Ειδικό Δικαστήριο: Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ως αναξιόπιστους χαρακτήρισε η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου τους εισαγγελείς που εξετάστηκαν ως μάρτυρες κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προτείνοντας την απαλλαγή του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Κατά την κυρία Ολγα Σμυρλή οι καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου, από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου και Παναγιώτη Αθανασίου) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους κατά την εισαγγελέα, υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.

Την απαλλαγή, επίσης, πρότεινε η κ. Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.

Η εισαγγελική λειτουργός, επίσης πρότεινε την απαλλαγή και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που δικάζεται ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψη Τουλουπάκη.

Ειδικό Δικαστήριο: Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη-1

Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση

 • Απαλλαγή για καταγγελίες εισαγγελέως Τσατάνη

Η πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την επίτιμη εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη, που χειριζόταν την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου υπήρξε απαλλακτική.

Κατά την εισαγγελέα Ολγα Σμυρλή οι χειρισμοί της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου, χαρακτηρίστηκαν «ως εκτροπή» ενώ η μαρτυρία της δεν κρίθηκε πειστική.

Η Γεωργία Τσατάνη είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τον τότε υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για πιέσεις να χειριστεί κατά την υπόδειξη του την υπόθεση Βγενόπουλου, καταγγελίες που προκάλεσαν κοινοβουλευτική διερεύνηση που όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Κατά την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα στοιχείο οι καταγγελίες για πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Βγενόπουλου.

 • Απαλλαγή για καταγγελίες εισαγγελέα Αθανασίου

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που διετέλεσε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, η κυρία Σμυρλή έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία,καθώς υποστήριξε, ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Ο Παν. Αθανασίου έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ, Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο – κατά την κατηγορία- του ζήτησε (ο Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.

Κατά την κυρία Σμυρλή κάτι τέτοιο (να κατασκευαστούν στοιχεία κατά Παπαχρήστου) ήταν αδύνατον, διότι για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.

«Ο Αθανασίου, τόνισε η κυρία Σμυρλή, επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την οικονομική εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει  το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία. Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κυρία Σμυρλή, η οποία επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου και κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

Τέλος, η εισαγγελέας στην πρόταση της τόνισε, ότι οι καταγγελίες Αθανασίου κατά Παπαγγελόπουλου δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία, διότι δεν επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ελέγχεται ως μη αξιόπιστος.

 • Απαλλαγή για καταγγελίες Ράικου

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου στην αγόρευση της χαρακτήρισε αναξιόπιστη και τη μαρτυρία κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που είχε διατελέσει επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε από τη θέση της, καταγγέλλοντας πιέσεις από τον δικαζόμενο υπουργό για κατασκευή στοιχείων σε βάρος πολιτικών για την υπόθεση της Novartis.

«Η Ράικου , τόνισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Νοβάρτις από τον Δ. Παππαγγελόπουλο ούτε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημ. Παπαγεωργίου».

Όπως σημείωσε η κυρία Σμυρλή, «στη δήλωση παραίτησης της δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου  και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Συμπερασματικά,κατά την Εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστήριου, οι καταγγελίες Ράικου για παρεμβάσεις στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες.
Μάλιστα η κυρία Σμυρλή υπογράμμισε, ότι στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, ανασκεύασε τα όσα είχε σε βάρος του πρώην υπουργού καταγγείλει, μιλώντας για «εκτίμηση της», επιχειρώντας, έτσι, να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες.

 • Απαλλαγή και κατάχρηση εξουσίας

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας που βαρύνει την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη αλλά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό, η πρόταση της κυρίας Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο υπήρξε απαλλακτική.

Η κατηγορία αφορούσε την παράλειψη της εισαγγελέως Τουλουπάκη να στείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω,αναφορές του ΚΙΝΑΛ κατά δύο πρώην υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού) για θέματα που αφορούσαν την τιμολόγηση φαρμάκων.

Κατά την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία,που να συνηγορούν υπέρ της ενοχής της δικαζόμενης εισαγγελικής λειτουργού, αλλά ούτε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ειδικότερα, κατά την εισαγγελική πρόταση, η κυρία Τουλουπάκη δεν διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης,γιατί ότι οι αναφορές ΚΙΝΑΛ κατά Κουρουμπλή και Ξανθού δεν είχαν αποτελέσει χωριστή δικογραφία και είχαν ενσωματωθεί ως έγγραφα στη μεγάλη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. Όπως επεσήμανε η κυρία Σμυρλή δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ούτε όταν παρελήφθησαν, πριν από την Ελένη Τουλουπάκη, από την προκάτοχο της Ελένη Ράικου που είχε διατελέσει επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Επιπλέον κατά την εισαγγελέα, οι αναφορές ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία, που να θεμελιώνουν τα καταγγελλόμενα ότι δηλαδή δεν έγινε επί υπουργίας Παν. Κουρουμπλή τιμολόγηση των φαρμάκων.

https://www.kathimerini.gr/politics/562276651/eidiko-dikastirio-apallagi-gia-papaggelopoylo-kai-toyloypaki-proteine-i-eisaggeleas/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτό που θα πετύχει η ΝΔ είναι να κάνει φίρμα και ίσως βουλευτή την Τουλουπάκη.
  Δεν υπολόγισε σωστά τους αρμούς της εξουσίας, όπως την έπαθε με το φιάσκο της ΕΥΠ έτσι και στην υπόθεση αυτή ξεφτιλίζεται θεσμικά.
  Ο Γεραπετρίτης είναι καλός στις business αλλά στα θεσμικά είναι looser και οδηγεί σε αρκετές λάθος αποφάσεις τη ΝΔ και τον πθ.

 2. Ας ξεκινήσουμε από την ουσία. Σε κάθε υπόθεση που δικάζεται την απόφαση παίρνουν οι ”καθήμενοι” δικαστές και όχι οι εισαγγελείς που προτείνουν ενοχή ή αθώωση των κατηγορουμένων. Οπότε ας αναμένουμε.
  Η κ. Σμυρλή κληρώθηκε να είναι εισαγγελέας και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια(δυο στα δυο) , με κατηγορουμένους τους πρώην υπουργούς Ν. Παππά και Δ. Παπαγγελόπουλου και στις δυο υποθέσεις πρότεινε απαλλαγή των κατηγορουμένων(πάλι δυο στα δυο) .
  Είναι μεμπτή η απαξιωτική αναφορά της στις προσωπικότητες των συναδέλφων της εισαγγελέων , μαρτύρων κατηγορίας -που υπέστησαν αυτά που κατήγγειλαν (ας μην αμφιβάλλουμε) από τον κατηγορούμενο κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ θα έπρεπε να αρκεστεί στην κατάρριψη των κατηγοριών.
  Η κ. Σμυρλή είναι η εισαγγελέας που δικαίωσε την πλαστογράφο καθαρίστρια του Βόλου και μάλλον σταμάτησε την έρευνα για εντοπισμό αναρίθμητων πλαστογράφων για προσλήψεις στο Δημόσιο , προαγωγή και καλή συνταξιοδότηση στην παρελθούσα 30ετία του γνωστού σε όλους κομματικού κράτους .
  Δεν ελέγχθη τυχαία η παροιμία ”κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει” .
  Υ.Γ Καμιά κυβέρνηση δεν διατάζει δίκες. Απλώς οι εισαγγελείς επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ”του περί δικαίου λαϊκού αισθήματος”-που λέμε- και αυτενεργώντας διατάζουν προανακρίσεις και στέλνουν τις υποθέσεις στα Δικαστήρια για να ”τις κλείσουν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα