Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έπληξε πλοίο με νορβηγική σημαία τη Δευτέρα στο στενό Μπαμπ-ελ-Μάντεμπ, που χωρίζει την Αραβική Χερσόνησο από την Αφρική, χωρίς να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Συγκεκριμένα, το M/T Strinda δέχτηκε επίθεση από πύραυλο που βγήκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι στην Υεμένη, είπαν δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού. Το σκάφος δίνει μάχη με την πυρκαγιά, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Χτυπήθηκε 60 μίλια βόρεια του στενού Μπαμπ-ελ-Μάντεμπ.

Το Strinda είναι ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο χημικών, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, Mowinckel Chemical Tankers A S.

Το αντιτορπιλικό USS Mason με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης Arliegh Burke ανταποκρίθηκε σε κλήση έκτακτης ανάγκης και βρίσκεται τώρα στη θέα του Strinda , σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που το Mason εμπλέκεται σε μια κατάσταση που αφορά πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη.

Στις 27 Νοεμβρίου, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη  έπεσαν στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο αντιτορπιλικό  USS  Mason  (DDG-87).

Εκείνη την ημέρα, το πολεμικό πλοίο ολοκλήρωνε την απάντησή του σε κλήση κινδύνου από το M/V  Central Park , ένα εμπορικό σκάφος που είχε δεχτεί επίθεση από μια ομάδα ένοπλων επιδρομέων που είχαν προσπαθήσει να επιβιβαστούν σε αυτό.

Η επίθεση στο Strinda έρχεται λίγες μέρες αφότου η Γαλλία είπε ότι μία από τις φρεγάτες της στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι που πετούσαν προς αυτήν.

Και αυτή είναι μόνο η τελευταία περίπτωση πυραύλων Χούτι που χτυπούν εμπορικά σκάφη. Στις 3 Δεκεμβρίου, τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη έπληξαν τρία εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Το  αντιτορπιλικό USS Carney  με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης  Arleigh-Burke  ανταποκρίθηκε σε κλήσεις κινδύνου από δύο από αυτά τα σκάφη και κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που το πλησίαζαν.

Οι Χούτι έχουν επανειλημμένα  επιτεθεί στη ναυτιλία  στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και drones στο Ισραήλ. Υπήρξαν  αρκετές περιπτώσεις  όπου σκάφη του αμερικανικού ναυτικού  χρειάστηκε επίσης να καταρρίψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους  των Χούτι.

Στις 19 Νοεμβρίου, οι Χούτι πραγματοποίησαν  επιδρομή με ελικόπτερο  στο  Galaxy Leader, ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων με σημαία Μπαχάμας που διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το Strinda χτυπήθηκε από χερσαία βλήμα κρουζ περίπου 60 ναυτικά μίλια βόρεια του Μπαμ παλ Μαντάμπ. Κανείς δεν τραυματίστηκε από την επίθεση και κανένα αμερικανικό πλοίο δεν ήταν κοντά του όταν σημειώθηκε η επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Εμπορικό πλοίο στις φλόγες μετά από επίθεση με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα