθινά πιστός !

  Καμιά σχέση με εμάς εδώ , που συνδιαλεγομαστε με τον Θεό μας και τους Αγίους κάθε μέρα και τους βλέπουμε σαν φιλόστοργο πατέρα και φίλους καθοδηγητές που μας ανοίγουν τις πόρτες για να βιώσουμε το θαύμα γευομενοι κάτι από την βασιλεία των ουρανών ενόσω ζούμε.
  Άλλη θεώρηση των πραγμάτων !

  Ένας προτεστάντης ποτέ δεν θα διανοηθεί να πει “Άγιε μου Σωστή , σώσε με ” . Ξέρει πως δεν το αξίζει , θα πρέπει να παλέψει μόνος του για να πετύχει την δικαίωση του που θα έλθει για αυτόν μόνον στην μεταθανατον ζωή. Αν βέβαια του το αναγνωρίσει ο Θεός πως πράγματι ξεπλήρωσε το χρέος του…

 3. Αγαπητή κυρία Μαρία Ν. Παπαδοπούλου ,καλημέρα .
  Νομίζω πως δεν ήταν ανάγκη να ”επιστρατεύσετε” την αίρεση του Προτεσταντισμού για να ”πολεμήσετε” την λογική του κ. Σόιμπλε-που στην προκειμένη περίπτωση είναι κοινή λογική για όλους όσους -πλην των ”ερωτευμένων”’ με τον καταναλωτισμό και των μανιοκαταθλιπτικών καταστροφολόγων μαθαίνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής με την ηρεμία της πίστης προς τον Δημιουργό-έχει ο Θεός-, την υπομονή και την ελπίδα για το καλύτερο ,κουνώντας και αυτοί τα χέρια τους.
  Να μην αναπολήσουμε στην μνήμη μας τις κακουχίες των Ελλήνων πολεμιστών του 1912/13 , των Μικρασιατών και Ανατολικοθρακών του 1922 ,των Ελλήνων πολεμιστών του 1940/41 και όλων των Ελλήνων κατά τους χειμώνες της τριπλής Κατοχής και της μετεμφυλιακής Ελλάδος μέχρι το 1955, που θα μας λοιδορούσαν αν άκουγαν τις οιμωγές των νεοελλήνων για τα προβλήματα του επερχομένου χειμώνος από την ενεργειακή κρίση , παρά την ουσιαστική βοήθεια που θα μας δώσει το κράτος μας και η Ε.Ε, όπως δικαίως λοιδορούν οι Εβρίτες και οι Φλωρινιώτες τους Αθηναίους για ”το δριμύ ψύχος του χειμώνος τους” κάθε χρόνο;;;.
  Ο άνθρωπος ,τον οποίον ο Θεός-Δημιουργός του τον προίκισε με νου και πρόβλεψη -επιβίωσε άγνωστο πόσα εκατομμύρια χρόνια.
  Φυσικά και είναι γνωστό ότι ο καθένας βλέπει τον κόσμο σύμφωνα με την παιδεία του , τις πολιτικές του απόψεις, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και τα βιώματά του.

 4. @Σ.Α.Ν.

  Αγαπητέ Σ.Α.Ν. επιτρέψτε μου να αποφασίζω εγώ, τί θα “επιστρατεύω” και το είδος της κριτικής που θα ασκώ.

  Δεν είναι ανάγκη να βρίσκεται ευκαιρία για αντίλογο όταν δεν συμφωνείτε με κάποιον.
  Διάλογος γίνεται όταν σε κάποια θέματα απόψεις συγκλίνουν και σε κάποια αλλα διαφωνούν

  Όταν συνήθως δεν συγκλίνουν πουθενά στο τέλος μένει μια στείρα κριτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα