Δ. Μακροδημόπουλος: Γιατί επισκέφτηκε ο κύριος Μητσοτάκης τους ομογενείς μας στη Βόρεια Ήπειρο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Για ποιό λόγο επισκέφθηκε ο κύριος Μητσοτάκης τους ομογενείς μας στην Αλβανία, στη Βόρεια Ήπειρο; Μήπως για να τους μετρήσει, να δει πόσοι απέμειναν; Για να καταλάβει πώς ενώ στις πρώτες εκλογές στην Αλβανία μετά την κατάρρευση του Αλία το 1991, η ομογένεια έστειλε στην αλβανική βουλή πέντε βουλευτές με τους μειονοτικούς συνδυασμούς και άλλους δέκα τρεις με τα άλλα κόμματα, δηλαδή συνολικά δέκα οκτώ, στις τελευταίες εκλογές εκλέχθηκαν συνολικά μόνον δύο βουλευτές, ενδεικτικό του μεγέθους της συρρίκνωσής της; Ή μήπως πήγε να μαζέψει τα συντρίμμια της πολιτικής του πατρός του αλλά και της Ν.Δ. για τους ομογενείς στη Βόρεια Ήπειρο;

Ήταν πάλι Χριστούγεννα του 1989 όταν ο κύριος Σαμαράς ως ΥΠΕΞ της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, χρησιμοποίησε τη θρησκεία ως πολιτικό μέσον για να ενεργοποιήσει την «ελληνική χριστιανική μειονότητα» της Αλβανίας, προκειμένου να  αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς Αλία το οποίο ήδη κατέρρεε, ώστε να φανεί αρεστός στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν για τον ίδιο σκοπό, επισκέψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά  με εθνικούς χορούς και τραγούδια προκαλώντας τεράστιο κύμα φυγής ομογενών στη χώρα μας. Με αποτέλεσμα να απομειωθεί πληθυσμιακά η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και να αποδυναμωθούν τα εθνικά μας ερείσματα εκεί. Το 1992 η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ τον Αντώνη Σαμαρά, είχε αξιώσει, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, «να υπάρξουν ενιαίες αρχές για την αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων που αναδεικνύονται από την γιουγκοσλαβική κρίση» και συγκεκριμένα ζήτησε οποιοδήποτε καθεστώς προβλεφθεί για το Κόσσοβο, δηλαδή αυτονομία, ανεξαρτησία ή προσάρτηση στην Αλβανία, να ισχύσει και για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας τις δύο περιπτώσεις ως «ομοειδείς». Η εξέλιξη; Το Κόσσοβο αποσπάστηκε από τη Σερβία με τη συνδρομή των Νατοϊκών δυνάμεων, έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του ως “Δημοκρατία του Κοσσόβου” το 2008, προστατεύεται μάλιστα από μια νατοϊκή δύναμη την KFOR και προαλείφεται να ενταχθεί στην Ε.Ε. με τη συναίνεση μάλιστα και της Αθήνας στα πλαίσια της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ενώ αντίθετα οι Έλληνες της Β. Ηπείρου συνεχίζουν να τελούν υπό διωγμό και πληθυσμιακά έχουν συρρικνωθεί σε μέγιστο βαθμό. Να μη ξεχνάμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 2012 και ουδέποτε έθεσε ξανά το θέμα των «ομοειδών περιπτώσεων».

Σήμερα, ενώ οι ομοεθνείς μας τελούν υπό συνεχή διωγμό, η Αθήνα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η καταπιεστική πολιτική των Τιράνων άρχισε να γίνεται εντονότερη μετά τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. με την ελληνική συναίνεση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η ελληνική πολεμική αεροπορία διασφαλίζει τον εναέριο χώρο της Αλβανίας ενώ πρόσφατα η χώρα μας αναβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κόσσοβο και εξετάζει την αναγνώρισή του, πολιτική που αντιφάσκει με τον παράνομο χαρακτήρα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.

Δαπανήθηκε ένα τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο για την ονοματοθεσία της ΠΓΔΜ, επιδείχθηκε τεράστια ευαισθησία και αγνοήθηκε, ίσως γιαυτό,  η εθνική καταστροφή που συντελείται τα τριάντα τελευταία χρόνια με την εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών στη Β. Ήπειρο. Εστιάζονται οι εθνική κίνδυνοι μόνον προς ανατολάς για δυνητικές εθνικές απώλειες όταν αυτό συντελείται ήδη προ πολλού στην Αλβανία ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας. Μια χώρα ανύπαρκτη στρατιωτικά που το μέλλον της εξαρτάται από την Αθήνα, μας αντιμετωπίζει με περισσό θράσος, ούτε καν το συνυποσχετικό για την οριοθέτηση της ΑΟΖ κατορθώσαμε να υπογράψουμε. Γιατί όλα αυτά; Διότι αυτά προτάσσουν οι υποβολείς της εξωτερικής μας πολιτικής. Προστατεύουν την Αλβανία, όπως και το Κόσσοβο, το τελευταίο μάλιστα και με έμπρακτα μέσα ενώ προωθούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο για να μπορούν να διεισδύουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως και συμβαίνει.

Με ποιό τρόπο υποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας τον πρωθυπουργό της χώρας μας; Ο Έντι Ράμα, παριστάμενος στην υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια από την Τουρκία τριών UAV τύπου Bayraktar, την προηγουμένη μόλις της αφίξεως του κυρίου Μητσοτάκη στην Αλβανία,  είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για τον φίλο μου Ερντογάν» και πρόσθεσε πως «είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στην ίδια πλευρά και στρατηγικοί εταίροι με την Τουρκία». Πώς αντέδρασε την επομένη ο κύριος Μητσοτάκης; Απευθυνόμενος στους ομογενείς μας στη Χειμάρρα, τους αποκάλεσε “γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας”, αντί ως αιτία ρήξης λόγω της εθνοκτονίας που συντελείται με ποικίλους τρόπους εκεί σε βάρος των ομογενών μας.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

22/12/2022

 

 

 

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ καλό το άρθρο, έτσι είναι.
  Όμως η επίσκεψη ήταν θετική ενέργεια της κυβέρνησης. Μακάρι να συνεχιστούν οι επισκέψεις από όλους τους πολιτικούς και όχι μόνο από δεξιούς.
  Η Ελλάδα ασκεί μεγάλη ήπια ισχύ στην Αλβανία και δεν το εκμεταλλεύεται. Οι μισοί Αλβανοί μιλούν Ελληνικά, 500 χιλιάδες ζούν στην Ελλάδα και σχεδόν όλοι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα.
  Οι Αλβανοί πολιτικοί, διεφθαρμένοι οι περισσότεροι, το ξέρουν και χειραγωγούν τον Αλβανικό λαό σε βάρος της Ελλάδας. Ο Ράμα είναι η χειρότερη εκδοχή ηγέτη, επικίνδυνος για την Αλβανία.
  Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να μιλάει απευθείας με τον Αλβανικό λαό και να ασκεί την επιρροή των Ελληνικών συμφερόντων.
  Το Κόσσοβο είναι διαφορετική περίπτωση και η Ελλάδα καλά κάνει και δεν το αναγνωρίζει.
  Όσο για τους “αδελφούς” Σέρβους ας δουν τώρα τη σημαίνει Ερντογάν και μετά να ζητούν τη βοήθεια της Ελλάδας.
  Με ηγέτες τύπου Βούσιτς, παιδιά του Μιλόσεβιτς καί μέντορες τον Πούτιν και τον Ερντογάν δεν έχουν καμμία προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να τους βάζει στον πάγο.
  Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη Σερβία στο Κόσσοβο και η Σερβία σκέφτηκε να αναγνωρίσει την κατοχική Κύπρο! Μαχαιριά πισώπλατα!

 2. Εδώ και μία δεκαετία(*) περίπου έχει καθιερωθεί να ονομάζονται οι ΄Ελληνες τής Β. Ηπείρου “ομογενείς”, πράγμα εντελώς λάθος, το οποίο τούς υποβιβάζει και ρίχνει νερό στο μύλο των Αλβανών, που ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες μετανάστευσαν εκεί και δεν είναι γηγενείς, αυτόχθονες.

  Ομογένεια καλείται το σύνολο των Ελλήνων μεταναστών απ’ όποιο ελληνικό και όχι απαραίτητα ελλαδικό μέρος κι αν προέρχονται. Ο Β/Ηπειρώτης, ο Έλλην από την Κύπρο ή/και από την Ελλάδα, ο Έλλην από τον Πόντο κλπ. είναι ομογενείς μόνον εκτός πατρίδος, π.χ. στο ΗΒ, τις ΗΠΑ κλπ. Στην Β. Ήπειρο, την Κύπρο και τον Πόντο είναι γηγενής, αυτόχθων, ομοεθνής και όχι “ομογενής”.

  (*) Το λάθος αυτό προέκυψε από δημοσίευμα τής “Κ”, στο οποίον αναφερόταν ο υπό Αλβανών δολοφονηθείς στις 12 Αυγούστου 2010 Αριστοτέλης Γκούμας ως “ομογενής”. Έκτοτε κόλλησε και βαπτίσαμε τούς ομοεθνείς μας στην Β. Ήπειρο “ομογενείς”. Έτσι που πάμε και καταστρέφομε αβασάνιστα την γλώσσα, σε λίγο θα μιλούμε και για … ομογενείς τής Κύπρου!

  ΥΓ: Το παραπάνω δεν είναι σχόλιο στο άρθρο, αλλά απλώς κουράστηκα δέκα χρόνια τώρα ν’ ακούω/διαβάζω το ίδιο λάθος σε έντυπα και ψηφιακά ΜΜΕ.

 3. Γιατί ”κολλάμε” στις λεπτομέρειες ;;;.
  Προ της Εθνεγερσίας του 1821 είμασταν -και είμαστε ακόμη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Βασιλεύουσας το γένος των Ελλήνων. Ο Ελληνισμός έγινε έθνος-κράτος μετά το 1821,
  ”Γένος μεν ημίν το άγαν Ελλήνων-είμαστε από γενιά εντελώς ελληνική-” Νικόλας Μαυροκορδάτος 1708.
  Και ο ομογενής και ο ομοεθνής είναι ελληνικής γενιάς και όλους τους αγαπάμε,-ειδικά αν είναι και ορθόδοξοι χριστιανοί-.
  Σχετικό το άρθρο του κ. Νίκου .Ι. Μέρτζου -ο Θεός να τον έχει καλά- στο ΕΘΝΟΣ την 17,03,2020.

 4. “…προκαλώντας τεράστιο κύμα φυγής ομογενών στη χώρα μας. Με αποτέλεσμα να απομειωθεί πληθυσμιακά η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου…”

  Έλεος. Κανείς δεν τους ανάγκασε να φύγουν. Έφυγαν όπως έφυγαν και χιλιάδες Αλβανοί, για να εργαστούν. Μη ψάχνετε για συνομωσίες.

  “πολιτική που αντιφάσκει με τον παράνομο χαρακτήρα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.”

  Καμία σχέση η μία περίπτωση με την άλλη.

  • Δεν μού αρέσει να συνδιαλέγομαι με γελωτοποιούς, αλλά εσύ ξεπερνάς κάθε όριο προκλητικότητας. Οι Έλληνες τής Β. Ηπείρου δεν στερήθηκαν τίς περιουσίες, που τούς άρπαξε το αλβανικό ναρκωκράτος; Είναι συνωμοσία αυτό; Ασφαλώς αρκετοί ήλθαν να δουλέψουν στην Ελλάδα με την θέλησή των, αλλά άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν, γιατί τούς άρπαξαν τις περιουσίες. Εδώ τούς δολοφονούν εν ψυχρώ (βλέπε Γκούμα, Κτατσίφα), τούς καταπατούν αναισχύντως τα δικαιώματά των κι εσύ υποστηρίζεις τα καθίκια, τούς Αλβανούς, και μάλιστα με τόσο άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο;

   Ρε συ, πήγες κι έγινες μουσουλμάνος, με γειά σου και χαρά σου. Απ’ εκεί και πέρα, το να υποστηρίζεις σθεναρά την Τουρκία και την ουρά της, την Αλβανία, λόγω θρησκείας και μόνο, πουλώντας την πατρίδα σου, το θεωρώ τουλάχιστον γελοίο.

 5. @Μάξιμος

  “Ο Ράμα είναι η χειρότερη εκδοχή ηγέτη, επικίνδυνος για την Αλβανία.”

  Αυτόθα το κρίνουν οι Αλβανοί. Όχι εσύ.

  “Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να μιλάει απευθείας με τον Αλβανικό λαό και να ασκεί την επιρροή των Ελληνικών συμφερόντων.”

  Υπονοείς να εκβιάζει την Αλβανία.

  “Το Κόσσοβο είναι διαφορετική περίπτωση και η Ελλάδα καλά κάνει και δεν το αναγνωρίζει.”

  Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και έχει ΚΑΘΕ δικαίωμα να ενωθεί με την Αλβανία – αν θέλει – και προφανώς δεν θα ζητήσει την άδεια της Ελλάδας.

  “Με ηγέτες τύπου Βούσιτς, παιδιά του Μιλόσεβιτς καί μέντορες τον Πούτιν και τον Ερντογάν δεν έχουν καμμία προοπτική”

  Χμμμ… Και γω δεν πολυπάω τους Σέρβους αλλά για διαφορετικούς λόγους. Εσύ τους κράζεις γιατί δεν υποκύπτουν στα κελεύσματα των ΗΠΑ και των Βρυξελών.

  “Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη Σερβία στο Κόσσοβο” ΚΑΚΩΣ.

  “και η Σερβία σκέφτηκε να αναγνωρίσει την κατοχική Κύπρο! Μαχαιριά πισώπλατα!”

  Πότεέγινε αυτό; Μήπως όταν η Ελλάδα δήλωσε ότι σκέφτεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο; Και θα έπρεπε να το κάνει. Υ.Γ. Η Κύπρος είναι άλλοκράτος (κράτη στην πραγματικότητα αλλά η τύφλωση αλλού οδηγεί).

 6. @ αλή

  Και δεν μού λες, αν αύριο μεθαύριο ανατραπεί (που θ’ ανατραπεί οπωσδήποτε) το ισλαμικό καθεστώς τού Ερντογάν και έλθουν ξανά στα πράγματα οι κοσμικοί κεμαλικοί, που έχουν χεσμένο το κοράνι και τον Μωάμεθ, εσύ θα εξακολουθήσεις να στηρίζεις τυφλά την Τουρκία, ή θα το γυρίσεις στον καλαματιανό;

 7. Οχι, δεν στερήθηκαν τις περιουσίες τους. Οχι τουλάχιστον με την έννοια που το εννοείς εσύ. Υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της γης. Το κομμουνιστικό καθεστός είχε κρατικοποιήσει τη γη και άρπαξε τα κτήματα ΟΛΩΝ των Αλβανών πολιτών, είτε των Αλβανών είτε των Ελλήνων. Από το ’90 που άνοιξαν τα σύνορα και μετά, και άρχισε να υπάρχει δηλα-δηλά επιστροφή περιουσίας, σαφώς και εχουν υπάρξει αυθαιρεσίες στο θέμα αυτό. Ομως οι Ελληνες στην Αλβανία έχουν δικά τους σχολεία, κόμματα, συλλόγους κ.α. Δυστυχώς υπάρχει και εθνικισμός εναντίον τους και μία καχυποψία, όχι όμως από όλο τον αλβανικό πληθυσμό.

  “Εδώ τούς δολοφονούν εν ψυχρώ (βλέπε Γκούμα, Κτατσίφα)”

  Ελεος. Πήρες δύο ΑΣΧΕΤΕΣ μεταξύ τους περιπτώσεις και τις κάνεις σημαία. Ο άτυχος Γκούμας μάλωσε με κάποιους ανόητους (άθεους; εθνικιστές; Και ‘γω δε ξέρω). Ο δε Κατσίφας σήκωσε όπλο. Βγήκε έξω βρίζοντας και πυροβολώντας. Μόνος του προκάλεσε τον θάνατο του.

 8. Οχι, δεν στερήθηκαν τις περιουσίες τους. Οχι τουλάχιστον με την έννοια που το εννοείς εσύ. Υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της γης. Το κομμουνιστικό καθεστός είχε κρατικοποιήσει τη γη και άρπαξε τα κτήματα ΟΛΩΝ των Αλβανών πολιτών, είτε των Αλβανών είτε των Ελλήνων. Από το ’90 που άνοιξαν τα σύνορα και μετά, και άρχισε να υπάρχει δηλα-δηλά επιστροφή περιουσίας, σαφώς και εχουν υπάρξει αυθαιρεσίες στο θέμα αυτό. Ομως οι Ελληνες στην Αλβανία έχουν δικά τους σχολεία, κόμματα, συλλόγους κ.α. Δυστυχώς υπάρχει και εθνικισμός εναντίον τους και μία καχυποψία, όχι όμως από όλο τον αλβανικό πληθυσμό.

  “Εδώ τούς δολοφονούν εν ψυχρώ (βλέπε Γκούμα, Κτατσίφα)”

  Ελεος. Πήρες δύο ΑΣΧΕΤΕΣ μεταξύ τους περιπτώσεις και τις κάνεις σημαία. Ο άτυχος Γκούμας μάλωσε με κάποιους ανόητους (άθεους; εθνικιστές; Και ‘γω δε ξέρω). Ο δε Κατσίφας σήκωσε όπλο. Βγήκε έξω βρίζοντας και πυροβολώντας. Μόνος του προκάλεσε τον θάνατο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα