Εμπλοκή με την απελευθέρωση των ομήρων: Η Χαμάς δεν τους παραδίδει κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τους όρους για την είσοδο φορτηγών στη Γάζα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θρίλερ με την παράδοση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της δεύτερης παρτίδας ομήρων, διαψεύδοντας αξιωματούχο της Χαμάς που δήλωσε νωρίτερα στο AFP ότι η απελευθέρωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η στρατιωτική πτέρυγα ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση “μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων“.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ αλ-Νόνο δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν τήρησε επίσης τους όρους όσον αφορά την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, για τους οποίους η Χαμάς είχε πιέσει να απελευθερωθούν με διαφορετική σειρά από αυτή που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Ωστόσο, πηγή της Χαμάς δήλωσε πριν από λίγο στο AFP ότι η παράδοση της δεύτερης παρτίδας των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό έχει αρχίσει.

“Οι ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam έχουν αρχίσει να παραδίδουν τη δεύτερη ομάδα ισραηλινών κρατουμένων στον Ερυθρό Σταυρό στην [νότια πόλη] Χαν Γιουνίς. Είναι 14 από αυτούς“, αναφέρει η πηγή.

Την είδηση έκανε γνωστή η Αίγυπτος, καθώς η ανταλλαγή γίνεται στο πέρασμα  της Ράφα, από Γάζα σε Αίγυπτο.

Αντιφατικές πληροφορίες 

Η σημερινή δεύτερη επιχείρηση ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων καθυστέρησε τουλάχιστον μια ώρα, ενώ αντιφατικές πληροφορίες γίνονταν γνωστές από το πρωί για τον αριθμό των Ισραηλινών που θα παραδοθούν αλλά και των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν. Είναι σαφές πως υπήρξαν διαφωνίες στις διαβουλεύσεις, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται οι Times of Israel, χαρακτήρισαν τις διαφωνίες «τεχνικού χαρακτήρα»

Η εφημερίδα Jerusalem Post μεταδίδει ωστόσο ότι οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων έχουν ειδοποιηθεί να αρχίσουν να κατευθύνονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλο το Ισραήλ καθώς περιμένουν την άφιξη των αγαπημένων τους, όλων των γυναικών και των παιδιών από το Kibbutz Be’eri.

  • Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ πιέζουν να αυξήσουν κατά έναν τον αριθμό των ομήρων που απελευθερώνονται σήμερα  αφού έγινε φανερό ότι μία όμηρος επρόκειτο να απελευθερωθεί χωρίς τη μητέρα της, η οποία επίσης συνελήφθη στη Γάζα από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου , οι οικογένειες δεν μπορούν να χωριστούν στις απελευθερώσεις.

Ηδη από χθες το βράδυ οι Ισραηλινές Αμυντικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι το Τελ Αβίβ έλαβε από την Χαμάς τον κατάλογο με τα ονόματα 14 ομήρων που επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα. Σε αντάλλαγμα, θα απελευθερώνονταν 42 Παλαιστίνιοι.Ομως, σήμερα το απόγευμα ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, δήλωσε ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί και 39 Παλαιστίνιοι.

  • Πληροφορίες άλλων ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι διαφωνία υπήρξε στην ιδιότητα των Παλαιστινίων κρατουμένων, με τη Χαμάς να ζητά απελευθέρωση κρατουμένων από τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ να επιμένει σε κρατούμενους από τη Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωναν ότι έλαβαν από την Χαμάς έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 ομήρων που θα απελευθερώσουν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς οποία περιλαμβάνει και εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αίγυπτος: «Θετικά μηνύματα» για επέκταση της κατάπαυσης πυρός

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά σημάδια από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/The Times of Israel/Jerusalem Post/ Ηellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα