Δ. Μακροδημόπουλος: Γιατί δεν αντιδρούν οι λαοί της Ευρώπης;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Η Ουκρανία θα παραμείνει στην επίθεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανακτώντας περισσότερο έδαφος που χάθηκε από τη ρωσική εισβολή, προέβλεψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ την Τετάρτη, σε συνάντηση που έγινε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία 50 χώρες εκπροσωπήθηκαν και δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με ιδιαίτερο βάρος στα συστήματα αεράμυνας. Με άλλα λόγια, ο Λόιντ Όστιν, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον είναι ο υποβολέας των εξελίξεων, απέκλεισε την ειρήνευση ανάμεσα στους εμπολέμους στην Ουκρανία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους δύο λαούς σε φόρο αίματος αλλά και για την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνον. Αυτός ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον σε όλα τα επίπεδα: στο γεωστρατηγικό με την ενίσχυση της ενότητας του ΝΑΤΟ που αμφισβητείτο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων στρατιωτικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στο οικονομικό, αφού η πλειοψηφία των κρατών υποχρεώθηκε ουσιαστικά να συνασπιστεί με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ συμμετέχοντας στις κυρώσεις κατά της Μόσχας καίτοι αποδεικνύονται καταστροφικές για τους λαούς τους. Διότι υπάρχει ένας μακαρθισμός σε επίπεδο κρατών πλέον, ώστε κάθε κράτος που δεν συμπαρατάσσεται με τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον στο όνομα των αξιών και των αρχών που επικαλείται ως προκάλυμμα των επιδιώξεών της, να στοχοποιείται από την παγκόσμια δικτατορία των κυρώσεων με τις οποίες οι ΗΠΑ ελέγχουν και επιβάλλουν τις εξελίξεις.

Όμως γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί, που πλήττονται άμεσα από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, δεν αντιδρούν αμφισβητώντας τις επιλογές των Βρυξελλών και των κυβερνήσεών τους; Σε σημείο ώστε να ανέχονται αδιαμαρτύρητα το πολιτικό θράσος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που συμβούλευσε τους Γερμανούς “κακομαθημένους” να φορέσουν ένα και δύο πουλόβερ για να αντιμετωπίσουν το ψύχος του επερχόμενου χειμώνα και “να έχουν πάντα στο σπίτι τους μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό μπαταρίας” για τις διακοπές ρεύματος που θα επιφέρει η έλλειψη φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων στη Μόσχα.

Όπως έλεγαν ο Μαρξ και ο Έγκελς, είναι αδιανόητη η κοινωνική απελευθέρωση ενός λαού, όταν το ίδιο καταπιέζει ή ανέχεται την καταπίεση άλλων εθνών. Οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν το επίπεδο διαβίωσης τους στα οφέλη της αποικιοκρατίας παλαιότερα και του νεοαποικισμού σήμερα. Γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο είναι αυτό που με τον καπιταλιστικό ή τον σοσιαλδημοκρατικό μανδύα, τους εξασφάλισε επίπεδο διαβίωσης πολύ ανώτερο έναντι των εργαζομένων των άλλων ηπείρων (πλην της Β. Αμερικής). Διότι οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι εξασφάλισαν την ευημερία χάρις στις άνισες ανταλλαγές μεταξύ Δύσης και του Τρίτου Κόσμου που επέβαλε η αποικιοκρατία. Το αποικιοκρατικό κεφάλαιο όμως είχε την ευστροφία να διαθέτει ένα τμήμα των κερδών στους εργαζόμενους των χωρών του, όχι μόνον για να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη αλλά και για να τους αξιοποιεί στους ιμπεριαλιστικούς και τους αποικιακούς πολέμους. Γιαυτό, οι λαοί της Ευρώπης πρόθυμα αλληλοσπαράχτηκαν στους δύο παγκοσμίους πολέμους για το ποιο από τα έθνη θα είχε τα μεγαλύτερα αποικιοκρατικά προνόμια. Το συμπέρασμα είναι ότι οι παραγωγικές τάξεις των χωρών της Δύσης δεν συντηρούν οι ίδιες τις κοινωνίες τους αφού αυτό επιτυγχάνεται με τις άνισες ανταλλαγές με την περιφέρεια (Τρίτο Κόσμο). Ήδη από το 1858, ο Έγκελς παρατηρούσε ότι στο πιο αστικό κράτος του κόσμου, το αγγλικό, δημιουργείται δίπλα στην αστική τάξη και ένα αστικό προλεταριάτο. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1882, σε γράμμα του προς τον Κ. Καούτσκι διαπίστωνε ότι η πιθανότητα αυτή είχε γίνει πια πραγματικότητα: «Με ρωτάτε, έγραφε, τι νομίζουν οι Άγγλοι εργάτες για την αποικιακή πολιτική; ….το ίδιο ό,τι και οι αστοί… οι εργάτες τρώνε και αυτοί πρόσχαρα από το μονοπώλιο της Αγγλίας στην παγκόσμια αγορά και τις αποικίες». Πώς λοιπόν να αντιδράσουν δυναμικά οι ευρωπαϊκοί λαοί όταν όλα σχεδόν τα οφείλουν στη συμμαχία τους με το κεφάλαιο σε βάρος άλλων λαών; Και οι κυβερνήσεις;; Ο Ζακ Ρανσιέρ, ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο στο Παρίσι έγραφε «Η κάποτε σκανδαλώδης θέση του Μαρξ ότι οι κυβερνήσεις είναι απλώς ατζέντηδες του διεθνούς κεφαλαίου αποτελεί σήμερα πασιφανές γεγονός στο οποίο συμφωνούν “φιλελεύθεροι” και “σοσιαλιστές”» Αυτό δεν αποδεικνύεται σήμερα που οι κυρώσεις ενώ προσπορίζουν τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο οδηγούν στα όριά τους λαούς, έχουμε δηλαδή αναδιανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συναίνεση των κυβερνήσεων; Εύλογα, το ερώτημα που πλανάται σήμερα είναι ποιά είναι τα όρια της ανοχής και της παθητικότητας των ευρωπαϊκών λαών.

 

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν 6947-771412

16-10-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εύλογο το ερώτημά σας ,κύριε Μακροδημόπουλε ,αλλά ΕΚΤΙΜΩ πως όλοι οι Ευρωπαίοι θυμούνται ,-όπως σχεδόν όλοι οι Έλληνες τα ωραία χρόνια του ΠΑΣΟΚ (που τα εξασφάλιζε η ΕΟΚ)-
  ΟΤΙ την μεν ευημερία τους στα τελευταία 30 χρόνια-μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή- την εξασφάλιζαν η φθηνή ενέργεια της Ρωσίας και τα πάφθηνα προιόντα της Κίνας , ενώ την ασφάλειά τους την είχαν αναθέσει στις ΗΠΑ , που ήταν, είναι και θα είναι επικεφαλής του ΝΑΤΟ .
  Σε αυτές τις ΗΠΑ ,με οποιονδήποτε Πρόεδρό τους δεν ”βγάζεις γλώσσα” και αν την βγάλεις, ως θρασύ ”θα σε αφήσουν χωρίς γλώσσα” ,αλλά οι κυβερνήσεις όλων των κρατών της Ευρώπης ,μονοκομματικές και συμμαχικές, έχουν συναίσθηση της δύσκολης θέσης που βρίσκονται τώρα ,πέραν των αρχών και αξιών ,στις οποίες πιστεύουν μετά το 1945 και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως.
  Μόνο οι αντιπολιτεύσεις -σαν την δική μας – ”ξεσπαθώνει” αλλά έξω από τον χορό . Όταν θα μπει -κακή τη μοίρα-θα παραηρεμήσει όπως συνέβη ”καρατσεκαρισμένα” από το Β’ εξάμηνο του 2015 .
  Μέχρι και την Συμφωνία των Πρεσπών υπέγραψε, για την ”φουκαριάρα” την εξουσία.
  Υ.Γ Ελπίζω ,αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε, να προκληθεί διάλογος και από άλλους συνανιχνευτές.
  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ .

 2. Παραθέτω ως απάντηση το παρακάτω απόσπασμα, διότι ζούμε και σε ψειδαισθήσεις – πλην μεγάλης μερίδας συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι εσαεί βολεμένοι λόγω του συστήματος:
  Το ελληνικό παράδοξο της ενιαίας αγοράς»: Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις 14 χώρες που μελετήθηκαν στην οποία η συμμετοχή της στην ενιαία αγορά, που συγκροτήθηκε το 1993, και στην ΕΕ γενικότερα, είχε ως αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να είναι μικρότερο το 2012 απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν ήμασταν μέλη της Ένωσης» (Καθημερινή 29-7-2014, σελ. 26) «. Οι οικονομολόγοι του Bertelsmann υπολογίζουν ότι το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα ήταν το 2012 κατά 190 ευρώ υψηλότερο αν δεν ήμασταν μέλη της Ε.Ε., σε αντίθεση με τους Γερμανούς των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν κατά 680 ευρώ υψηλότερο και των Δανών κατά 720 ευρώ. Ποιο ήταν τελικά το κέρδος από την ένταξη της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές; Ότι δημιούργησε ψευδαισθήσεις για ένα βιοτικό επίπεδο που δεν ανταποκρίνονταν στην ελληνική πραγματικότητα; Ότι διέλυσε πλήρως τον παραγωγικό ιστό της χώρας; Ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εν μέσω κρίσης, υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή επένδυση στη χώρα μας (Socar, Gazprom, Cosco, αγωγοί )
  Όσοι διαφωνούν ας κοιτάξουν την κατάντια της Θράκης.

 3. Ποῦ εἶναι ἡ μέση ἀστική τάξη τῆς Εὐρώπης; Στήν παιδεία καί στήν ἐξέλιξη μιᾶς μέσης ἀστικῆς τάξης ἀπό τήν παιδεία ὀφείλεται ἡ ἀκμή τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ πολιτισμοῦ. Γιατί μιλᾶμε γιά πολιτισμό σέ ἀνθρώπινο ἐπίπεδο. ᾿Ηθικές ἀξίες πού πρέσβευε ὁ Χριστιανισμός πού ἦταν ὑπαρκτός μέχρι πρίν λίγα χρόνια, παιδεία γιά ὅλους, κινήματα ἰσότητας καί δικαιωμάτων. Δέν ἦταν πλούσιοι οἱ μεσοαστοί. Δέν χαρακτηριζόταν ἡ Εὑρώπη ἀπό πλοῦτο ἀλλά ἀπό πρόοδο τῶν ἐπιστημῶν πού ἔφερε τή βιομηχανική ἐπανάσταση καί τήν ἄνοδο τοῦ βιοτικοῦ ἐπιπέδου στά μεγάλα ἀστικά κέντρα πού ἀναπτύχθηκαν πρῶτα. Κυρίαρχο ἦταν τό πολιτισμικό στοιχεῖο στήν Εὐρώπη.
  Ὅλα ξεκίνησαν ἀπό τήν παιδεία καί τήν προσπάθεια μέσω τῆς παιδείας γιά ἰσότητα. Γιατί παλιά ἡ παιδεία ἀφοροῦσε τήν οὐσία τοῦ ἀνθρώπου, τώρα τά καλά λεγόμενα σχολεῖα βγάζουν ἀνθρώπους γιά ἐξουσία. Παραγκωνίσθηκαν οἱ ἀξίες καί σάν ἀξία ἀναγνωρίζεται τό χρῆμα καί ἡ ἐξουσία. ᾿Ακόμα καί τό bullying στά σχολεῖα προσομοιάζει μέ αὐτό πού γίνεται στήν κοινωνία, ὅπως χαρακτηριστικά ἐπισημαίνεται στήν συνέντευξη πού ἀναρτῶ.

  https://www.youtube.com/watch?v=a3HmqmORclI

  ᾿΄Αν ξεχάσουμε ὅμως ὅλα αὐτά καί σκεφτοῦμε μόνο τό χρῆμα πού κάποιοι σκέφτονται ὅτι προῆλθε ἀπό τήν ἐκμετάλλευση τῶν ἀποικιῶν, τότε θά ἔχουν ἀπαξιωθεῖ καί οἱ ἁνθρώπινες ἀξίες καί ὅλα τά ψυχικά καί πνευματικά χαρίσματα τοῦ ἀνθρώπου.
  Στήν χώρα μας μέρος τοῦ σύγχρονου πλούτου προέρχεται ἀπό τόν τουρισμό καί τήν ἄνοδο τῆς ἀξίας γῆς στίς τουριστικές περιοχές. Πόσοι ἔκαναν τουρισμό τό ´50;

  Τά νέα ψηφιακά μέσα, ἀποτέλεσμα τῆς τεχνολογικής προόδου, μποροῦν νά ἀξιοποιηθοῦν ἀπό ὅλους, ἀλλά χωρίς γνώμονα τόν ἄνθρωπο δέν θά ἔχουν σκοπό τό εὖ ζῆν.

 4. Δεν ερωτήθηκε ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα για την είσοδό μας στην ΕΟΚ το 1979 ,αλλά προηγουμένως εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τον οραματιστή και πραγματιστή Κων/νο Καραμανλή , όπως εξέλεξε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τον Ανδρέα Παπανδρέου που το υποσχέθηκε, αλλά δεν πραγματοποίησε το δημοψήφισμα για έξοδό μας από την ΕΟΚ , γιαυτό και τώρα ο ευρωσκεπτικισμός και ο αρνητισμός είναι πολύ μεθύστερος και αδικαιολόγητος και δεν θα υπήρχε αν -κυρίως μετά την πτώχευση του 2010 -δεν τον καλλιεργούσαν πολιτικές δυνάμεις ,αλλά και ανησυχούντες Έλληνες , οι οποίο όμως δεν προτείνουν το υποκατάστατο της Ε.Ε ,γιατί με την εθνική μας μοναξιά ούτε στον παράδεισο θέλουμε να είμαστε.
  Και εμείς επωφεληθήκαμε και από τα κινέζικα φθηνά είδη πάσης φύσεως και από την φθηνή ρωσική ενέργεια -μπορεί λιγότερο από άλλα κράτη- όπως και από την ασφάλεια του ΝΑΤΟ από το 1952 μέχρι το 1989 , όταν είχαμε από βορρά τρία συνεχόμενα κομμουνιστικά κράτη.
  Ε … τώρα αυτός ο κόσμος άλλαξε οριστικά και πρέπει να προσαρμοστούμε και απ’ότι φαίνεται προσαρμοζόμαστε μαζί με όλη την Ευρώπη ,γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα