«Είμαι πολλά χρόνια ηγέτης, νομίζω ήρθε η ώρα να φύγω»: Η περίεργη δήλωση Καντίροφ και τι μπορεί να σημαίνει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

O Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons
04/09/2022  08:25
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας, δήλωσε στο Telegram χθες ότι επιθυμεί να κάνει ένα «επ’ αόριστον και μακρύ» διάλειμμα από τη θέση του, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το αν σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί ή να ζητήσει κάποια εύνοια από το Κρεμλίνο.

Ο Καντίροφ, 45 ετών, κυβερνά την Τσετσενία από το 2007.

«Συνειδητοποίησα ότι καθόμουν στη θέση μου για πολύ καιρό», είπε σε μια δήλωση σε βίντεο. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα μου [να εγκαταλείψω την εξουσία]».

Δεν είναι σαφές τι θα έκανε στη συνέχεια ο Καντίροφ, ο οποίος είναι μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη Ρωσία, εάν παραιτούνταν.

Ο Καντίροφ διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντώντας τακτικά τον ηγέτη του Κρεμλίνου. Οι δύο τους συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 5 Αυγούστου στο Σότσι.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δήλωση Καντίροφ;
Ο Καντίροφ έχει κάνει παρόμοια σχόλια στο παρελθόν, ενώ παρέμεινε στη θέση του, εγείροντας ερωτήματα για το αν η απροσδόκητη ανακοίνωσή του ήταν ένα τέχνασμα.

«Είμαι επιφυλακτικός. Έχει πει τέτοια πράγματα στο παρελθόν», δήλωσε ο Ivan Klyszcz, ειδικός στον Καύκασο και υποψήφιος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών Johan Skytte στην Εσθονία.

«Αυτά συνήθως τα λέει όταν θέλει να πάρει κάτι από τον Πούτιν, τουλάχιστον μια δημόσια έκφραση υποστήριξης».

Αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η χρονική στιγμή αυτής της δήλωσης, που έρχεται εν μέσω του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ασυνήθιστη.

Ο Καντίροφ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει στρατολογήσει μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία.

Ο Anton Barbashin, διευθυντής σύνταξης στην αναλυτική πλατφόρμα Riddle Russia, χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή «περίεργη».

Η ανακοίνωση του Καντίροφ θα ήταν «ενάντια στη γενική ατμόσφαιρα της Ρωσίας τώρα. [Το] μήνυμα ολόκληρου του συστήματος είναι να “μείνετε στη θέση σας” λόγω [του πολέμου στην Ουκρανία]», δήλωσε ο Barbashin σε ένα tweet.

«Αν αυτό που μόλις είπε ο Καντίροφ είναι αλήθεια και αποχωρεί οικειοθελώς, θα ήταν πρωτοφανές. Κάτι που κυριολεκτικά κανείς δεν περίμενε», ανέφερε.

Καντίροφ, ο στενός σύμμαχος του Πούτιν
Υπό την εξουσία του, η περιοχή έχει κατηγορηθεί για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων εναντίον ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για ομοφυλοφιλία. Έχει κατηγορηθεί επίσης ότι διέταξε τις πολιτικές δολοφονίες αντιπάλων του που ζουν στην Ευρώπη.

Ο Καντίροφ έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση μαχητών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει προβλήματα με το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Καντίροφ τον Μάρτιο φέρεται να ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπου πιστεύεται ότι μέλη της σκληροτράχηλης πολιτοφυλακής του πολεμούν μαζί με τις τακτικές ρωσικές δυνάμεις.

Εκείνη την εποχή, το τηλεοπτικό κανάλι που ελέγχεται από τη διοίκηση του Καντίροφ στην Τσετσενία δημοσίευσε ένα βίντεο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram στις 13 Μαρτίου, λέγοντας ότι ο Καντίροφ βρισκόταν στην Ουκρανία, αν και δεν έδωσε την ακριβή του τοποθεσία ούτε ανέφερε πότε τραβήχτηκε το βίντεο. Δεν υπήρξε άμεση ανεξάρτητη επιβεβαίωση του ισχυρισμού αυτού.

Πηγή: RadioFreeEurope Radioliberty / iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα