Εκχωρούν κυριαρχία στους Τ/κ – Δώρα για «καλόπιασμα» Άγκυρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Του Κώστα Βενιζέλου   

Με στόχο να «ενθαρρυνθεί» η τουρκική πλευρά και να «διασκεδαστούν ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζεται να περιλάβει στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών για το Κυπριακό, που θα κατατεθεί εντός Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενόψει τούτου, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει βολιδοσκοπήσει σχετικά τη Λευκωσία για την πρόθεση του Διεθνούς Οργανισμού. Η βολιδοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, την περασμένη Τρίτη, και η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη. Υποδείχθηκε προς την κ. Λουτ ότι μια τέτοια διατύπωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σημείωσε πως τέτοιες αναφορές ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία να μη συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας. Η αντίδραση της Λευκωσίας έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται εν πολλοίς στην τουρκική πλευρά ένα καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως, σύμφωνα με τις δρομολογούμενες συζητήσεις, να εξασφάλιζε μετά από την επίτευξη μιας λύσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» και να πείσουν την ελληνική πλευρά, σημειώνουν τα αυτονόητα. Αλλά όχι όμως όλα τα αυτονόητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έκανε αναφορά πως θα τονίζεται παράλληλα με τις «αυτοδιοικούμενες περιοχές» πως δεν θα τίθεται αναγνώρισης δεύτερου κράτους στο νησί. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως αναφορές στη μορφή της λύσης φαίνεται πως βαθμηδόν θα ξεθωριάζουν στα κείμενα του ΟΗΕ.

Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί όταν οριστικοποιηθεί το κείμενο της έκθεσης, στην οποία αναμένεται ότι θα περιγράφονται και τα όσα διαδραματίσθηκαν στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, από τις 27-29 Απριλίου. Τα Ηνωμένα Έθνη προφανώς θα κριθούν και από τον τρόπο που θα παρουσιάσουν τη στάση της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη και στην κατάθεση εγγράφου  στο οποίο σε έξι σημεία περιέγραφε τη θέση για λύση δύο κρατών.

Είναι σαφές πως σε αυτή τη φάση, δεν αναμένονται εξελίξεις κι όλα παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τούτο επιβεβαιώθηκε και από τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ άκουσε τις εκατέρωθεν απόψεις, τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω τέθηκαν υπόψη του στη Γενεύη τον Απρίλιο. Τις απόψεις, που κατέγραψε την περασμένη Τρίτη η κ. Τζέιν Χολ Λουτ επισκεπτόμενη την Κύπρο και τις οποίες του διαβίβασε εγγράφως.

Η τουρκική πλευρά κινείται έχοντας ενώπιόν της διάφορα σενάρια. Εκείνο που προτάσσεται είναι μια συμφωνία δυο κρατών, υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα. Είναι προφανές από τις διάφορες κινήσεις πως η Άγκυρα θέλει τη σύναψη ενός συμφώνου συμβίωσης, με όρους που θα θέσει η ίδια. Δηλαδή, να συγγράψει η ίδια το προικοσύμφωνο με ειδική ρήτρα για το διαζύγιο. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει δύο κυριαρχίες με κοινή διεθνή εκπροσώπηση. Στρατηγικά η κατοχική Τουρκία θέλει να έχει λόγο και ρόλο και μετά τη συμφωνία, τόσο στο νησί όσο -μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου- και στην Ε.Ε. Στην περίπτωση συμφωνίας, με τις πιο πάνω προδιαγραφές, η Άγκυρα θα απαλλαγεί από το οικονομικό βάρος συντήρησης του ψευδοκράτους, ενώ θα μπορεί να απομυζά και τον πλούτο της Κύπρου. Είναι σαφές πως την παράμετρο της Ε.Ε. τη χρειάζεται και για να ικανοποιήσει το εσωτερικό των κατεχομένων, καθώς τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι έποικοι θέλουν να είναι μέρος της Ευρώπης.

Η τουρκική πλευρά στη Γενεύη, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Ερσίν Τατάρ, απέρριψε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για συζήτηση επί τεσσάρων ζητημάτων, που αφορούσαν Διακυβέρνηση, ασφάλεια, λειτουργικότητα και διασφάλιση της διαδικασίας, εάν και εφόσον θα ξεκινούσε. Έχει απορρίψει και τα έξι σημεία Γκουτέρες, που κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.  Η στάση αυτή της τουρκικής πλευράς οδηγεί τα Ηνωμένα Έθνη, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Φόρεϊν Όφις, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να διαμορφώνουν τις κινήσεις τους με βάση και τις τουρκικές αξιώσεις.

Είναι σαφές πως το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα τροχιά. Η βάση των συζητήσεων έχει αλλάξει παρά τα όσα ρητορικά λέγονται. Η ελληνική πλευρά έχει χάσει το παιχνίδι κι αυτό όχι γιατί χάθηκαν ευκαιρίες, όπως υποστηρίζεται από κύκλους εντός και εκτός Κύπρου,  αλλά επειδή έστειλε στα αζήτητα την ουσία του Κυπριακού. Μετά από κάθε αποτυχία, η επόμενη προσπάθεια ξεκινά πιο κοντά στις τουρκικές επιδιώξεις. Από την «πολιτική ισότητα» στην «κυριαρχική ισότητα», από τη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», η οποία ήταν τουρκική απαίτηση, στα «δύο κράτη». Δεν είναι τυχαίο που οι διάφοροι που επιχειρούν να μεσολαβήσουν, όπως η Γραμματεία του ΟΗΕ και το Φόρεϊν Όφις, προσπαθούν να  «παντρέψουν» τις εκατέρωθεν θέσεις, βρίσκοντας ως μέση οδό τη συνομοσπονδία. Αυτό, δηλαδή, που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

ΟΛΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΔΥΣΚΟΛΑ

Στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Λευκωσία εξασφάλισε τα αυτονόητα, που αφορούν Στην επανάληψη αναφορών σε σχέση με τη μορφή της λύσης και την Αμμόχωστο. Από εκεί και πέρα οι βασικοί παίκτες, με κυρίαρχη τη Γερμανία και τις έξωθεν παρεμβάσεις της Βρετανίας, το θέμα Τουρκίας έπεσε στα… μαλακά. Η Λευκωσία παρά τις προσπάθειες δεν κατάφερε να σπάσει το μπλοκ των φίλων της Άγκυρας. Σε αυτό «συνέβαλε» και το ότι και η Αθήνα έχει ανοίξει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα, θεωρώντας ότι το καλοκαίρι θα είναι «ήρεμα τα νερά» του Αιγαίου.

Έκκληση στους Βαρωσιώτες από Τουρκία για πρόσφυγες

Εργαλείο για την τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της για την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, θα είναι η έκκληση που θα γίνει προς τους νόμιμους κατοίκους για προσφυγές στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα το τουρκικό σενάριο, θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στο άνοιγμα της περιοχής, όπως επιδιώκεται, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις όποιες αντιδράσεις από τρίτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια της παραμονής του στην Αττάλεια, την περασμένη εβδομάδα, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ  συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικό θέμα στην ατζέντα την Αμμόχωστο. Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση πως ο σχεδιασμός θα προχωρήσει όπως εξαγγέλθηκε, ωστόσο, υποδεικνύει πως θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Ειδικά αυτή η προσέγγιση υιοθετείται μετά τις επαφές που είχε πρόσφατα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια των οποίων οι συνομιλητές του ήγειραν θέμα Αμμοχώστου. Είναι, πάντως, σαφές πως με την έκκληση προς τους Αμμοχωστιανούς οι Τούρκοι θεωρούν πως θα προκληθεί αναταραχή στην ελληνική πλευρά, ενώ θα παρουσιάσουν την κίνησή τους προς τους ξένους, υποστηρίζοντας ότι «σεβάστηκαν» τους νόμιμους κατοίκους. Αν και ως προς θέμα των νομίμων κατοίκων εκφράζονται και απόψεις ότι οι περιουσίες «ανήκουν» στο ΕΒΚΑΦ.

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1227185/ekchoroyn-kyriarchia-stoys-t-k-dora-ga-kalopiasma-aggyras

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα