Ειρήνη Γκίνη ή Αικατερίνη Χατζηγεωργίου; Ποια δασκάλα να τιμούμε;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Ποια δασκάλα (να) τιμούμε;

  • αυτήν που απεργάστηκε την απόσπαση εδαφών (της Μακεδονίας) από άλλο κράτος
  • ή αυτήν που θυσιάστηκε επειδή δίδασκε στα ελληνικά στη Μακεδονία;Ποια δασκάλα νομίζετε ότι τιμά σήμερα ο Δήμος Κορυδαλλού;
Αικατερίνη Χατζηγεωργίου

Η Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα) γεννήθηκε το 1916 στην Ξανθόγεια του νομού Πέλλης και σπούδασε νηπιαγωγός και είχε «σλαβομακεδονική» εθνική συνείδηση. Εκεί έδρασε ως μέλος του ΕΑΜ και αργότερα του ΚΚΕ. Συγγενείς της συνδέθηκαν με την «Βουλγαρική Λέσχη Θεσσαλονίκης». Απέκτησε παιδί εκτός γάμου και εκείνη την εποχή θεωρήθηκε «ανάρμοστη ηθική συμπεριφορά», οπότε αποπέμφθηκε από το σχολείο της Άρνισσας στο οποίο υπηρετούσε ως δασκάλα.

Ταυτόχρονα αντιμετώπισε κατηγορίες για εκτέλεση δύο ατόμων, και έτσι πήγε στην Γιουγκοσλαβία όπου αναδείχθηκε σε καθοδηγητικό στέλεχος του ΝΟΦ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με έδρα τα Σκόπια το 1945. Βεβαίως, όταν η ΝΟΦ (και η ΣΝΟΦ) λέγανε «απελευθέρωση», εννοούσαν βέβαια την απόσπαση ελληνικών εδαφών, της Μακεδονίας δηλαδή, από τη Γιουγκοσλαβία. Να σημειωθεί εδώ ότι αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της ΣΝΟΦ υπάρχει ακόμα και σήμερα στο Σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων.

Το 1946 συνελήφθη μαζί με άλλα 6 μέλη του ΚΚΕ και εκτελέστηκε στις 26 Ιουλίου με την κατηγορία της συνωμοσίας για την απόσπαση ελληνικών εδαφών. Στα Σκόπια θεωρείται ηρωίδα. Δόθηκε το όνομά της σε εργοστάσιο το 1960, ενώ η κυβέρνηση του ακραίου εθνικιστή πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι του VMRO έστησε προτομή της στο Μοναστήρι το 2006. Επίσης, ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Ντέμιρ Κάπιγια φέρει το όνομά της. Τα στοιχεία προέρχονται από βιβλία του κ. Ι. Κολιόπουλου και του κ. Ι. Μιχαηλίδη.

Ο κος. Ευάγγελος Μαλλής με ενημέρωσε ότι η Ειρήνη Γκίνη έχει τιμηθεί από τον Δήμο Κορυδαλλού, στον οποίον υπάρχει οδός με το όνομά της. Έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στον νυν Δήμαρχο. Η ονοματοδοσία πιθανώς έγινε στο παρελθόν επί δημαρχίας δημάρχου προσκειμένου στο ΚΚΕ. Τι ακριβώς τιμά ο Δήμος Κορυδαλλού; τον αγώνα της εν λόγω να αποσπάσει ελληνικά εδάφη υπέρ μίας μεγάλης, ενιαίας, σλαβικής Μακεδονίας;

Δεδομένου ότι ήταν δασκάλα, θα πρότεινα στον Δήμο Κορυδαλλού να μετονομάσουν τον δρόμο σε Οδό Αικατερίνης Χατζηγεωργίου. Το βιογραφικό της. Γεννήθκε το 1882 στη Γευγελή και σπούδασε δασκάλα στο Μοναστήρι. Στις 14 Οκτωβρίου 1904, μόλις 24 ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Μελά στη Στάτιστα της Καστοριάς, Βούλγαροι Κομιτατζήδες που είχαν αναθαρρήσει, έκαναν ολοκαύτωμα το σπίτι της Αικατερίνης Χατζηγεωργίου και την έκαψαν ζωντανή στο χωριό Γραίτσιστα (Ελληνικό), σε ηλικία 22 ετών.

Το 1938 βρέθηκε στο νεκροταφείο της Γευγελής ο τάφος της ηρωικής Ελληνίδας δασκάλας. Ο σταυρός, έγραφε: «Υπέρ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένη, πυρί υπό των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου διδάσκαλος, 14 Οκτωβρίου 1904».

Στο «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» του 1909 (σελ. 90) διαβάζουμε και ένα ποίημα που έγραψε προς τιμήν της ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης με τίτλο «Σε μια ηρωίδα».

«Παιδιά μου, γιατί χύνετε
δάκρυα με τόση λαύρα.
Κι όλα φορείτε μαύρα.
Στο έρμο αυτό σχολειό;

Έκαψαν τη δασκάλα μας
Βούλγαροι δολοφόνοι
Κέχουμε μείνει μόνοι
Χωρίς μανούλα πλειό.

Γιατί απ’ τη μάννα πιο πολύ
Μας αγαπούσε εκείνη
Η δόλια Αικατερίνη
Από τη Γευγελή

Της είπαν να παραδοθή
Τα τέρατα εκείνα
Μα αυτή σαν Μπουμπουλίνα
Ενώ πυροβολεί

Τους λέει «Δεν παραδίνεται
Ποτέ της μια Ελληνίδα»
Κι ως Λάκαινα ηρωίδα
Τρεις ώρες τους κρατεί

Μα τέλος την εκάψανε
Κεπέταξε στα ουράνια
Κεμάς σε μαύρη ορφάνια
Μας άφησε στη γη

Ω πλάστη, οι σπίθες που έβγαλε
Το ηρωικό της σώμα
Στο ουράνιο ας γίνουν δώμα
Αστέρια φωτεινά

Στης εκδικήσεως τη στιγμή
Να μας φωτάν το δρόμο
Να σπείρουμε τον τρόμο
Στην άτιμη γενηά»

Ας γίνει λοιπόν η αντικατάσταση, ώστε να τιμηθεί η ελληνίδα ηρωίδα δασκάλα, η οποία μετέδιδε το φλογερό της πάθος για τα ελληνικά γράμματα στα ελληνόπαιδα της Μακεδονίας, και αυτός ήταν ο λόγος που έκαναν ολοκαύτωμα το σπίτι της.

======

Η Αικατερίνη Χατζηγεωργίου

Η πλάκα που βρέθηκε στον τάφο της Αικατερίνης Χατζηγεωργίου το 1939.

Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1908, σελίδα 194. Αναφορά στον θάνατό της.

Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1909, σελίδα 90. Το ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη

H Ειρήνη Γκίνη

Προτομή της Ειρήνης Γκίνη στα Σκόπια

Οδός Ειρήνης Γκίνη στον Κορυδαλλό

Η αναφορά για την Ειρήνη Γκίνη στη wikipedia στα ελληνικά, στα σλάβικα, στα βουλγάρικα

Πηγή άρθρου – https://www.antibaro.gr/article/32666

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόσα τέτοια άτοπα, παράλογα , ανιστόρητα και ανθελληνικά μηνύματα κρύβονται από το Πάσχα 1985 ,που η τότε κυβέρνηση του ΑΝΔΡΕΟΠΑΣΟΚ επέτρεψε στους κομμουνιστές αντάρτες, που κατέφυγαν στα Σκόπια και έγιναν από Έλληνες ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ,-που πολέμησαν και ήθελαν την Ελλάδα κάτω από τον Όλυμπο και την Μακεδονία αυτόνομη και κομμουνιστική -, αφορμή για όλους τους εκλεγμένους έκτοτε Δημοτικούς άρχοντες να δείξουν ανάλογα συναισθήματά προς τους τότε κομμουνιστές ΑλβανοΣλάβους των Σκοπίων.
    Αυτήν την υποδομή βρήκαν οι ΤσιπροΚαμμένοι και με τον κ.Κοτζιά υπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών και παρ’όλα αυτά εξασφάλισαν στις εκλογές του 2019 το 32,5% και συνεχίζουν να υπάρχουν πολιτικώς ,καμιά φορά και με την στήριξη αυτοαποκαλουμένων ως Δεξιών εφημερίδων και ιστοτόπων.
    ΕΥΓΕ Κ. ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΛΙΔΗ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα