ΕΕ: «Πλάτες» της Γερμανίας για να γλιτώσει η Τουρκία τις κυρώσεις για τα Βαρώσια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
«Πατάει φρένο» η Γερμανία στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων . Οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «έκλεισαν» σήμερα, Δευτέρα, χωρίς συμφωνία επί των προτεινομένων μέτρων, παρά τις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις ότι διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε να μην ληφθεί αποόφαση όσον αφορά στην επιβολή μέτρων για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες με το άνοιγμα των Βαρωσίων, προτάσσοντας το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει το έγγραφο επιλογών που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν.

Με την προσέγγιση της Γερμανίας συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ανάγκη λήψης αποφάσεων δεδομένου ότι συζητείται επί μακρόν το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και πλέον έχουμε ενώπιόν μας ένα έγγραφο επιλογών που συμπεριλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ φέρεται να αναγνώρισε την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Κυρώσεις κατά προσώπων και οντοτήτων
Έτσι, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφάσισε την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, θα εξετάσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ (COREPER).

Όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το «έγγραφο επιλογών» με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αναλύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή η συζήτηση οδήγησε σε μια απόφαση για έναρξη εργασιών για ένα νομικό πλαίσιο καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ, κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται ευθέως στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. τον Ιούλιο του 2021

Το COREPER θα πρέπει τώρα να αξιολογήσει προσεκτικά τις διάφορες προτάσεις και ειδικότερα να αρχίσει να εργάζεται επ’ αυτών. Ο Ζ. Μπορέλ απέφυγε να δώσει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο τόνισε ότι είναι σαφές ότι το COREPER θα αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων.

Σε ρητορικό επίπεδο πάντως, οι υπουργοί επανέλαβαν ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου σοβαρά στη διαδικασία του ΟΗΕ και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση στο πεδίο. Εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Κύπρο και την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Το προσχέδιο του λεγόμενου «εγγράφου επιλογών» (option paper) περιλαμβάνει πιθανά νομικά και πολιτικά μέτρα, και τέθηκε επί τάπητος την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER).

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν επίσης και την περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή τα προενταξιακά ταμεία, πιθανό πάγωμα διαλόγου υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια, με το Συμβούλιο ωστόσο να μην τολμάει να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία για την επίβολή ανάλογων κυρώσεων.

«Θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΕ η κωλυσιεργία»
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι αποτυχία λήψης αποφάσεων σήμερα θα έθετε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαίκής Ένωσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση: Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαίως επωφελούς πρότασης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Μια τέτοια προσέγγιση αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού» σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές.

Τη γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν, κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Αυστρία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Cnn.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όσο ζούμε σε μία γερμανοκρατούμενη ΕΕ, δεν πρέπει να περιμένομε υποστήριξη, τουλάχιστον έναντι τής Τουρκίας. Η γερμανική πολιτική, εδώ κι 150 χρόνια, είναι πάγια και αμετάβλητη.

    Θέλω, όμως, να κάμω μία διευκρίνιση, επειδή πολλοί, λόγω άγνοιας, τα βάζουν με τούς Γερμανούς γενικώς. Άλλο γερμανική κυβέρνηση/πολιτική και άλλο γερμανικός λαός. Από προσωπική μου πείρα γνωρίζω ότι οι Γερμανοί κάθε άλλο παρά συμπαθούν τούς Τούρκους, τούς οποίους, τον καιρό που τούς χρησιμοποιούσαν, όπως κι εμάς, σαν εισαγώμενους εργάτες (Gastarbeiter), τούς έριχναν συνήθως στις πιο βαριές δουλειές, όπως οδοκαθαριστές, απορριμματοφορείς κλπ. Αντιθέτως, εκτιμούσαν τούς Έλληνες εργάτες, οι οποίοι μάθαιναν γρήγορα την γλώσσα και την δουλειά, ήσαν εύστροφοι (αυτή τουλάχιστον την εντύπωση είχαν οι Γερμανοί) και συνήθως τούς είχαν επικεφαλής των ξένων στα εργοστάσια. Μετά τούς Έλληνες, εκτιμούσαν τούς Ισπανούς και τούς Γιουγκοσλάβους, ήσυχοι άνθρωποι, πειθαρχημένοι, δεν δημιουργούσαν προβλήματα και στην συνέχεια τούς Ιταλούς. Οι τελευταίοι προερχόταν από τον φτωχό νότο τής Ιταλίας και … δεν τους εμπιστευόντουσαν και πολύ-πολύ, διότι είχαν φήμη καβγατζήδων.

  2. Συμπληρώνοντας το παραπάνω σχόλιό μου…..

    Την δεκαετία 2010-2020, τα “πέτρινα χρόνια” των μνημονίων, οι Γερμανοί, επηρεασμένοι από τα ψέμματα των κυβερνήσεών των, ότι τάχα πληρώνουν από τούς φόρους των τούς χρεοκοπημένους Έλληνες, άρχισαν να στρέφονται εναντίον μας. Ποιος δεν θυμάται την αχαρακτήριστη συμπεριφορά τού χοντροκομμένου Σόιμπλε και των ρυπαρογραφημάτων Bild και Focus, που έδιναν αγώνα χυδαιότητος κατά των Ελλήνων; Ευτυχώς, βρέθηκαν κάποιες ειλικρινείς φωνές κι έβαλαν τα πράγματα στην θέση των(*), διότι παράσερναν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.).

    (*) Η Γερμανία κέρδισε 1,34 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση κι άλλα πολλά.

    Εμφανές ότι, για να κάνουν την δουλειά τους, ήτοι να φορολογούν τον γερμανικό λαό και να εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας, οι Γερμανοί πολιτικοί τού έλεγαν αδίστακτα ψέμματα, κάνοντας την Ελλάδα εξιλαστήριο θύμα. Κι όμως υπάρχουν ανόητοι Έλληνες, που πιστεύουν ότι η Γερμανία μάς βοήθησε, όπως και τώρα την εμπιστεύονται σαν διαμεσολαβήτρια στην διένεξή μας με την Τουρκία. Είναι τα ηττημένα μυαλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα