Ελλάδα: Η πανδημία εκτοξεύει την ανεργία

12/2/21 | 0 | 0 | 120 εμφανίσεις

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, από το 2018 και πέρα, ανακόπηκε με τη πανδημία. Ανησυχία προκαλεί η αύξηση της ανεργίας, η οποία ενδέχεται να εκτοξευθεί τους επόμενες μήνες.

    
Arbeitslosigkeit in Griechenland 

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει τη κατάσταση που θα επικρατεί σε έξι μήνες, δηλώνει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) σε ρεπορτάζ της ARD από την Αθήνα: «Η οικονομική στήριξη του δημοσίου στις επιχειρήσεις χορηγείται υπό τον όρο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όταν σταματήσει η κρατική βοήθεια αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζομένους και νοικοκυριά και λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε στο μεταξύ».

Αθήνα, διαδήλωση κατά της νεανικής ανεργίας 2017Από διαδήλωση κατά της νεανικής ανεργίας (2017)

Για τον έλληνα οικονομολόγο είναι σαφές ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν η πανδημία τεθεί στη χώρα υπό έλεγχο λίγο πριν το καλοκαίρι. Διότι τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος, η οποία είναι καθοριστική για τη πορεία της οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι το 10% των εργαζομένων απασχολείται στον τουρισμό.

5,9 δις ευρώ διέθεσε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Η πανδημία έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ανέργων και ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, όπως ο Σταύρος, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του. Είναι άνεργος εδώ και 3 χρόνια όταν χρεοκόπησε η εταιρία στην οποία εργαζόταν. Όπως λέει στα 54 είναι δύσκολο να βρεις δουλειά: «Είναι δύσκολο, αλλά το παλεύουμε. Παίρνω 200 ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό. Κάνω ό,τι μπορώ για να βρω δουλειά, αλλά δυστυχώς το λοκντάουν δε βοηθά».

O οικονομολόγος Νίκος ΒέτταςO οικονομολόγος Νίκος Βέττας

Όπως ο Σταύρος έτσι πολλοί άλλοι στη Ελλάδα ζούσαν σε συνθήκες ανέχειας και πριν την πανδημία. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση διαθέτοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 σχεδόν 6 δις ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα η Ελλάδα έλαβε πιστώσεις 2,7 δις ευρώ από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

«Πολλά νοικοκυριά ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και οι δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου να τα στηρίξει με φοροαπαλλαγές περιορισμένες», εκτιμά ο Νίκος Βέττας: «Για το λόγο αυτό η μεγάλη πρόκληση για τη κυβέρνηση είναι αφενός να αυξήσει την παραγωγικότητα και αφετέρου να βοηθήσει τον πληθυσμό».

Βερένα Σέλτερ, ARD Aθήνα

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    24/2/21 | (1 σχόλια)
    Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας