ΕΕ: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ταμείο ανάκαμψης – Νέες συνομιλίες στις 12μμ

18/7/20 | 0 | 0 | 127 εμφανίσεις

Καμία συμφωνία στη χθεσινή δια ζώσης Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το ταμείο ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού. Σήμερα Σάββατο στις 12 ώρα Ελλάδος, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Παρότι το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής των 27 κρατών -μελών προετοιμαζόταν στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, η κατ’ αντιπαράσταση τοποθέτηση των Ευρωπαίων ηγετών έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τη διαιρετική τομή μεταξύ Βορρά και Νότου, μακραίνοντας την νύχτα των διαβουλεύσεων.

Το κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα της συνεδρίασης ήταν αρκετά τεταμένο.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις ήταν από τους πρώτους ηγέτες που διέγνωσε πως οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβλέποντας αδυναμία σύγκλισης. Ο κ. Μπάμπις είχε από νωρίς την αίσθηση ότι οι «27» δεν βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία, αίσθηση που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, καθώς περνούσαν οι ώρες.

Παρά την πρώτη φορά διά ζώσης συνεδρίασή τους μετά την πανδημία, η σοβούσα σύγκρουση Ιταλίας – Ολλανδίας εξελίχθηκε στο κέντρο βάρους της χθεσινής συνεδρίασης, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αντιπαρατίθεται ανοιχτά στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε.

 Ο Ιταλός Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση της Ολλανδού συναδέλφου του, υποστηρίζοντας πως «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Το μήλο της έριδος μεταξύ των δύο χωρών είναι το αίτημα της Ολλανδίας να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ιταλία να διαβάζει πίσω από το αίτημα την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, «ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», ανέφερε ο ιταλικός τύπος, με την εφημερίδα La Repubblica να χαμηλώνει τον πήχη, εξηγώντας πως «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η μόνη βεβαιότητα μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ήταν το γεγονός ότι οι εναλλακτικές προτάσεις από πλευράς των κρατών – μελών ήταν σχεδόν απαιτητές, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα και στη βάση της ισοτιμίας μεταξύ των ηγετών.

Μελετώντας μέχρι την τελευταία στιγμή, πιθανά σενάρια, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αναφέροντας πως «το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά.

Μεταφέροντας μάλιστα και πληροφορίες από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Κουρτς γνωστοποίησε πως «θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», σφυρίζοντας την παράταση στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων επιπέδου Champions league μεταξύ των ηγεσιών των μεγάλων κυρίως ωρών.

Την ίδια ώρα, αμετακίνητος απέναντι στις απόψεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας με συνέπεια τις θέσεις που είχε συνομολογήσει στην κοινή επιστολή των 9 ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση».

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/897447_ee-adiexodo-stis-diapragmateyseis-gia-tameio-anakampsis-nees

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/9/20 | (0 σχόλια)
    Protagon Team 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 «Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο πραγματιστικό», ισχυρίζεται η αρμόδια επίτροπος. Θα είναι ευθύνη εκείνων που οραματίζονται μια «Ευρώπη-φρούριο» ο επαναπατρισμός όλων όσοι αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά ή στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας