Εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο η συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια πληροφοριών μεταξύ Ιράν και Ρωσίας

- Advertisement -

Οι εκπρόσωποι του Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράν ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών μεταξύ των κυβερνήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ilna , οι εκπρόσωποι συμφώνησαν και με την έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής που αφορούσε αυτό το νομοσχέδιο.

Ο Abolfazl Amoui, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου, δήλωσε  ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «μια ευκαιρία να αυξήσουμε την ικανότητα του Ιράν στο θέμα της ασφάλειας των πληροφοριών».

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών «υπάρχουν πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γιατί όταν γίνονται κυβερνοεπιθέσεις και απειλείται η χώρα στον κυβερνοχώρο, θεωρείται κοινή απειλή σε αυτό το νομοσχέδιο».

Αυτός ο βουλευτής δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για “απειλές στον κυβερνοχώρο κατά της χώρας”, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας θεωρούν τα κοινωνικά δίκτυα ως απειλή για το σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε αυτά τα δίκτυα κατά τη διάρκεια λαϊκών διαδηλώσεων.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα καταδικάζονται πάντα από τις δυτικές κυβερνήσεις οτι πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε υποδομές και κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς ξένων χωρών. Η Claudia Plattner, η επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) της Γερμανίας προειδοποίησε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους για τους αυξανόμενους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων από το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα εναντίον της χώρας.

Η βοήθεια της Μόσχας στην Τεχεράνη στην κατασκοπεία πολιτών

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, εν μέσω των διαδηλώσεων “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία”, η Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές, ανέφερε την κυβερνοσυνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παρέχει στην Ισλαμική Δημοκρατία προηγμένο λογισμικό στον τομέα της κατασκοπείας και της ψηφιακής επιτήρησης και η Τεχεράνη επιδιώκει να εμβαθύνει αυτή τη συνεργασία.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει παράσχει στο Ιράν επικοινωνιακές-διαγνωστικές δυνατότητες καθώς και συσκευές ακρόασης, προηγμένες συσκευές φωτογραφίας και ανιχνευτές ψεύδους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας δήλωσε στη συνεδρίαση της Βουλής την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία, ότι θεσπίστηκε με βάση το «πλαίσιο γενικών πολιτικών που κοινοποιήθηκε» από τον ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ στον τομέα της αυτάρκειας άμυνας και ασφάλειας».

Προηγουμένως ανέφερε ότι οι αρχικές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο ονομάζεται «Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών μεταξύ της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», συντάχθηκαν από τον Mohammad Javad Zarif και Σεργκέι Λαβρόφ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την προεδρία του Χασάν Ροχανί το 2019 και υπεγράφη στη Μόσχα.

Αυτό το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τον Μάιο του περασμένου έτους και στάλθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής.

Σκοπός της σύνταξης αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο έχει 9 άρθρα, είναι η καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο, η ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριών και η διεθνής συνεργασία.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτής της συμφωνίας, οι απειλές στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών συνοψίζονται σε πράγματα όπως ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των κυβερνήσεων και διάδοση επιβλαβών πληροφοριών κατά του πνευματικού, ηθικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των κυβερνήσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει 14 ρήτρες στον τομέα της διμερούς συνεργασίας. Σε μία από αυτές τις ρήτρες αναφέρεται η «ανταλλαγή πληροφοριών» και η συνεργασία στον τομέα της ποινικής δίωξης.

Η έκτη παράγραφος του προαναφερθέντος άρθρου πραγματεύεται επίσης το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των «αρμόδιων θεσμών» των κυβερνήσεων με στόχο την αντιμετώπιση περιστατικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης, Ebrahim Raisi, επιβεβαίωσε την πρόσβαση της ρωσικής πλευράς στις πηγές πληροφοριών του Ιράν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η πρόσβαση «πρώτα θα είναι εντός του πλαισίου των νόμων της κυβέρνησης και μετά ότι θα ληφθούν υπόψη οι στόχοι της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Ο Gholamreza Nouri Qazaljeh, ένας από τους εκπροσώπους κατά αυτής της συμφωνίας, είπε: «Αυτή η συμφωνία έχει θεμελιώδη και σημαντικά ελαττώματα στο κείμενο, ένα από τα πιο σημαντικά ελαττώματα του οποίου είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Σε ποια περιοχή θα ανταλλάσσονται οι πληροφορίες θα πρέπει να διευκρινιστεί και λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτρέπουμε την πρόσβαση σε αυτή τη συμφωνία, θα πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιες περιοχές εισέρχεται».

Τους τελευταίους μήνες, η ιρανική κυβέρνηση αύξησε τον έλεγχο της στους ανθρώπους μέσω ψηφιακών εκφράσεων και τεχνητής νοημοσύνης.

Προηγουμένως, το Citizen Lab, ένα ερευνητικό κέντρο με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά, δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι η ρωσική εταιρεία Protel έχει αρχίσει να παρέχει λογισμικό φιλτραρίσματος σε μια ιρανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ονομάζεται “Arin Tel».

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, αυτά τα λογισμικά επιτρέπουν στις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας να παρακολουθούν άμεσα και να παρακολουθούν ή να διακόπτουν όλες τις επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων των Ιρανών «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αμφισβητούν το καθεστώς».

Εκτός από τη συνεργασία στον κυβερνοχώρο, τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε άλλους τομείς έχει διευρυνθεί ολοένα και περισσότερο. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Ρωσία βοήθησε τις αρχές του Υπουργείου Επικοινωνιών να εκτοξεύσουν τον δορυφόρο Khayyam στο διάστημα από το έδαφος του Καζακστάν με τη βοήθεια του δορυφορικού φορέα Soyuz.

Αν και οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών φαίνονται στενές, η δημοσιοποίηση ειδήσεων όπως η σύλληψη ορισμένων Ιρανών πολιτών με την κατηγορία της κατασκοπείας για τη Ρωσία δείχνει ότι παρά τη συνεργασία και τις διμερείς συμφωνίες, οι ηγέτες αυτών των χωρών εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται πλήρως ο ένας τον άλλον.

https://www.iranintl.com/202312101159

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα