Ο Αντιναύαρχος Δ. Κατάρας ΠΝ αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο του Αρχηγού ΓΕΝ μετά τη θητεία του ως Αρχηγού Στόλου όπου με τα διατιθέμενα σκάφη επέφερε θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία, υποστηρίζοντας τον γρήγορο εκσυγχρονισμό και τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης.
Η θητεία του ως Αρχηγού του ΓΕΝ θα χαρακτηριστεί από κρίσιμες αποφάσεις για την εξέλιξη του ΠΝ. Θα κληθεί να διαχειριστεί την ισορροπία μεταξύ της πρόσκτησης νέων μονάδων κρούσης και εκσυγχρονισμού των παλαιών με σκοπό την ταχεία μετάβαση στο σύγχρονο πόλεμο.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται η ανθρωποκεντρική διαχείριση της διοίκησης και ελέγχου για να επαναφέρει μια υψηλότερη και αξιοκρατική προσέγγιση στον ρόλο των στελεχών. Γνωστός για την ενδοσκοπική του φύση, αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην ανάταση του ηθικού των στελεχών και τη βαθιά γνώση του ναυτικού πολέμου, μια ιδιότητα που αναγνωρίζεται καλά από τους συναδέλφους του.
Με βαθιά ριζωμένο στρατιωτικό υπόβαθρο, έχει βαθιά εκτίμηση για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας συχνά την ανάγκη για ειλικρινείς συζητήσεις στην επίτευξη της διακλαδικότητας. Πρόκειται να δώσει προτεραιότητα στον θεμελιώδη ρόλο του ναυτικού σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και να αγωνιστεί για μια πιο ενοποιημένη και εστιασμένη προσέγγιση απέναντι σε πολύπλοκες προκλήσεις.
Σε αυτήν την εποχή των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, η θητεία του Αντιναυάρχου Δ. Κατάρα ΠΝ έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Επιδιώκει να οικοδομήσει πάνω σε μια κληρονομιά που ορίζεται από την ελληνική ναυτοσύνη και το σύνθημα του ΠΝ ότι «ουδέποτε υπέστειλε τις σημαίες», με στόχο να διατηρήσει έναν πειθαρχημένο και υπερήφανο Πολεμικό Ναυτικό σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.
Καθώς αναλαμβάνει αυτόν τον νέο ρόλο, τα μάτια του έθνους θα είναι στραμμένα πάνω του, παρακολουθώντας πώς ακολουθεί το μονοπάτι για να διασφαλίσει την ελευθερία των θαλασσών, ενώ υποστηρίζει τις αξίες που καθορίζουν τις ένοπλες δυνάμεις. Σιδεροκέφαλος.