Δ. Μακροδημόπουλος: Γιατί ζούμε σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που σκεπτόμαστε;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Πώς αναβαθμίστηκαν οι πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι δηλαδή, σε αυτό το επίπεδο ώστε να προσλαμβάνουν υπαλλήλους σε κρίσιμους τομείς, όπως του σταθμάρχη, με μπλοκάκι στα κρυφά ή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προκηρύσσει θέσεις, να υποβάλλονται χιλιάδες αιτήσεις αλλά να μη γνωστοποιείται ποτέ ο πίνακας αξιολόγησης των υποψηφίων παρά να ενημερώνονται προσωπικά μόνον οι επιλεγέντες, γεγονός που μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι οι προσληφθέντες είχαν προεπιλεγεί με υποβολείς συντεχνίες εντός και εκτός της επιχείρησης; Πώς έφτασε εν έτη 2023 το ρουσφέτι σε αυτά τα επίπεδα, μήπως αποτελεί και αυτό στην ανώτατη μορφή του στοιχείο εκσυγχρονισμού ή της λειτουργίας του επιτελικού κράτους; Για να είμαστε δίκαιοι και για αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη των πελατειακών σχέσεων στη χώρα μας στο διηνεκές παρελθόν, εύκολα θα συμπεράνουμε ότι κάθε κυβέρνηση αναβάθμιζε το ρουσφέτι σε ανώτερο επίπεδο από την προηγούμενη για να το αναβαθμίσει περαιτέρω η επόμενη κοκ. για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο, και έχει ο θεός.

Όμως αυτός είναι ο ορισμός του επιτελικού κράτους; Να προαγάγει τις παθογένειες σε αυτό το ζηλευτό επίπεδο αντί να τις έχει καταπολεμήσει, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει; Τόσα ψέματα; Όμως το αποτέλεσμα της συστηματικής υποκατάστασης της αλήθειας με ψεύδη είναι ότι καταστρέφεται η αίσθηση προσανατολισμού μας στον πραγματικό κόσμο. Έτσι με τα ψέματα φθάσαμε να ζούμε σε έναν άλλο κόσμο διαφορετικό από αυτόν που σκεπτόμαστε χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί.

Όπως έλεγε ο Τζορτζ Όργουελ, η πολιτική γλώσσα φτιάχτηκε ώστε τα ψέματα να μοιάζουν αληθινά. Όμως αυτή η αντίφαση, να γνωρίζεις δηλαδή την πραγματικότητα και την αλήθεια αλλά να υποστηρίζεις ως αλήθεια τα ψεύδη, δεν σου δημιουργεί προβλήματα; Δεν διαταράσσει την ψυχική σου ισορροπία; H Χάνα Άρεντ επισημαίνει πόσο δύσκολο είναι  να λέει κάποιος ψέματα στους άλλους χωρίς να καταλήξει να πιστεύει την “αλήθεια” των δικών του ψεμάτων. Ισχυρίζεται πως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιον που έχει πιστέψει τα δικά του ψέματα, ή ακόμη χειρότερα, αδυνατεί πια να διακρίνει τα ψέματά του από την αλήθεια των πραγμάτων, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ πιο δυσθεράπευτο φαινόμενο. Πού έχουν φθάσει τα ψέματα; Η διαφορά του παραδοσιακού ψεύδους και του σύγχρονου ψεύδους είναι η ίδια με τη διαφορά ανάμεσα στο να κρύβεις κάτι και στο να καταστρέφεις κάτι. Το είδαμε με τον σιδηρόδρομο. Εξαγγελίες συνεχείς για φαραωνικά έργα ενώ ταυτόχρονα ο σιδηρόδρομος απαξιώνονταν και διαλύθηκε λειτουργικά από το 2008 αντί να αναβαθμίζεται.

Η ίδια, η Άρεντ, έλεγε ότι στην ελληνική πόλη ” η ισονομία εξασφάλιζε την ισότητα, όχι όμως επειδή οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι, αλλά αντίθετα, επειδή οι άνθρωποι είναι φύσει άνισοι και χρειάζονται έναν τεχνητό θεσμό, την πόλη, η οποία χάρη στον νόμο της θα τους κάνει ίσους …. Η ισότητα της ελληνικής πόλεως, η ισονομία της, ήταν χαρακτηριστικό της πόλεως και όχι των ανθρώπων, οι οποίοι αποκτούσαν την ισότητα επειδή γίνονταν πολίτες και όχι επειδή γεννήθηκαν”.

Αντίθετα, στη σημερινή ελληνική “πόλη” η ανισότητα, πέρα από τις ταξικές της μορφές, πριμοδοτείται προς άγραν ψήφων χάριν των διαχειριστών της εξουσίας. Έχει ως πηγή της τις πελατειακές σχέσεις που σηματοδοτεί η κομματική ένταξη, η οποία αποβλέπει στην κατ’ εξαίρεση προώθηση των συμφερόντων σου και σε πειθαναγκάζει σε συγκεκριμένες κομματικές επιλογές. Δηλαδή με άλλα λόγια σου αφαιρεί την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, σου ακυρώνει την ιδιότητα του πολίτη. Ταυτόχρονα, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διασπά την ενότητα των εργαζομένων και τις αντιδράσεις τους: «Το ρουσφέτι είχε την γενική ιδιότητα να εξειδικεύει και να εξατομικεύει το κάθε πρόβλημα και την κάθε λύση, έτσι ώστε η μακρόπνοη συλλογική συσπείρωση με σκοπό την ανοιχτή και έννομα θεμελιωμένη προάσπιση συλλογικών συμφερόντων  έχανε την έλξη της στα μάτια των αμέσως ενδιαφερομένων» μας λέει ο Παναγιώτης Κονδύλης.

Πόσο επηρεάζουν οι πελατειακές σχέσεις τις νοητικές μας αντιλήψεις; Πάντα με εντυπωσίαζαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που έστειλε μετανάστες εκατοντάδες χιλιάδες νέους. Ενώ δηλαδή ήταν πλέον ολοφάνερο ότι η χώρα έφτασε στην οικονομική κρίση ύστερα από τέσσερεις περίπου δεκαετίες διακυβέρνησής της από αυτοδύναμες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η κυριαρχία επί σειρά ετών των παρατάξεών τους, ιδιαίτερα της ΝΔ, πάντα με προβλημάτιζε. Να γνωρίζεις δηλαδή ποιά πολιτική σε έφερε σε αδιέξοδο και να την υπερψηφίζεις; Γιατί; Διότι σε ένα τέτοιο δυσοίωνο περιβάλλον μόνον σε ένα κόμμα εξουσίας θα μπορούσες να αναζητήσεις διέξοδο και να εναποθέσεις τις ελπίδες σου για το μέλλον. Τους παρότρυναν και οι γονείς τους. Να ψηφίζουν κόμματα που έχουν “δώρα”. Όχι για όλους φυσικά. Για ελάχιστους αλλά ελπίδες μοίραζαν και μοιράζουν σε όλους.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

15/4/2023

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας ξεκινήσω με τον παιάνα της Χριστιανοσύνης ”ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” και από το τέλος του άρθρου του αγαπητού κ, Μακροδημόπουλου .
  Η ΔΑΠ για την Αθήνα και η ΝΔΦΚ για την Θεσσαλονίκη, φοιτητικές νεολαίες της Νέας Δημοκρατίας ,που ιδρύθηκαν το 1976 πρώτευσαν στις φοιτητικές εκλογές το 1987, όταν το ΠΑΣΟΚ μετά το 1986 ”έσφιξε τα λουριά” στην οικονομία ,άρχισε το σκάνδαλο Κοσκωτά και η σπουδάζουσα νεολαία είχε επηρεαστεί από τις φιλελεύθερες ιδέες στην πολιτική και την οικονομία, που τότε εκπροσωπούσε μόνη η Ν.Δ .Μετά το Μάστριχτ του 1992 -που το ψήφισαν όλοι πλην ΚΚΕ – και την αυτοδιάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που εφάρμοζε τον κρατισμό -κομμουνισμό οι ιδέες αυτές επικράτησαν και τις εκπροσωπεί καθαρότερα και η Ν.Δ γιαυτό και η νεολαία της κερδίζει τις κομματικές φοιτητικές εκλογές , οι οποίες -καιρός είναι -να γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο για να υπολογίζονται στα αιτήματά τους από όλες τις κυβερνήσεις.
  Το αποκαλούμενο με την τουρκική λέξη ρουσφέτι -μέσον, γνωριμία ,εξυπηρέτηση κλπ- γεννήθηκε με το νεοελληνικό κράτος της Παλαιάς Ελλάδος όταν αποκλείστηκαν από την δημόσια διοίκηση οι ετερόχθονες -άλλων πλην των απελευθερωθεισών ως τότε περιοχών- Έλληνες και έκτοτε έγινε παράδοση και απέκτησε την ισχύ του εθιμικού δικαίου ,επειδή επικράτησε επί δύο αιώνες.
  Μη ξεχνάμε ότι μέχρι το 1911 οι κάθε κυβέρνηση άλλαζε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ,αλλά και στη συνέχεια με πρόσχημα τον εθνικό διχασμό ο Ελ. Βενιζέλος σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη είχε την Κρητική Χωροφυλακή και μέχρι και γραμματείς σε Κοινότητες των περιοχών αυτών είχε τοποθετήσει Κρητικούς ή Πελοποννήσιους -φυσικά Βενιζελικούς-.
  ΄΄Μετεμφυλιακώς” προσετέθη στον κλειστό τοπικισμό και ο αποκλεισμός των οπαδών του εκτός Νόμου ΚΚΕ και ”ήρθε και έκατσε” μετά το 1981 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διεκήρυξε την ΑΛΛΑΓΗ παντού και ότι έπρεπε η Δεξιά να εξαφανιστεί από παντού στο Δημόσιο και μέχρι το 1997 που άρχισε να εφαρμόζεται το ΑΣΕΠ ”έβαλε στο Δημόσιο όλους τους αφισοκολλητές και τους σημαιοφόρους του πράσινου ήλιου” και στέρησε το μεγάλο τότε Δημόσιο σε δεκαεφτά ηλικίες νέων άλλων κομμάτων.
  Αυτά για την ιστορία του ”ρουσφετιού”.
  Έκτοτε το κράτος ήρθε στα λογικά του και διορίζει με τα προσόντα του ΑΣΕΠ ,με εξαιρέσεις -που καταγράφονται στα άρθρα 103 και 104 του ισχύοντος Συντάγματος , γιαυτό και αυτές οι εξαιρέσεις δεν πρέπει να θεωρούνται ρουσφετολογικές.
  Κακά τα ψέματα πάντως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άμεσου διορισμού εργατοϋπαλλήλων για κάλυψη αναγκών σε ειδικούς τομείς και έκτακτες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη.

 2. Χρόνια Πολλά ΣΑΝ!
  Στην περίοδο της κρίσης αναφέρθηκα.
  Αμφιβάλλει κανείς πως αν δεν πας με τα νερά τους δεν θα δεις άσπρη μέρα;

  • Καλημέρα ,εύχομαι και σε σας χρόνια πολλά .
   Στο ερώτημα σας η απάντηση είναι ότι αυτό ισχύει σε κάθε κοινωνική οργάνωση από την οικογένεια και την μικρή παρέα νεαρών στην οποίαν δέχεσαι το καθημερινό ”μπούλινγκ” -το λένε τώρα-μέχρι και τις μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά στο κράτος ,αλλά και στα κόμματα και στην εσωτερική και την διεθνή κατάσταση ,γιαυτό και θέλουμε όχι ήρωες ,αλλά όχι και υποταγμένους ανθρώπους .
   ”Αν δεν σκύψεις κανένας δεν μπορεί να ανέβει στον σβέρκο σου” μου άφησε ως ηθική κληρονομιά ο αείμνηστος πατέρας μου .
   Την τήρησα και δεν μετάνιωσα ,γιατί πέραν αυτής προσπάθησα να είμαι ολιγαρκής και όχι ”μωροφιλόδοξος” .
   Ο καταναλωτισμός όμως , που με την διαφήμιση κατάφερε να θεωρούμε ως είδη πρώτης ανάγκης και τα πολυτελή προϊόντα δημιούργησε ”αχόρταγους” και υποταγμένους εργατοϋπαλλήλους και πολίτες ακόμη, δυστυχισμένους κατά βάσιν .ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 3. Ρουσφέτι.
  Τι μεγάλη, φοβερή, τουρκική λέξη…
  400 χρόνια σκλαβιάς, τι νομίζετε ότι μας άφησε ως κληρονομιά;;;
  Και δεν θεωρώ ότι δεν το έχουν και οι προηγμένες δυτικές χώρες… απλά σε εξειδικευμένα αντικείμενα.
  Ποιος Παπανδρέου;;; Παππούς γιος εγγονός;;; Ποιος Καραμανλής;;; Παππούς ανιψιός μικρανηψιος;;; Ποιος Σαμαράς, Γερουλάνος, Μηταράκης;;;; Εγγονοί και δισέγγονοι;;;
  Σας παρακαλώ. Στο ελληνικό κράτος και στο περίπτερο να ζητήσεις δουλειά, «κοινωνικά»φρονήματα θα σου ζητήσουν.
  Γιατί, ποιος από το ´70 μέχρι σήμερα, δεν βρήκε δουλειά μέσω γνωστού;;;
  Εννοώ αξιοπρεπή δουλειά.

 4. Για να ξαναθυμηθούμε την προ του 1970 εποχή- στην Ελλάδα μας φυσικά-.
  Όσα παιδιά ”δεν έπαιρναν τα γράμματα” -η στατιστική λέει ότι αυτά ήταν και είναι περίπου 25-30%- και δεν πετύχαιναν στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο ή αργότερα στο Λύκειο (τις εισαγωγικές για το Λύκειο τις κατάργησε το ΠΑΣΟΚ ), γίνονταν ”καλφάδες” σε καλούς ξυλουργούς ,ράφτες , οικοδόμους ,κουρείς ή αγροτοκτηνοτρόφοι -ποιμένες στην πρωτογενή παραγωγή, γιαυτό και δεν περιμέναμε τους αλλοδαπούς στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες ,όπως κάνουμε από το 1985.
  Τότε δεν ξεχώριζαν την εργασία σε αξιοπρεπή ή αναξιοπρεπή ”η δουλειά δεν είναι ντροπή έλεγαν -ντροπή είναι η τεμπελιά-”οπότε τριανταπέντε χρόνια τώρα έχουμε χιλιάδες αποφοίτους Λυκείων και Πανεπιστημίων ,που ή εργάζονται ως σερβιτόροι για 790 ευρώ – με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού- ή είναι”αραχτοί” στις καφετέριες και στις παραλίες ”βρίζοντας και καπνίζοντας” ή παίζοντας με το πανάκριβο κινητό που τους αγόρασαν γονείς ή πάπποι τους ή ”ξάφρισαν” από συνομηλίκους τους ,περιμένοντας αξιοπρεπή δουλειά από τους ”απατεωνίσκους” πολιτικούς , οι οποίοι τους επηρεάζουν με το διαδίκτυο.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ,ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ , ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΌΣΟΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ -ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ-ΚΑΙ ΟΣΟΙ ”ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” ”ΦΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ” ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΑΖΟΥΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΑΝΑΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΚΟΛΛΑ , ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ- ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
  ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1981 ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΤΡΟΥΝ ”ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΤΟΥΣ.
  ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ”ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ” ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα