Εδραιώνεται η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και μειώνεται των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

isna.ir

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ήπια δύναμη του άξονα αντίστασης έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση για την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Εάν ο πόλεμος στη Γάζα δεν τελειώσει σύντομα και δεν χαραχθεί ένας ξεκάθαρος δρόμος για μια δίκαιη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει μια περιοχή που είναι γεμάτη οργή κατά του σιωνιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το ISNA, ο Seyed Ali Nejat, ένας ειδικός σε ζητήματα της Δυτικής Ασίας έγραψε σε ένα σημείωμα: Η ήπια δύναμη του Ιράν είχε μια ημιτονοειδή τάση τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Για παράδειγμα, η ήπια δύναμη του Ιράν ήταν υψηλή στην περιφερειακή αρένα και μεταξύ των αραβικών εθνών λόγω της υποστήριξής του στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον καλοκαιρινό πόλεμο του 2006. Στο μεταξύ, η παρουσία ιρανικών συμβουλευτικών δυνάμεων και ορισμένων αντιστασιακών ομάδων στη Συρία από την αρχή του εμφυλίου στη χώρα αυτή, που έγινε μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού, συνοδεύτηκε από ακραία ευαισθησία του Σιωνιστικού καθεστώτος, της Τουρκίας και των περισσότερων αραβικών χωρών, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτοί που υποστήριξαν τη συριακή αντιπολίτευση, τροφοδότησαν το σχέδιο της Ιρανοφοβίας δημοσιεύοντας ψευδείς ειδήσεις. Οι αναπαραστάσεις και η αντανάκλαση των υποτιθέμενων ειδήσεων σχετικά με τον ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία στα εβραϊκά και αραβικά μέσα ενημέρωσης ήταν τέτοιες που πολλοί άνθρωποι στον κόσμο είχαν την ψευδαίσθηση ότι η ευθύνη για όλες τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν στη Συρία και οι περιφερειακοί πόλεμοι είναι με τον άξονα αντίστασης.

Τα τελευταία χρόνια, οι αραβικές κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια τους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα, το 16% του στατιστικού πληθυσμού του Κουβέιτ και το 3% του στατιστικού πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας θεωρούσαν το Σιωνιστικό καθεστώς ως την κύρια απειλή.

Η επιχείρηση «Καταιγίδα Al-Aqsa», η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα και τα γεγονότα μετά από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της κοινής επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας με τη μορφή ναυτικού συνασπισμού κατά του Ανσαρουλάχ (Houthi) της Υεμένης, έχουν αυξήσει τη δημοτικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και άλλων μελών του άξονα της αντίστασης.

Όπως επίσης,η συνεχής υποστήριξη του Ιράν στον παλαιστινιακό λαό, αφήνοντας ελεύθερη τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και θεωρώντας την ανεξάρτητη σε στοχευμένες επιθέσεις με πυραύλους σε διάφορα μέρη του βόρειου τμήματος των κατεχόμενων εδαφών και  οι επιθέσεις του Ανσαρουλάχ της Υεμένης σε εμπορικά πλοία του σιωνιστικού καθεστώτος ή σε πλοία που έχουν κινηθεί προς τα κατεχόμενα, παρουσιάζονται ως εκδηλώσεις των κινήσεων του άξονα αντίστασης για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους, που αναγκάζουν το Σιωνιστικό καθεστώς και την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσουν τα εγκλήματα τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αποτέλεσμα της έρευνας του Αραβικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Μελετών στο Κατάρ δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά στη γνώμη της αραβικής κοινής γνώμης σε σχέση με το παρελθόν.

Σε αυτή την έρευνα με 8.000 ανθρώπους σε 16 αραβικές χώρες, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιανουαρίου από το ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στη Ντόχα, το 36% των ερωτηθέντων ανέφερε την αναστολή της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Τελ Αβίβ ως το πιο σημαντικό μέτρο για να ασκήσουν πίεση στους Σιωνιστές.

Την ίδια στιγμή, το 89 τοις εκατό ήταν κατά της αναγνώρισης του Σιωνιστικού καθεστώτος και το 77 τοις εκατό θεωρούσε την Αμερική ή το Σιωνιστικό καθεστώς ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος της Γάζας και η ολοκληρωμένη υποστήριξη του Ιράν και του άξονα αντίστασης στους Παλαιστίνιους έχουν αλλάξει σημαντικά τους αριθμούς εναντίον της Αμερικής και του σιωνιστικού καθεστώτος.

Τα αποτελέσματα έρευνας της Morning Consult, ειδικού στη συλλογή δεδομένων, δείχνουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν θετική άποψη για το Τελ Αβίβ έχει μειωθεί κατά 18% μετά την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 43 χώρες, σημείωσε αισθητή μείωση της υποστήριξης προς το Σιωνιστικό καθεστώς σε 42 χώρες από 6 ηπείρους, ενώ η μόνη χώρα υπέρ του Σιωνιστικού καθεστώτος εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικά, η προκατάληψη της Αμερικής έχει δημιουργήσει μια αρνητική άποψη για την Ουάσιγκτον στις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Η έρευνα του δικτύου Arab Barometer στην Τυνησία πριν και μετά την επιχείρηση καταιγίδας Al-Aqsa δείχνει επίσης μια απότομη αλλαγή στη γνώμη αυτής της αραβικής κοινωνίας προς τους υποστηρικτές και τους εχθρούς του σιωνιστικού καθεστώτος. Αυτή η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2023 με στατιστικό πληθυσμό άνω των 1.000 ατόμων, δείχνει ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε από 40% σε 10%, υποστήριξη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τυνησίας και του Τελ Αβίβ μειώθηκαν από 12% σε 1%, και η συμφωνία της κοινωνίας της Τυνησίας με την εξωτερική πολιτική του Ιράν αυξήθηκε από 29% σε 41%.

Η θέση της Αμερικής μειώθηκε από 40% σε 10%, η υποστήριξη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τυνησίας και Τελ Αβίβ μειώθηκε από 12% σε 1%, και η έγκριση της κοινωνίας της Τυνησίας με την εξωτερική πολιτική του Ιράν αυξήθηκε από 29% σε 41%.

Γενικά, τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι ο πόλεμος της Γάζας έχει προκαλέσει μείωση της δημοτικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και την απειλή να θεωρηθεί το σιωνιστικό καθεστώς ως η κύρια αιτία της ανασφάλειας και της αστάθειας στην περιοχή. από την άλλη, αύξηση της δημοτικότητας του Ιράν και του άξονα αντίστασης στον αραβικό κόσμο.

Από αυτή την άποψη, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η στρατιωτική εκστρατεία και η ήπια δύναμη της αντίστασης έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση για την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Εάν ο πόλεμος του Σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Γάζας δεν τελειώσει σύντομα και δεν χαραχθεί ένας  ξεκάθαρος δρόμος για μια δίκαιη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει μια περιοχή όπου η οργή εναντίον του Σιωνιστικού καθεστώτος έχει εξαπλωθεί παντού. Η επέκταση της σύγκρουσης πέρα από τη Γάζα στον Λίβανο ή την Υεμένη τροφοδοτεί επίσης αυτή την οργή, πυροδοτεί περαιτέρω την κοινή γνώμη και αυξάνει την επιρροή του άξονα αντίστασης στην περιοχή.

https://www.isna.ir/news/1402111107861/تثبیت-قدرت-ایران-بعد-از-طوفان-الاقصی-از-دریچه-آمارها

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα