Δ. Μακροδημόπουλος: Ο μακαρθισμός της ερμηνείας των λέξεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Σε τί προσέβλεπε  η επίσκεψη της ΠτΔ στο Κίεβο μετά τις πολλαπλές επισκέψεις του ΥΠΕΞ, την κάθε τόσο επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τις διαδικτυακές παρεμβάσεις του τελευταίου είτε στη Βουλή είτε στο φόρουμ για τη δημοκρατία πρόσφατα; Να ενθαρρύνει, επικαλούμενη αξίες, τον πρόεδρο Ζελένσκι ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο αντί της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους εμπόλεμους που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ασφάλεια; Ή για να αποδείξουμε ακόμη μια φορά ότι είμαστε στη “σωστή πλευρά της ιστορίας”, δηλαδή τη νομιμοφροσύνη μας έναντι των συμφερόντων των ΗΠΑ; Διότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και οι επιδιώξεις τους είναι αυτά που διαμορφώνουν και καθορίζουν κάθε φορά το αποδεκτό περιεχόμενο των αξιών που επικαλούνται και οι αξιωματούχοι της χώρας μας. Τί σημαίνει φιλελεύθερη δημοκρατία, ευρωπαϊκές αρχές, αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα. «Σε ό,τι αφορά τις καθοριστικές πολιτικές έννοιες, έγραφε ο Καρλ Σμιτ, εξαρτάται από το ποιός τις ερμηνεύει, ποιος τις ορίζει και ποιος τις χρησιμοποιεί. Μια από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της νομικής και πνευματικής ζωής της ανθρωπότητας είναι το γεγονός ότι όποιος έχει πραγματική εξουσία μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο των εννοιών και των λέξεων». Μάλιστα ο William Rasch θαύμαζε τον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό σύστημα είχε κατορθώσει να κερδίσει την παγκόσμια ηγεμονία εξισώνοντας τα ιδιαίτερα συμφέροντά του με ηθικούς κανόνες που ήταν καθολικά δεσμευτικοί, έτσι ώστε «η αντίθεση στην αμερικανική ηγεμονία να σημαίνει την αντίθεση στο καλό όλων και τα κοινά συμφέροντα της ανθρωπότητας». Το αποτέλεσμα; Ένας νέος μακαρθισμός πλανάται πάνω από τη χώρα μας, από την Ευρώπη, παγκόσμια θάλεγα, που μας υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκεπτόμαστε για να θεωρούμαστε σύννομοι και αποδεκτοί.

Αναμφισβήτητα ο πρόεδρος Πούτιν κυβερνά τη Ρωσία με τρόπο αντιδημοκρατικό, δικτατορικό και προσθέστε και οποιονδήποτε άλλον επιβαρυντικό χαρακτηρισμό θέλετε. Όμως αυτό δεν εξωραΐζει  την άλλη πλευρά, το Κίεβο, ώστε να θεωρείται ο πρόεδρος Ζελένσκι ως εκφραστής “της φιλελεύθερης δημοκρατίας” και των “ευρωπαϊκών αξιών” από τους δυτικούς αξιωματούχους. Διότι το καθεστώς του Κιέβου είναι απότοκος του ναζιστικού “Δεξιού Τομέα” και του εθνικοσοσιαλιστικού “Σβόμποντα”, είναι το καθεστώς που ενώ προσυπέγραψε τις συμφωνίες του Μινσκ που σέβονταν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όπως και ανθρώπινα δικαιώματα της πολυπληθούς μειονότητας των ρωσόφωνων του Ντονμπάς, δεν την υλοποίησε. Και μη μου πείτε ότι Δεξιός Τομέας και Σβόμποντα εκλογικά λαμβάνουν πολύ μικρά ποσοστά και δεν καθορίζουν την πολιτική του Κιέβου διότι μετά την κατάληψη της εξουσίας με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014, οι ακραίοι μεταπήδησαν στα κόμματα εξουσίας, μάλιστα πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης ορίσθηκε ο επικεφαλής του Σβόμποντα με τις ευλογίες του Τζέφρι Πάιατ και της υφυπουργού ΥΠΕΞ Βικτόριας Νούλαντ. Όπως συμβαίνει δηλαδή και στη χώρα μας όπου πολιτικοί μεταπήδησαν από ακροδεξιά κόμματα (ΛΑΟΣ, ΕΠΕΝ) σε κόμματα εξουσίας και κατέχουν υπουργικούς θώκους.

Όμως εκείνο που έχει διαστραφεί πλήρως είναι η έννοια της δημοκρατίας, το περιεχόμενό της. Αυτό ήταν ολοφάνερο στο Athens Democracy Forum που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τους New York Times με το Democracy & Culture Foundation, στο οποίο απευθύνθηκε και ο πρόεδρος Ζελένσκι λέγοντας ότι “στην Ουκρανία εξελίσσεται μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας”! Μάλιστα πρόσθεσε ότι “πρέπει να δράσουμε μαζί, ώστε κανείς να μην μπορεί να μετατραπεί σε ολοκληρωτική απειλή για εμάς”. Δηλαδή, πες πες από όλους τους δυτικούς αξιωματούχους που παρελαύνουν στο Κίεβο, ο πρόεδρος Ζελένσκι πίστεψε ότι είναι δημοκράτης. Διότι όπως επισημαίνει η Χάνα Άρεντ είναι πολύ δύσκολο να λέει κάποιος ψέματα στους άλλους χωρίς να καταλήξει να πιστεύει την “αλήθεια” των δικών του ψεμάτων. Πώς συνέβη αυτό; Μια νέα μορφή ψέματος έχει εμφανιστεί στην εποχή μας. Αυτή που η Χάνα Άρεντ ονομάζει “κατασκευή εικόνας”  κατά την οποία η αλήθεια των πραγμάτων αγνοείται αν δεν ταιριάζει με την εικόνα. Γιαυτό η εικόνα του προέδρου Ζελένσκι περιφέρεται παντού. Η άλλη αντίφαση που είδαμε στο Athens Democracy Forum; Όταν ο διάσημος Αμερικανός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, δήλωσε σε ομιλία του στο Forum ότι «Η πιο βίαιη χώρα στον κόσμο από το 1950 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες» αμέσως ο συντονιστής τον διέκοψε απότομα. Όμως, στους κύριους ομιλητές του Forum περί δημοκρατίας συμπεριλαμβάνονταν και η επί κεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  η οποία όμως είχε εκλεγεί  στο αξίωμά της από το ευρωκοινοβούλιο οριακά με 9 μόλις ψήφους διαφορά με τις ψήφους του πολωνικού PiS, του Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπαν και των 5 Αστέρων του Μπεπε Γκρίλο. Μάλιστα για να εκλεγεί παρακάμφθηκε ο νεοπαγής δημοκρατικός θεσμός Spitetzen – Kandidaten με βάση τον οποίο η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν γίνεται μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν. Αυτά για να γνωρίζουμε ποιοί μας δασκαλεύουν για τις αξίες που πρέπει να ασπαζόμαστε και με ποιούς δασκάλους συμπορεύονται οι πολιτικοί μας. Θα πρέπει λοιπόν να ρωτάμε τους υποβολείς μας για τον τρόπο που θα πρέπει να σκεπτόμαστε; Για το περιεχόμενο που θα πρέπει να προσδίδουμε κάθε φορά στις λέξεις ανάλογα με τα συμφέροντά τους;

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

7/11/2022

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από το 1952 είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ ,από το 1979/1981 μέλη της Ε.Ε και από το 1992 ψήφισαν όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ, που δεν ενδιαφέρεται να κυβερνήσει – το Μάαστριχτ για την συνεχή εξέλιξη της Ε.Ε και έκτοτε με μια φωτοβολίδα τον Ιανουάριο του 2015 ,που τον Ιούλιο του 2015 έγινε πυγολαμπίδα ,-η οποία ”ψόφησε” τον Σεπτέμβριο του 2015 με τις δεύτερες εκλογές που κέρδισε ο ”μάγος” στην κομματική τακτική κ. Τσίπρας με το εγνωσμένο κομμουνιστογενές επιτελείο του -δεν έχει διαμορφωθεί νέα πολιτική από κανένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει και στο δίλημμα ταύτιση ,ή, διαφοροποίηση με τους συμμάχους και εταίρους μας αυτά τα κόμματα (Σύριζα και ΠασοΚινάλ ) ”διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον” στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση ( σιγήν ιχθύος για την επίσκεψη της κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας-που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες-στο Κίεβο) .
    Κάποια διαφοροποίηση έγινε το 2004-2009 ,αλλά διεκόπη και με χρεωκοπία .
    Έτσι θα πάμε ,αλλά και δεν βλέπουμε λίγο φως και από την Χριστιανική Ρωσία, που μπορούσε να υπερτερήσει -χωρίς πόλεμο και μάλιστα συνεχιζόμενο-προβάλλοντας τον αναγνωρισμένο πολιτισμό της δέκα αιώνων και την Ορθόδοξη Χριστιανική καταλλαγή.
    Έχουμε και τον κ.Ερντογάν ,που μας ”σπρώχνει” -και την Κύπρο- σαυτήν την στάση μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα