ΕΜΒΟΛΙΟ: Αναποτελεσματικό έως άκρως επικίνδυνο;

25/1/21 | 8 | 15 | 3,652 εμφανίσεις

του Gérard Delépine, χειρουργού, στατιστικολόγου

Τα θριαμβευτικά δελτία τύπου των κατασκευαστών εμβολίων RNA αγγελιοφόρο για αποτελεσματικότητα 95% ήταν πολύ αποτελεσματικά για τις τιμές των μετοχών τους, αλλά δύσκολα αποκρύβουν την έλλειψη δεδομένων για τη θνησιμότητα και ιδίως για τον μοναδικό πιθανό στόχο των εμβολίων: τους πολύ ηλικιωμένους με πολλαπλές συν-νοσηρότητες.

Καθώς δεν δημοσιοποιούνται αποδεικτικά στοιχεία, οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν θεραπευτικές δοκιμές φάσης 3 σε πληθυσμούς με ελλιπή ενημέρωση. Τα διαπιστωμένα αποτελέσματά τους του πρώτου μήνα αυξάνουν τους φόβους ότι σύντομα θα μετατραπούν σε καταστροφή / υγειονομικό σκάνδαλο.

Ισραήλ: Σήμα κινδύνου

Τα μέσα ενημέρωσης συγχαίρουν το Ισραήλ, τον πρωταθλητή του αγώνα κατά του Covid-19 με το εμβόλιο Pfizer. Εξαιρετική οικονομική συναλλαγή για την Pfizer που έλαβε μπόνους τιμής 40% για αυτήν την προτεραιότητα που δόθηκε στο Ισραήλ. Από τις 20 Δεκεμβρίου, σε ένα μήνα, σχεδόν το 25% του πληθυσμού (περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα) έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι ημερήσιοι αριθμοί μολύνσεων και θανάτων που οφείλονται στο Covid-19 έχουν εκτοξευτεί.

Ισραήλ, ένας μήνας μετά την έναρξη των εμβολιασμών: 300% αύξηση κρουσμάτων και θνησιμότητας.

Έτσι, οι καθημερινές μολύνσεις πέρασαν από 1886 κρούσματα στις 21 Δεκ. σε 5.674 στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Ο Δρ Sharon Elrai-Price, του τμήματος δημόσιας υγείας στο ισραηλινό υπουργείο Υγείας προειδοποίησε στις 12 Ιαν. ότι η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν προκάλεσε  επαρκή προστασία έναντι μόλυνσης από τον ιό.

Πρόσθεσε ότι το 17% των ασθενών με κρίσιμη κατάσταση που νοσηλεύονται σήμερα είναι ασθενείς που έλαβαν μια πρώτη δόση του εμβολίου πριν από τη νοσηλεία τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκείνη την ημερομηνία, 4.500 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων έχει φτάσει σε ένα νέο υψηλό, έχουμε περάσει τα 9.000 θετικά τεστ. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος αριθμός και η καθημερινή θνησιμότητα τριπλασιάστηκε από 18 στις 20 Δεκεμβρίου στις 50 στις 19 Ιανουαρίου 2021 αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επεκτείνει τον τρίτο γενικό εγκλεισμό της χώρας για αόριστο διάστημα.

Βρετανία: Μεγάλη ανησυχία μετά τον εμβολιασμό

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα στον αγώνα εμβολιασμού που ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech.

Από την ημερομηνία αυτή, ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων έχει εκτοξευθεί, από 14.898 στις 4 Δεκ. σε 33.355 στις 20 Ιαν. (μετά από ένα ρεκόρ 68.063 στις 9 Ιανουαρίου).

Μεγάλη Βρετανία: 300% αύξηση των κρουσμάτων μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Και δυστυχώς και η θνησιμότητα Covid-19, η οποία μετά από αύξηση σχεδόν 300% (414 στις 4 Δεκ. σε 1610 στις 20 Ιαν.) υπερβαίνει κατά 30% αυτή που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 (μέγιστος αριθμός 1224 στις 22 Απρ. 2020).

Μεγάλη Βρετανία: κατακόρυφη αύξηση των θανάτων μετά τον εμβολιασμό.

Σε αυτές τις δύο χώρες, τα εμβόλια, από μέσα εξόδου από τους θανατηφόρους γενικούς εγκλεισμούς, καταλήγουν όντως να τους παρατείνουν!

Ανησυχίες στις ΗΠΑ

Από την έναρξη του εμβολιασμού, η θνησιμότητα του Covid-19 αυξήθηκε σχεδόν κατά 200% (από 1.296 στις 28 Δεκ. σε 3.557 στις 17 Ιαν.) και υπερβαίνει τους μέσους ημερήσιους θανάτους που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020.

ΗΠΑ: 200% αύξηση της θνησιμότητας από την έναρξη των εμβολιασμών

Αυτές οι δραματικές και ταυτόχρονες αυξήσεις των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων μετά την πρώτη δόση εμβολίου Pfizer στις τρεις χώρες με την υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού είναι πολύ ανησυχητικές και αποτελούν ισχυρά προειδοποιητικά σήματα.

Νορβηγία: Προσοχή στα ευάλωτα άτομα

Η Νορβηγία εξέδωσε προειδοποίηση στις 15 Ιαν. μετά τη διαπίστωση 23 θανάτων που συνδέονται με το εμβόλιο Pfizer σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Οι αυτοψίες που έγιναν σε 13 απ’ αυτούς  δείχνουν ότι συνήθεις δευτερεύουσες παρενέργειες μπορεί να προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις σε αδύναμους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: «Για τους πιο αδύναμους ανθρώπους, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Για όσους έχουν πολύ μικρό περιθώριο ζωής, ούτως ή άλλως, τα οφέλη του εμβολίου μπορεί να είναι οριακά ή άσχετα». Ετσι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας τροποποίησε τις οδηγίες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, προσθέτοντας νέες επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό αδύναμων ηλικιωμένων.

Γαλλία

Στη Γαλλία, τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των καθημερινών θανάτων μειώθηκαν αργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο (ανά εκατομμύριο) από ό, τι στις χώρες που είναι πρωταθλητές εμβολιασμού.

Γαλλία: Εμφανής η μείωση της θνησιμότητας σε σχέση με το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου

Εντύπωση προκαλούν οι εξελικτικές διαφορές της επιδημίας Covid-19 μεταξύ των χωρών που προηγούνται στον αγώνα εμβολιασμού και της Γαλλίας, η οποία είναι πιο αργή στον εμβολιασμό.

Αυτό το εγκώμιο της βραδύτητας είναι μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν ασφαλή φάρμακα ή ακίνδυνα εμβόλια και ότι παράδοξα μπορούν να αυξάνουν τη σοβαρότητα της νόσου που προορίζονται να καταπολεμήσουν.

Εμβόλια υψηλού κινδύνου

Αυτό έχει διαπιστωθεί με τα λεγόμενα αντικαρκινικά εμβόλια (εμβόλια κατά ηπατίτιδας Β που υποτίθεται ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο του ήπατος και τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας), μερικά υποψήφια εμβόλια κατά του AIDS και πιο πρόσφατα με το σκάνδαλο του εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού στις Φιλιππίνες που προκάλεσε αρκετές εκατοντάδες θανάτους.

Αλλά δεν διδαχθήκαμε από την καταστροφή του Dengvaxia και η τρέχουσα προπαγάνδα υπέρ των εμβολίων, ελλείψει επαρκών δοκιμών, θέτει σε κίνδυνο τους εμβολιαζόμενους κατά του Covid-19.

Ο Peter Doshi, ερευνητικός συνεργάτης φαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, προειδοποίησε το Νοέμβριο του 2020: “Ας περιμένουμε μέχρι να έχουμε πλήρη δοκιμαστικά δεδομένα”, επειδή οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις της βιομηχανίας είναι ανακριβείς και ελλιπείς.

Υπενθύμισε επίσης ότι τα τεστ δεν αφορούσαν στο μόνο ορθό κριτήριο, τη θνησιμότητα. «Ο κόσμος έχει στηρίξει όλες του τις ελπίδες στα εμβόλια για λυτρωθεί από την « πανδημία », αλλά τα τεστ αποφεύγουν την απόδειξη ότι θα είναι η λύση».

Αφού εξέτασε το αρχείο που υποβλήθηκε στο FDA, εκτιμά: “η πραγματική αποτελεσματικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που ισχυρίστηκε μέχρι τώρα:” πολύ κάτω από το όριο αποτελεσματικότητας 50% που έχει θέσει η ρυθμιστική αρχή για έγκριση ” . Επομένως, το ποσοστό αυτό δεν θα ήταν 95% αλλά πολύ χαμηλότερο, μεταξύ 19% και 29%. Εάν αυτά τα δεδομένα είχαν παρουσιαστεί και αναλυθεί, δεν θα ήταν δυνατόν να εγκριθούν  αυτά  τα εμβόλια από τις αρμόδιες αρχές.

Τι είναι τα «αντισώματα διευκόλυνσης»;

Μετά τον εμβολιασμό, τα αντισώματα μπορούν να επιφέρουν μια παράδοξη να επιδείνωση της ασθένειας. Αυτό το συγκεκριμένο ανοσολογικό φαινόμενο ονομάζεται αντίσωμα διευκόλυνσης.

Στους ανθρώπους, ένα τέτοιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε δοκιμές εμβολίων κατά του αναπνευστικού ιού syncytia και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του δάγκειου πυρετού, προκαλώντας αρκετές εκατοντάδες θανάτους στις Φιλιππίνες το 2017, την παύση του εμβολιασμού και μια σειρά δικών που περιμένουμε την έκβαση.

Στις γάτες, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υπεύθυνο για την ιική περιτονίτιδα των αιλουροειδών έχει εγκαταλειφθεί λόγω αυτού του μηχανισμού. Σε πιθήκους που εμβολιάστηκαν κατά της πρωτεΐνης ακίδα SARS-COV, οι λοιμώξεις μετά το εμβόλιο έδειξαν επιδείνωση της πνευμονικής νόσου. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίου κορωνοϊού Μερς, τα κουνέλια αναπτύσσουν αντισώματα, αλλά η πνευμονική τους νόσος επιδεινώνεται

Σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου, η Aκαδημία της Ιατρικής προειδοποιεί: «σε συλλογικό επίπεδο, η εκτεταμένη κάλυψη εμβολιασμού, αλλά με χαμηλό επίπεδο ανοσίας, αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για την εμφάνιση μιας ή περισσότερων μεταλλαγών που διαφεύγουν της ανοσίας που προκαλείται από τον εμβολιασμό.

Ούτε υπέρ ή κατά του εμβολίου, είμαι έντονα αντίθετος προς το παρόν στη γενίκευση ενός ανεπαρκώς αξιολογημένου εμβολίου, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου σε πραγματικούς πληθυσμούς είναι καταστροφικά.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται τα φερέφωνα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δεν είμαι κατά του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ του εμβολίου όταν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και αποτρέπει σοβαρές ασθένειες. Είμαι εναντίον ενός εμβολίου όταν δεν είναι απαραίτητο, όπως για ασθένειες που μεταδίδονται μόνο από το νερό (πολιομυελίτιδα, τυφοειδής, χολέρα) σε χώρες με δημόσια υγιεινή και με πόσιμο νερό και επεξεργασία λυμάτων ή όταν δεν έχει μελετηθεί και αξιολογηθεί σωστά: εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού (που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους), το εμβόλιο Gardasil (το οποίο παράδοξα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).

Η ένδειξη οποιασδήποτε θεραπείας ή εμβολίου πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση της σχέσης οφέλους / κινδύνου.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κανένα όφελος από τον εμβολιασμό κατά των Covid σε άτομα κάτω των 65 ετών, καθώς η ασθένεια σε αυτά είναι πιο ήπια από τη γρίπη. Επομένως, αυτός ο πληθυσμός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αντι-covid εμβόλια εκτός από επιπλοκές.

Και το κοινωνικό επιχείρημα (εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους άλλους) δεν ευσταθεί επίσης, καθώς το εμβόλιο δεν αποδείχτηκε ικανό να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη μετάδοση ιών.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο εμβολιασμός ηλικιωμένων με παράγοντες κινδύνου (πληθυσμός όπου ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο) δεν έχει αξιολογηθεί σωστά, επειδή τα τεστ αρνούνται να συμπεριλάβουν αυτόν τον πληθυσμό σε κίνδυνο.

Η αρχή της προφύλαξης που εγείρει η νορβηγική ειδοποίηση δικαιολογεί το μη συστηματικό εμβολιασμό τους, όσο δεν υπάρχουν επαρκή διαφανή δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την απουσία τοξικότητας σε πραγματικούς πληθυσμούς.

Συμπέρασμα:

Παραδόξως, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τη βραδύτητα της [γαλλικής] κυβέρνησης να γενικεύει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Τα τρέχοντα αποτελέσματα του εμβολίου γονιδίων στο Ισραήλ και τη Βρετανία αυξάνουν πράγματι τους φόβους για πιθανή καταστροφή στην υγεία.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή: https://www.mondialisation.ca/

 

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 8 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Νεκτάριος Βαρδίκος says:

  Κρίμα που δημοσιεύετε τέτοια σκουπίδια. Κούφια επιχειρήματα και ερωτήματα που έχουν ήδη απαντηθεί. Μεγάλη η ευθύνη σας επίσης να αναδημοσιεύετε τέτοιες ανοησίες προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο και βάζοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο την προσπάθεια της πλειοψηφείας και της λογικής. “Ανιχνέυσεις” σας είχα στη λίστα των σοβαρών ενημερωτικών σελίδων και τώρα θα πρέπει να προσέχω περισσότερο. Οι κύριος χειρουργός… που έγραψε αυτό το άρθρο χρειάζεται να κάνει ψυχοθεραπεία για να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα επιβεβαίωσης που έχει και που το εκδηλώνει ως ενήλικος πετώντας “χειροβομβίδες” μέσα από τέτοιες δημοσιεύσεις. Λυπάμαι. Σε τελική, μην το κάνετε το εμβόλιο δεν μας ενδιαφέρει, έτσι θα το κάνουμε εμείς νωρίτερα! Ναι θέλουμε να μεταλλαχθούμε σε Άλιεν, πρόβλημα μας. Άιντε πια!

  • 1.1
   gio says:

   Ορισμενοι σαν εσας ειναι ποτισμενοι με την λογικη Β.Κορεας οτι αληθεια ειναι μια και σας την λεμε μονο εμεις!!!

 2. 2
  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΑΝΙΟΣ says:

  Μακάρι κ. Βαρδίκο να αποδειχθούν σκουπίδια όσα υποστηρίζει ο συντάκτης γιατρός. Μένει όμως να αναιρέσετε τη λογική θεμελίωση των συμπερασμάτων του. Αλλά για δέστε και https://www.athensvoice.gr/greece/699451_koronoios-pano-apo-40-kroysmata-se-girokomeio-sto-maroysi

  • 2.1
   Νεκτάριος Βαρδίκος says:

   κ.Νιανιό ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Η ημιμάθεια και η δίψα των συντακτών για να γράψουν το “φοβερό νέο” είναι επικίνδυνος συνδυασμός και είναι μεγάλη η ευθύνη όσων το πράττουν δημιουργώντας “λανθάνον κλίμα”!

   Πάμε τώρα στην αλφαβήτα των εμβολίων: Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από τους ειδικούς (τους πραγματικούς) το εμβόλιο για να προστατεύσει χρειάζεται να γίνει οοκληρωμένα στις 2 δόσεις του και να περάσουν πάνω από περίπου 1-3 εβδομάδες, αν δεν κάνω λάθος, ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ. Ενώ στο μεσοδιάστημα αυτό ο εμβολιασθείς δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί αλλά να συνεχίσει να προστατεύεται ώστε να μην εκτεθεί στον ιό. Αυτό υποθέτω ότι προφανώς και δεν συνέβη στις περιπτώσεις αυτές (γιατί απλά δεν βγαίνουν οι ημέρες-ημερολογιακά) και γι αυτό δεν μπορώ να δεχθώ ότι το βαφτίσαμε αποτυχημένο το εμβόλιο πριν καν να το αφήσουμε να δουλέψει! Και αυτό επίσης απαντά και εσάς και το ζήτημα που θέτει ο χειρουργός για το Ισραήλ και τον ειδικό αρθρογράφο της έγκριτης επιστημονικής ιστοσελίδας AthensVoice.

 3. 3
  anixneuseis says:

  Κύριε Βαρδίκο, υπεύθυνος της σελίδας είμαι εγώ (Παντελής Σαββίδης) και θα κάνω το εμβόλιο. Απεχθάνομαι, όμως, τη μοναδική σκέψη. Δεν θα σας μιλήσω με το ίδιο απαξιωτικό ύφος, όπως εσείς, αλλά ό,τι και να είστε κρατάτε και μια επιφύλαξη. Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες το λένε. Επιστημονική αλήθεια είναι αυτό που γνωρίζουμε τη δεδομένη στιγμή. Η επιστήμη προχωρά και αναθεωρεί. Την ίδια στιγμή που ανακαλύπτει κάτι θέτει τον σπόρο της αμφισβήτησης. Επι πλέον, το να αναφέρεστε με τέτοιους ακραίους χαρακτηρισμούς σε επιστήμονες όπως ο συντάκτης του δημοσιευμένου κειμένου, (σκουπίδια) δεν σας τιμά. Δεν θα το αναρτούσα το κείμενο (το οποίο μετέφρασε ο κ. Νιάνιος) αν δεν το υπέγραφε γιατρός. Δεν έχει καμιά σημασία το ότι το υπέγραψε γιατρός; Τέλος, προτιμούμε να κλείσουμε απο έλλειψη αναγνωστών παρά να ακολουθήσουμε τον μονόδρομο της “μοναδικής σκέψης”. Ο κόσμος διαβάζει και κρίνει.

  • 3.1
   Νεκτάριος Βαρδίκος says:

   Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.

   1.
   – Κύριε Βαρδίκο, υπεύθυνος της σελίδας είμαι εγώ (Παντελής Σαββίδης) και θα κάνω το εμβόλιο.
   – κ.Σαββίδη, καταρχήν συγχαρητήρια που το λέτε ευθαρσώς ότι θα κάνετε το εμβόλιο. Κατά δεύτερο, την δουλειά και το δημοσιογραφικό σας ύφος τα θαυμάζω από την εποχή που εργαζόμουν σε εφημερίδα επί σχεδόν δεκαετίας, από την οποίο περάσατε κι εσείς για ένα διάστημα. Ωστόσο επιτρέψτε μου να διαφωνώ μαζί σας.

   2.
   – Απεχθάνομαι, όμως, τη μοναδική σκέψη. Δεν θα σας μιλήσω με το ίδιο απαξιωτικό ύφος, όπως εσείς,
   – Σας ζητώ συγγνώμη αν οι χαρακτηρισμοί μου προσέβαλλαν εσάς ή τον κ.Νινιό. Όμως μου προκαλεί θυμό και ταυτόχρονα απογοήτευση να βλέπω τέτοιου είδους άρθρα δημοσιευμένα και ειδικά από την ιστοσελίδα σας κατά την παρούσα κρίσιμη φάση.

   3.
   – αλλά ό,τι και να είστε κρατάτε και μια επιφύλαξη. Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες το λένε.
   – Ναι και δικαίως ο “όφις” που είναι το σύμβολο της γνώσης μέσα από την αμφισβήτηση, είναι και το σύμβολο της ιατρικής. Εδώ όμως μιλάμε “την” αμφισβήτηση! Όταν αυτό που εσείς βαπτίζετε επιφύλαξη περιέχει τον κίνδυνο της αναχαίτησης μιας τεράστιας προσπάθειας, η οποία έχει τις απολύτως περισσότερες πιθανότητες να είναι σωστή και τελικά επιτυχημένη. Όταν δηλαδή η επιφύλαξη μετατρέπεται σε σύμμαχο του “εχθρού”. Εγώ μπορεί να κρατώ τις επιφυλάξεις μου, αλλά κρατήστε την κι εσείς την δική σας επιφύλαξη πριν αναδημοσιεύσετε τέτοια άρθρα. Γιατί μια δική μου επιφύλαξη δεν έχει κόστος, είμαι αρκετά ασήμαντος. Ενώ η δική σας, λόγω της ιδιότητας σας και της δύναμης μιας ενημερωτικής ιστοσελίδας, έχει σημαντική δύνατότητα επηρεασμού με ενδεχόμενο να υπονομεύσει την μεγάλη προσπάθεια, έστω και άθελα. Δεν υπάρχει καμία ηθική ευθύνη σε αυτό?

   4.
   – Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες το λένε.
   – Λάθος.

   5.
   – Επιστημονική αλήθεια είναι αυτό που γνωρίζουμε τη δεδομένη στιγμή. Η επιστήμη προχωρά και αναθεωρεί. Την ίδια στιγμή που ανακαλύπτει κάτι θέτει τον σπόρο της αμφισβήτησης.
   – Πολύ σωστό αυτό που λέτε. Ωστόσο, γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία. Τη στιγμή αυτή το κύριο όπλο των επιστημόνων είναι αυτά τα εμβόλια. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν οι γνωστές φήμες και θεωρίες (αχαρακτήριστες) οι οποιές αναχαιτίζουν την αποτελεσματικότητα του όπλου γιατί εκφοβίζουν αρκετούς ανθρώπους αφελείς ή μη, από το να κάνουν αυτό το εμβόλιο. Εάν το ποσοστό των μη εμβολιασθέντων είναι μεγάλο, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όπως διαβάζουμε να μην “δουλέψει το όπλο” και να συνεχίζουμε την ιστορία της πανδημίας για πολύ περισσότερο διάστημα. Δεν υπάρχει λοιπόν ευθύνη για όσους διασπείρουν τον φόβο μην μπορώντας να κάνουν υπομονή στο να εκφράσουν τις αμφισβητήσεις τους για μερικές εβδομάδες, μέχρι να δούμε αν όντως δουλεύουν καλά τα εμβόλια?
   Άλλωστε οι πιθανότητες να έχει δίκιο η πλειοψηφεία της επιστημονικής κοινότητας είναι περισσότερες από εκείνες κάποιων λιγότερων, συμπερλαμβανομένων κάποιων γάλλων χειρουργών, κάτι γερμανών δικηγόρων του YouTube , δημοσιαγράφων κλπ.

  • 3.2
   Νεκτάριος Βαρδίκος says:

   6.
   – Επι πλέον, το να αναφέρεστε με τέτοιους ακραίους χαρακτηρισμούς σε επιστήμονες όπως ο συντάκτης του δημοσιευμένου κειμένου, (σκουπίδια) δεν σας τιμά. Δεν θα το αναρτούσα το κείμενο (το οποίο μετέφρασε ο κ. Νιάνιος) αν δεν το υπέγραφε γιατρός. Δεν έχει καμιά σημασία το ότι το υπέγραψε γιατρός;
   – Είναι απορίας άξιο πως ένα από τα κριτήρια για να δημοσιεύσετε αυτό το κείμενο της ημιμάθειας ήταν το ότι ο συντάκτης είναι γιατρός. Ωωω, γιατρός! Προσοχή! Ανάπαυση… αν είναι δυνατόν. Όλοι όσοι είναι γιατροί είναι καλοί επιδημιολόγοι/ειδικοί επί τον εμβολίων? Και πόσο τον τιμά έναν γιατρό το ότι μας λέει πως μπορεί το εμβόλιο να μην δουλεύει καλά ενώ όμως δεν έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα ώστε εκείνο να δουλέψει ολοκληρωμένα βάσει των προδιαγραφών του? Δηλαδή ένας γάλλος ή πορτογάλος γιατρός δίνει μια εβδομαδιαία αντιβίωση η οποία περιμένει να δουλέψει κατά την πρώτη ημέρα και αν όχι την απορρίπτει εκφράζοντας τις αμφιβολίες του?

   7.
   – Τέλος, προτιμούμε να κλείσουμε απο έλλειψη αναγνωστών
   – Δεν θα κλείσετε από έλλειψη αναγνωστών αν έχετε πάντα ποιότητα. Εάν όμως δεν την έχετε ένδεχόμενα το προφίλ των αναγνωστών σας μπορεί να αρχίσει να αλλάζει.

   8.
   – παρά να ακολουθήσουμε τον μονόδρομο της “μοναδικής σκέψης”.
   – Σίγουρα όχι στη μοναδική σκέψη, το επικροτώ. Αλλά σίγουρα ναι στην περίσκεψη και τη σωφροσύνη. Και ο εν λόγω χειρουργός δεν μας δείχνει ότι διαθέτει και περίσσεια αυτών των αρετών όταν μας λέει:
   “Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κανένα όφελος από τον εμβολιασμό κατά των Covid σε άτομα κάτω των 65 ετών, καθώς η ασθένεια σε αυτά είναι πιο ήπια από τη γρίπη. Επομένως, αυτός ο πληθυσμός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αντι-covid εμβόλια εκτός από επιπλοκές.
   Και το κοινωνικό επιχείρημα (εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους άλλους) δεν ευσταθεί επίσης, καθώς το εμβόλιο δεν αποδείχτηκε ικανό να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη μετάδοση ιών.”

   9.
   – Ο κόσμος διαβάζει και κρίνει. Δεν θα γίνουμε όργανο ούτε πολιτικό, ούτε επιστημονικό κανενός.
   – Αυτό το τελευταίο σας τιμά και το εύχομαι γιατί είσαστε από τους ποιοτικότερους δημοσιογράφους της εποχής μας.

   10.
   Και πάλι να με συγχωρείτε αλλά θα αποσυρθώ από την διαδικτυακή συζήτηση λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και επίσης λόγω του ότι δεν συνηθίζω να γράφω σχόλια, αν και τώρα “δεν άντεξα” κι έκανα εξαίρεση. Σας ευχαριστώ πάντως για τον χρόνο σας κι εσάς και τον κ.Νινιό που μου απαντήσατε και πιστεύω ότι δεν θα δικαιωθούν τέτοιες “επιφυλάξεις”. Για να το πω πιο απλά: Ας το αφήσουμε το ρημάδι να δουλέψει και μετά ας γράψουμε για επιφυλάξεις. Τώρα μόνο ζημιά μπορεί να κάνουν αυτά. Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε.

   Να είστε καλά.

   • 3.2.1
    γ.άμ(μ σσ)α νινιός, πού λ ό λ says:

    «κ.Νιανιό»(2.1), «κ.Νινιό»(3.1), «κ.Νινιό»(3.2),

    «ρέ τσόγλανε, τά θέλεις καί τά λές ή σού ξεφεύγουν;»

 4. 4
  Κωνσταντίνος Τσούμπρας says:

  Αγαπητέ Παντελή, περιμένουμε με ανυπομονησία τη σειρά μας για το εμβόλιο. Όλο αυτό το διάστημα διαβάζω διάφορες αναρτήσεις αντιρρησιών (ψεκασμένων ή μη) αλλά ποτέ δεν τις πήρα στα σοβαρά. Όμως ήρθε σήμερα η παρούσα δική σου ανάρτηση η οποία με έβαλε για πρώτη φορά σε προβληματισμό και ανησυχία. Κι αυτό γιατί τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στις “Ανιχνεύσεις”, σε σένα προσωπικά καθώς και στο φίλο μου Βαγγέλη Νιάνιο ! Μήπως όμως, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί ? Δώστε μας τουλάχιστο ένα βιογραφικό του Gérard Delépine (που δεν είναι ειδικός στο αντικείμενο) ώστε να αξιολογήσουμε και την αξιοπιστία του ανθρώπου !

  • 4.1
   Dolfin says:

   Αν δεν περάσουν τουλάχιστον 2 χρόνια κλινικών δοκιμών των εμβολίων αυτών, ουδείς δεν υπάρχει που μπορεί να εγγυηθεί για την δράση τους (είτε καλή, είτε με παρενέργειες). Επομένως ό,τι και να λέμε τώρα είναι αναπόδεικτο. Μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι καλό. Για την ώρα είμαστε πειραματόζωα. Γιατί άλλωστε υπογράφεις πριν κάνεις το εμβόλιο ότι αναλαμβάνεις πλήρως την ευθύνη για την πράξη σου αυτή; Δεν σου εγγυάται κανένας καμμία ασφάλεια!

  • 4.2
   Αντωνία Σ says:

   Το βιογραφικό του Gérard Delépine (που είναι ειδικός στο αντικείμενο)

   https://docteur.nicoledelepine.fr/wp-content/uploads/2020/03/Ger%c3%a1rd-Del%c3%a9pine-anglais.pdf

   Αν δεν ειναι αυτό που ασχολείται με τον καρκίνο τότε ποιος είναι;

 5. 5
  Μίλτος says:

  Διαβάζουμε στό άρθρο:
  «Αλλά δεν διδαχθήκαμε από την καταστροφή του Dengvaxia…»,
  καθώς:

  «As of August 2019, over 600 people (mostly children)
  that had received at least a single dose of the vaccine had died…
  The DOH(Department of Health σσ)
  has since banned the vaccine’s use and sale in the Philippines.»,
  όρα:
  Dengvaxia controversy

 6. 6
  Eva Kapravelou says:

  Πραγματικα ντροπή σας για αυτή την παραπληροφόρηση. Αν είχα περισσότερο χρόνο θα σας έκανα κανονική καταγγελία. Οι κλινικές δοκιμές 3 έχουν δημοσιευτεί. Κανείς δεν είναι πειραματόζωο και καμιά δοκιμή δεν συνεχίζεται. Όπως σε όλα τα φάρμακα/εμβόλια παρακολουθούμε τον πληθυσμό για ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι τίτλοι σας για επικινδυνότητα του εμβολίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση και θα έπρεπε να ντρέπεστε. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη.

  • 6.1
   Ιός, αφ' τήν Ίο says:

   από Ευανθία,
   νά υποθέσουμε;

   sterile, σπέσιαλ:

   • 6.1.1
    Eva Kapravelou says:

    Ο χάρος είναι δίπλα μου αγαπητέ φίλε. Δουλεύω υπό την απειλή του από τον Μάρτιο του 2020. Είμαστε από τους άτυχους που δεν έχουμε εμβολιαστεί ακόμα ενώ είμαστε στην πρώτη γραμμή. Και μπορώ να σας πω ως παιδοκαρδιολογος ότι τα παιδιά με μειωμένη καρδιακή λειτουργία πάνε κι έρχονται. Αλλά όχι εσείς πιστέψτε τον κάθε άσχετο που μιλάει για επικινδυνότητα του εμβολίου. Είναι το εμβόλιο επικίνδυνο και όχι ο ιός που έχει θερίσει.

  • 6.2
   Avir says:

   οι κλινικές δοκιμές στην τρίτη φάση διαρκούν κάποια χρόνια για ένα τέτοιο εμβόλιο ώστε να καταγραφούν τυχόν παρενέργειες μακροπρόθεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παρενέργειες δέκα χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Δείτε και τι έγινε πρόσφατα στη Σουηδία. Δεν υπάρχει φάση 3 που να διαρκεί τρεις μήνες. Και επειδή σε αυτή τη φάση βρίσκεται το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, ακόμη και νέοι υγιείς άνθρωποι ως πειραματόζωα, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

   • 6.2.1
    Μίλτος says:

    Ώστε έχεις τήν… ψυχραιμία νά καταθέτεις γνώμη,

    «σ’ αυτή τήν κοινή τράπεζα τών προβληματισμών»,
    όπως μάς έγραψε πρίν από σχεδόν δώδεκα χρόνια εδώ μέσα ό Χρήστος Γιανναράς,
    θέτοντας συγκεκριμένα υπ’ όψη μας άρθρο του μέ τίτλο Μετοχή καί Ιδιωτεία

    κι όχι αποψάρα*, όπως η κάθε ψωνάρα, πού

    έχει καταργήσει τή λέξη, νομίζοντας ότι…
    τρέχα γύρευε,
    τά ζώα!…

    *
    https://www.anixneuseis.gr/μπορεί-το-2021-να-είναι-χειρότερο/comment-page-1/#comment-978106

    Εὖ γε, λοιπόν
    Καπετάνιε τής ωραίας ύπαρξής σου:

   • 6.2.2
    Eva Kapravelou says:

    Οι κλινικές δοκιμές κρατάνε χρόνια γιατί δεν έχουν εθελοντές και δεν έχουν χρηματοδότηση. Ευτυχώς στην πανδημία αυτή κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι να βοηθήσουν και υπήρξε άμεση χρηματοδότηση. Τα εμβόλια υπάρχουν εδώ και πάνω από 100 χρόνια χωρίς μακροχρόνιες παρενέργειες.

    • 6.2.2.1
     Avir says:

     πολύ φοβάμαι ότι πάνω στο δικαιολογημένο πανικό σας δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτή η τεχνολογία δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα εμβόλια. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιπτώσεις θα έχει στον οργανισμό μεσομακροπρόθεσμα. Είναι πέρα από την επιστημονική γνώση. Αυτή η τεχνολογία είναι το μέλλον, αλλά όχι έτσι με βιασύνη και προχειρότητα. Όχι στο γενικό πληθυσμό. Αυτό που γίνεται είναι έγκλημα, δεν έχει καμία σχέση με ιατρική. Υπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες. Όλες οι επιτροπές (και ο ιατρικός μας σύλλογος) εξέφρασαν επιφυλάξεις. Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε με τις ανίατες ασθένειες, να δοκιμαστεί σε βάθος δεκαετιών σε μικρούς πληθυσμούς, να αποκτήσουμε γνώση. Και το χειρότερο όλων είναι ότι μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά χωρίς όφελος. Όπως όλα δείχνουν, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτής της τεχνολογίας είναι μικρότερη και από αυτή του εμβολίου της γρίπης (περίπου 20-30%). Και δεν μιλάμε πλέον για ανοσία αλλά για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Για απάτη μιλάμε, σε λίγο καιρό θα το διαπιστώσετε κι εσείς.

 7. 7
  Αντωνία Σ says:

  Για όσους θεωρούν ότι το άρθρο λέει ανακρίβειες, θεωρώ ότι η καλύτερη απάντηση είναι ο ίδιος ο ΕΜΑ (Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων) στο φυλλάδιο με την Περίληψη των Χαρακτηριστικών του προϊόντος για το Εμβόλιο mRNA COVID-19 (τροποποιημένων νουκλεοσιδίων).

  https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_el.pdf

  Εκεί αναφέρει ξεκάθαρα οτι “Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει το γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας.”
  Διαβάστε τις παραγράφους
  4.4 Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση
  4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης
  ….και άν αντέχετε ολόκληρο το φυλλάδιο

  • 7.1
   Eva Kapravelou says:

   Αυτές οι επιπλέον πληροφορίες αναφέρονται για όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Αλλά ας πούμε ότι έχετε δίκιο, πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο? Είναι αβάσιμο συμπέρασμα.

 8. 8
Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Οι λόγοι για να βλέπετε "Anixnefseis web tv" είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες. 1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους ...

Ροή Ειδήσεων

  Στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις οποίες η Αίγυπτος κλείνει το μάτι στην Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσσυ. Απο ...

  Την ώρα που πολλοί φοβούνται για τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων, μειώνεται παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό;      Με την άφιξη της άνοιξης πολλοί χάνουν την υπομονή τους και ζητούν προοπτική για ...

  300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι στην Τουρκία. Πολλές δολοφονίες «κουκουλώνονται» και οι θύτες αθωώνονται. Οργανώσεις γυναικών ζητούν καλύτερη προστασία.      Διαδήλωση κατά της βίας με θύματα γυναίκες, Κων/πολη 2020 Στην Τουρκία οι άγριες δολοφονίες γυναικών δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στη συλλογική ...

  Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει πως υπήρξε μεροληψία των δικαστών εναντίον. Αντίθετα η δικαιοσύνη φρονεί πως στηρίχθηκε σε μια στέρεη νομική βάση.      «Δεν μπορώ να αποδεχτώ μια καταδίκη για κάτι που δεν έκανα» είναι τα πρώτα λόγια του ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας