Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που η πιο απόρρητη υπηρεσία της χώρας, η ΕΥΠ, απευθύνεται σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για έλεγχο των τηλεφωνικών συσκευών τους. Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν με επείγον σήμα της η ΕΥΠ (το οποίο μάλιστα είχε διαρρεύσει) προειδοποιούσε τα κυβερνητικά στελέχη ότι «οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες – καθώς και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας – δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες».

Αυτή τη φορά όμως δεν υπήρξε «επείγον σήμα», αλλά τηλεφωνική, προσωπική επικοινωνία της ηγεσίας της ΕΥΠ με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ζητώντας τους (εάν το θελήσουν) να προσκομίσουν οι ίδιοι το κινητό τους τηλέφωνο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για έλεγχο. Είναι ζητούμενο εάν η ειδοποίηση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων ή εάν έχει προκύψει ζήτημα που κινητοποίησε εκτάκτως την ΕΥΠ.

***

Τι είδους έλεγχος όμως είναι αυτός από την ΕΥΠ; Μου λένε, λοιπόν, κυβερνητικά στελέχη που παρέδωσαν τα κινητά τους στην ΕΥΠ ότι ο έλεγχος γίνεται στο σύνολο του αρχείου του κινητού με συγκατάθεση του κατόχου σε μια βάση δεδομένων, όπου ελέγχεται εάν έχει προσβληθεί από παράνομο λογισμικό.

Εάν βρεθεί ότι έχει μολυνθεί το κινητό, διαγράφεται το αρχείο (πάντα με τη συγκατάθεση του κατόχου), εάν δεν έχει μολυνθεί, καθαρίζεται το αρχείο και επιστρέφεται το κινητό ασφαλές στον κάτοχό του. Δεν γνωρίζω πόσα κυβερνητικά στελέχη ανταποκρίθηκαν και έστειλαν στην ΕΥΠ το κινητό τους για να ελεγχθεί εάν είναι καθαρό ή όχι, όπως και δεν ξέρω και πόσοι από αυτούς που το έστειλαν το έκαναν με ενθουσιασμό…

Ελεγχος της ΕΥΠ στα κινητά των υπουργών