Εαρινή ισημερία – Ο ουρανός της Άνοιξης

20/3/21 | 0 | 0 | 262 εμφανίσεις

Το θέμα της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2021, στις 9 μ.μ., θα είναι διπλό και θα αναφέρεται στην Εαρινή Ισημερία και στον Ουρανό της Άνοιξης.

1) Το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 11:37 π.μ. ο Ήλιος θα βρεθεί ακριβώς επάνω από τον Ισημερινό, που σημαίνει πως θα έχουμε Ισημερία. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει για τους Αστρονόμους την έναρξη της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας, η οποία φέτος θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου που θα φθάσουμε στο Θερινό Ηλιοστάσιο.

2) Καθώς η Γη μετατοπίζεται καθημερινώς επί του επιπέδου της τροχιάς της περί τον Ήλιο, δηλαδή της Εκλειπτικής, ο Ήλιος φαίνεται να μετατοπίζεται και αυτός επί του ιδίου επιπέδου και να μετακινείται ανάμεσα στους αστερισμούς του Ζωδιακού κύκλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε διαφορετικές νύχτες του έτους να βλέπουμε άλλη περιοχή του ουρανού την ίδια ώρα.

Για το λόγο αυτό άλλους αστερισμούς βλέπουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, άλλους την άνοιξη, άλλους το καλοκαίρι και άλλους το φθινόπωρο.

O Φυσικός Σπύρος Κάνουρας θα συζητήσει με τα μέλη του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας Νίκο Τζήμκα (Φυσικό – Πρόεδρο), Τάσο Μουρουζίδης (Φυσικό – Αντιπρόεδρο), Νίκο Πλεξίδα (Ασφαλιστή – πρώην Πρόεδρο), Ηλία Μιχαηλίδη (Φυσικό – μέλο) και Αλίκη Σιούστη (Μουσικό – μέλος) για την Εαρινή Ισημερία και τον ουρανό της Φετινής Άνοιξης.

Category: Videos

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας