Εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χιλιάδες μετανάστες κρύβονται στην πολωνική πλευρά των συνόρων και μιλούν για επαναπροωθήσεις, βία και ψύχος. Ρεπορτάζ της DW από την περιοχή των συνόρων.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

Ο Γιούσεφ Ατάλα κατάγεται από την Δαμασκό. Έχει βρει πλέον καταφύγιο σε άγνωστη τοποθεσία κάπου κοντά στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας. Μεταφέρθηκε εκεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες δεν δημοσιεύουν τον τόπο περίθαλψης μεταναστών, φοβούμενες ρατσιστικές επιθέσεις από περιοίκους.

Ο 37χρονος λέει ότι έφθασε με ταξί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ότι απωθήθηκε πολλές φορές από πολωνούς συνοριοφύλακες, αλλά και ότι ξυλοκοπήθηκε από Λευκορώσους στρατιώτες, οι οποίοι τον χτύπησαν βάναυσα στο πρόσωπο και το θώρακα. Σύμφωνα με τον Γιουσέφ, στη Συρία τού είχαν υποσχεθεί ότι η μετάβαση από την Λευκορωσία στην Πολωνία θα είναι εύκολη υπόθεση.

Στην ίδια δομή έχει βρει καταφύγιο ο επίσης Σύριος Τάερ Ρζεκ. Διηγείται πως στο Facebook πληροφορήθηκε από φίλους του, ότι μέσω Μινσκ θα μπορούσε να φθάσει στην Ευρώπη: «Ρώτησα σε ταξιδιωτικό γραφείο στην Δαμασκό και με παρέπεμψαν στην πρεσβεία της Λευκορωσίας». Και ο Ταέρ εξιστορεί ότι χτυπήθηκε από λευκορώσους συνοριοφύλακες. Όπως και ο συμπατριώτης του, Γιουσέφ, ελπίζει τώρα σε χορήγηση ασύλου από την ΕΕ.

Απαγορευμένη ζώνη για δημοσιογράφους και ΜΚΟ

Πολωνία, σύνορα, Λευκορωσία, Ο Γιούσεφ Ατάλα ξυλοκοπήθηκε άγρια από Λευκορώσους

Η υπερσυντηρική πολωνική κυβέρνηση κάνει ωστόσο τα πάντα για να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στη χώρα από την Λευκορωσία. Από τον Οκτώβριο ισχύει στην Πολωνία νόμος, σύμφωνα με τον οποίο είναι νόμιμες οι απωθήσεις στα σύνορα. Ακτιβιστές και ΟΗΕ έχουν διαφορετική άποψη και κάνουν λόγο για παραβίαση διεθνών κανόνων. Η εκπρόσωπος της τοπικής δύναμης της πολωνικής συνοριοφυλακής Καταζίνα Ζντάνοβιτς δηλώνει σχετικά στην DW: «Η μεταφορά των μεταναστών οργανώνεται από την Λευκορωσία. Η Πολωνία δεν είναι η πρώτη ασφαλής χώρα, στην οποία εισέρχονται οι μετανάστες. Έχει προηγηθεί η Τουρκία ή άλλες χώρες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος».

Για δημοσιογράφους και ΜΚΟ είναι δύσκολο να σχηματίσουν εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς στην πολωνική πλευρά των συνόρων. Η πολωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή απαγορευμένη ζώνη. Όποιος εισέρχεται σε αυτή αντιμετωπίζει την επιβολή χρηματικού προστίμου ή ακόμα και φυλάκιση. Όλοι οι δρόμοι πρόσβασης στα σύνορα ελέγχονται από βαριά οπλισμένους στρατιώτες. Σύμφωνα μάλιστα με πολωνικές πηγές, σήμερα, Τρίτη, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ πολωνών συνοριακών αξιωματούχων και προσφύγων, που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. «Οι μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες μας με πέτρες και προσπάθησαν να καταστρέψουν τον φράχτη ώστε να εισέλθουν στην Πολωνία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Βαρσοβία μέσω Twitter. Ως απάντηση οι πολωνικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.

Ουδείς ενδιαφέρεται για τους μετανάστες….

Πολωνία, σύνορα, Λευκορωσία, Ο Τάερ Ρζεκ έλαβε βίζα από την πρεσβεία της Λευκορωσίας

Στην απαγορευμένη ζώνη εισέρχονται μόνο κάτοικοι της περιοχής, όπως η Γιοάνα Λαπίνσκα, της οποίας το σπίτι βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Λευκορωσία. Εδώ και μήνες βοηθά μετανάστες όπως μπορεί: με νερό, με τρόφιμα, με κουβέρτες. Λέει ότι δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη σε όσα συμβαίνουν και πως ουδείς ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αυτούς, ούτε ο στρατός, ούτε η αστυνομία, ούτε η κυβέρνηση.

Ακόμα και εκείνοι που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν σε πολωνικό έδαφος εγκλωβίζονται στην απαγορευμένη ζώνη στο πυκνό δάσος. Κινδυνεύουν από τους βάλτους, τα ποτάμια ακόμα και τα άγρια ζώα. Μεγαλύτερη απειλή συνιστούν ωστόσο η έλλειψη τροφίμων και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για έναν 14χρονο που βρέθηκε παγωμένος στο δάσος.

Μαρίνα Στράους, Χαϊνόφκα

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα