Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ διαρκείας για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Mπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να “κλειδώσει” το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Αμερικανοί θα χρειαστεί να περιμένουν προκειμένου να μάθουν εάν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές: Οι ψήφοι για τις έδρες της Γερουσίας συνεχίζουν να καταμετρώνται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, ενώ στη Τζώρτζια θα λάβει χώρα δεύτερος γύρος στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί επικράτησαν στην Πενσιλβάνια και θεωρούνται φαβορί για να διατηρήσουν την έδρα τους στην Αριζόνα (αν και οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν τις ελπίδες τους το βράδυ της Τετάρτης- ώρα Ελλάδας)- οπότε ο έλεγχος της Γερουσίας πιθανότατα θα κριθεί από το τι θα συμβεί στη Νεβάδα και στη Τζώρτζια.

HuffPost US/Decision Desk HQ

HuffPost US/Decision Desk HQ
HUFFPOST US/DECISION DESK HQ

Αν και οι Ρεπουμπλικανοί αναμενόταν να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων με σχετική άνεση, το υποτιθέμενο «κόκκινο κύμα» δεν έγινε τελικά πραγματικότητα, καθώς οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο εξακολουθούν να υπερέχουν εκεί.

Αξιωματούχοι προειδοποιούσαν πως ίσως χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να γίνουν γνωστά με βεβαιότητα τα αποτελέσματα λόγω της υψηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων και του ότι κάποιες πολιτείες είχαν απαγορεύσει την πρόωρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Υπενθυμίζεται πως το 2020 χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να ανακηρυχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικανοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην οργή των ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα, ενώ οι Δημοκρατικοί στη δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες κατά της άμβλωσης- επίσης, έθεσαν ως διακύβευμα το μέλλον της δημοκρατίας κατά τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

«Καλή ημέρα για τη δημοκρατία»

TOM BRENNER VIA REUTERS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, σε ομιλία του χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές «μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία», προσθέτοντας πως «μόλις αρχίζουμε».

Κατά τον Μπάιντεν, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είχαν μια δυνατή νύχτα, τονίζοντας πως το «κόκκινο κύμα» με το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί υποτίθεται ότι θα «σάρωναν» Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία δεν έγινε πραγματικότητα. Όπως είπε, το κόμμα του έχασε λιγότερες ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων από ό,τι αναμένεται, κατά μέσο όρο, για το κόμμα του εν ενεργεία προέδρου. Μετά υπογράμμισε τη δουλειά του ως προς την ανάκαμψη μετά την πανδημία, την κατασκευή υποδομών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. «Μόλις αρχίζουμε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ, μιλώντας για τον τρόπο που θα λειτουργούσε με μια ρεπουμπλικανική Βουλή ή Γερουσία, είπε ότι είναι «ανοιχτός σε οποιεσδήποτε καλές ιδέες». Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει νομοθεσία για την οποία θεωρεί ότι θα έβλαπτε Αμερικανούς της εργατικής τάξης, περιλαμβανομένων περικοπών φόρων για τους πλούσιους, ούτε αλλαγές πολιτικής ως προς την υγεία ή την κοινωνική ασφάλιση- «μα είμαι έτοιμος για συμβιβασμούς με Ρεπουμπλικανούς, αν έχει λογική».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών αποσαφήνισαν πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν οι πολιτικοί τους να είναι παγιδευμένοι σε ατελείωτο πολιτικό πόλεμο.

Σημειώνεται πως οι ενδιάμεσες εκλογές θεωρείται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για να ξαναγίνει πρόεδρος το 2024: Οι κακές επιδόσεις κάποιων υποψηφίων που είχε υποστηρίξει ο Τραμπ φαίνονται να υποδεικνύουν εξάντληση από το χάος που προκαλούσε ο πρώην πρόεδρος, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του το 2024.

Με πληροφορίες από HuffPost US, BBC, Reuters, Associated Press

/www.huffingtonpost.gr/entry/endiameses-ekloyes-epa-thriler-diarkeias-yia-ton-eleycho-toe-koykresoe_gr_

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα