ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 του Παντελή Σαββίδη
Απο δύο αναρτήσεις, χθες και σήμερα, προκύπτει η ανάγκη ορισμένων διευκρινήσεων και θα διατυπώσω και μερικές απορίες.
1.-Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ τις καταστατικές του αρχές και το αν τις πληροί η Σουηδία, μετά την παράδοση στην Τουρκία Κούρδου τον οποίο ζήτησε η Άγκυρα.
Νομίζω πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην πιστεύει πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα. Άλλο αν θα μπορέσει να υλοποιήσει την απειλή της. Το ότι την απειλεί είναι αναμφισβήτητο. Και, μάλιστα, την απειλεί και με πόλεμο. Για ορισμένους και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα είδος υβριδικού πολέμου με την Τουρκία.
Αυτού του είδους οι πόλεμοι δεν διεξάγονται, μόνο, απο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως λέει ο Στρατηγός Λεοντάρης, ο πόλεμος είναι υπόθεση του κράτους και της κοινωνίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διεξάγουν το μέρος που τις αναλογεί, δηλαδή, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σ αυτόν τον πόλεμο όλοι μας έχουμε συμμετοχή. Και εμείς ως λαός, ή ως σχολιαστές στα κοινωνικά δίκτυα.
Η διατήρηση ανοικτού ενός άλλου μετώπου της Τουρκίας, όπως το κουρδικό, μας διευκολύνει σ αυτόν τον πόλεμο. Το γιατί είναι ευνόητο. Προσωπικά πιστεύω πως ο κουρδικός λαός των 35 εκατομμυρίων, δικαιούται πατρίδας αλλά αυτό μπορεί να μην σας ενδιαφέρει. Μένω στον ωφελιμισμό απο την διατήρηση ενός, ακόμη, ανοικτού μετώπου της Τουρκίας. Για να σας μιλήσω με όρους ρεαλισμού.
Όσο το μέτωπο αυτό περιορίζεται υπέρ της Τουρκίας τόσο χάνει και η Ελλάδα απο αυτόν τον περιορισμό.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αίτηση της Σουηδίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική της χώρας αυτής στην υποδοχή καταδιωκόμενων κούρδων στην Τουρκία. Για να διωχθείς στην Τουρκία δεν χρειάζεται να είσαι τρομοκράτης. Με το παραμικρό που θα ενοχλήσεις το σύστημα, διώκεσαι. Δεκάδες χιλιάδες οι σχετικές περιπτώσεις. Στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν οι Κούρδοι, οι περισσότεροι, ακόμη και οι καθημερινοί άνθρωποι, έχουν κάποια σχέση με το PKK. Δεν έχουν σκοτώσει κανέναν, ούτε βρίσκονται στα βουνά. Αλλά στην καθημερινότητά τους σε κάποια διαδήλωση θα συμμετείχαν ή με κάποιον που παρακολουθούν οι τουρκικές αρχές θα συναντήθηκαν. Αυτό τους καθιστά τρομοκράτες; Και, εξάλλου, ένα κράτος τρομοκράτης, όπως η Τουρκία δεν μπορεί να μιλά για τρομοκρατία. Η Τουρκία τρομοκρατεί, δεν τρομοκρατείται.
Όταν, λοιπόν, η Σουηδία υποχωρεί, η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα (άλλο τι θα κάνει το κράτος), και στις χώρες της Δύσης, πρέπει να δημοσιοποιήσει αυτήν την υποχώρηση όσο πιο έντονα γίνεται για να μην συμβεί. Διότι αν συμβεί, ωφελείται η Τουρκία. Και βλάπτεται η έννοια της δημοκρατίας στη Δύση. Την οποία προωθεί και το ΝΑΤΟ. Αν δεν συμβεί, παρατείνεται η διαμάχη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες. Αυτή η παράταση μας συμφέρει. Και σ αυτήν την ρήξη είναι τεράστια η συμβολή του Ερντογάν. Τον ευχαριστούμε.
Όταν, λοιπόν, αναδεικνύουμε το πρόβλημα και βγαίνετε και λέτε σιγά τι εκανε η Τουρκία, εμείς παραδώσαμε τον Οτσαλάν (γνωρίζετε δεν γνωρίθζετε την υπόθεση) είναι σαν να αποενοχοποιείτε την Τουρκία, την βγάζετε απο το κάδρο, την βγάζετε απο την δύσκολη θέση και ενοχοποιείτε την χώρα σας, άρα τον εαυτό σας.
Αυτά που λέτε με τόση σοφία και απορία τα σκέφθηκα και εγώ. Αλλά με την Τουρκία δεν παίζουμε με όρους κατηχητικού. Η Τουρκία είναι υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ή θα κυριαρχήσει σ αυτήν την αντιπαράθεση ή θα δορυφοροποιηθεί. Διαλέξτε πλευρά.
2.-Χθες έκανα μια ανάρτηση και αναφέρθηκα στην παγκοσμιοποίηση του ολοκληρωτισμού. Ορισμένοι συνομιλητές έκαναν λεπτομερείς αναφορές, διϋλίζοντας τον κώνωπα, να μας πουν πως άλλο Δύση και άλλο Ανατολή. Το ότι άλλο Δύση και άλλο Ανατολή το έχω καταλάβει ακόμη και εγώ και έκανα στο πρόσφατο παρελθόν σχετική ανάρτηση με την οποία εξηγούσα γιατί προτιμώ να ζω σε δυτικά καθεστώτα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η αναφορά στην διαφαινόμενη παγκοσμιοποίηση του ολοκληρωτισμού έχει να κάνει με την εκμετάλλευση υπαρκτών ή κατασκευασμένων απειλών απο τους διαμορφωτές του δυτικού συστήματος για να επιβάλλουν μεγαλύτερο έλεγχο των κοινωνιών τους. Πριν προχωρήσω παρακάτω, σας ερωτώ: αυτό δεν το βλέπετε; Δεν βλέπετε αυτήν την αυξανόμενη τάση κοινωνικού ελέγχου;
Ανέφερα δύο παραδείγματα που η δυτική ηγεσία (οικονομική πολιτική, επιστημονική και όποια άλλη) εκμεταλλεύεται για να ανασυγκροτήσει προς όφελος του ελέγχου (άρα του ολοκληρωτισμού) τις κοινωνίες.
Το ένα ήταν ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία για τον οποίο δεν πιστεύω πως σχεδιάστηκε. Προέκυψε απο τη μειωμένη δυνατότητα αντίληψης του Πούτιν. Άλλα περίμεναν οι πρωταγωνιστές του και άλλα τους βγήκαν. Περίμεναν ρωσικό περίπατο και τους βγήκε ρωσικό αδιέξοδο. Το ότι με βάση τον πόλεμο αυτό επαναπροσδιορίζονται οι παγκόσμιες ισορροπίες δεν το βλέπετε; Απο τον επαναπροσδιορισμό αυτό βλέπετε να διευρύνονται ή να στενεύουν τα όρια της δημοκρατίας;
Το άλλο που ανέφερα είναι η κλιματική αλλαγή. Έσπευσαν μερικοί συνομιλητές, γνωρίζουν δεν γνωρίζουν το θέμα, να μιλήσουν για συνομοσιολογίες. Η κλιματική αλλαγή υφίσταται. Βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά πρέπει να μάθουμε επιγραμματικά τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται. Αν δεν αντιμετωπισθεί ορθολογικά το πρόβλημα της ανθρωπότητας θα είναι μεγάλο. Αλλά και αν αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για οικονομική αναδιάθρωση που θα εξυπηρετεί την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου, πάλι το πρόβλημα της ανθρωπότητας θα είναι μεγάλο.
Η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται στο σύνολό της στον ανθρώπινο παράγοντα. Ένα σημαντικό μέρος της, το μεγαλύτερο προς το παρόν, οφείλεται σε περιοδικότητες της γής. Στις γεωλογικές περιόδους όπως λέγονται, στην περιφορά της γής περί τον ήλιο και στην κλίση της κατά την περιστροφή της περί τον άξονά της.
Σε ότ,ι αφορά την ανθρώπινη συμβολή δύο ενώσεις που βοηθούν στην επιτάχυνσή της και στην αύξησή της είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι συστατικό στοιχείο της ζωής. Χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα η μέση θερμοκρασία της γής απο 14 βαθμοί που είναι σήμερα, θα έπεφτε στους -20. Ναι, το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά και χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα δεν θα υπάρξει ζωή.
Το μεθάνιο ενοχοποιεί το ζωϊκό βασίλειο με τον τρόπο που αναφέρθηκε στην σχετική ανάρτηση χθες. Δηλαδή με τις καθημερινές λειτουργικές διαδικασίες των ζώων. Εντάξει να το δούμε το θέμα αφού η λειτουργία τους προκαλεί τόσο σοβαρό πρόβλημα. Είναι, όμως, λύση η εξάλειψη των ζώων και η αντικατάσταση της διατροφής που παρέχουν με συνθετικά ανάλογα; Αυτό θέλουμε; Και την κλιματική αλλαγή την αξιοποιούν οι διαμορφωτές και του δυτικού συστήματος για την διαμόρφωση μιας νέας κοινωνίας κατά τη γνώμη μου δυστοπικής.
Έγραψα πολλά, θα προσθέσω εν συντομία κάτι τελευταίο.
Βρισκόμαστε σε φάση μακροχρόνιας μετάβασης απο ένα είδος τεχνολογίας σε άλλο. Όλα όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί, ακόμη και το ότι τα ρομπότ θα γεννούν άλλα ρομπότ βρίσκονται στο στάδιο του πειράματος. Το ερώτημα είναι αν η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για τον άνθρωπο ή θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο.
Απο τον τρόπο που αντιδράτε, αντιλαμβάνομαι πως δεν σας ενδιαφέρει το ερωτημα γιατί δεν βγάζουμε τον μήνα και εκείνο που ενδιαφέρει είναι αν ο κ. Μητσοτάκης μας δώσει 100 ευρώ ως επίδομα.
Και εδώ θα ήθελα να ρωτήσω: αντιλαμβάνεστε, πράγματι, τι κόσμος διαμορφώνεται; Αν ναι, καλώς, παίρνετε θέση. Έστω και υπέρ τω μηχανών και κατά του ανθρώπου Αν όχι, για ποιο πράγμα μιλάτε;
spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είναι και πάλι ενδιαφέρον το θέμα σας σήμερα ,αγαπητέ κ. Σαββίδη- και σας ευχαριστούμε.
  Ας αρχίσουμε με δυο παραδοχές.
  Πρώτη, ότι, αποδεδειγμένα ή αναπόδεικτα ,με ενέργειες ή παραλείψεις εμείς ως Ελλάς παραδώσαμε τον αρχηγό των αγωνιζομένων Κούρδων Οτσαλάν στην Τουρκία μετά από απαίτηση του ΝΑΤΟ και για επίδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης προς την Τουρκία , μετά τα Ίμια, την Μαδρίτη και το επικείμενο Ελσίνκι .
  Δεύτερη ότι, στο ΝΑΤΟ ζήτησε γραπτώς να ενταχθεί η Σουηδία και ότι στο ΝΑΤΟ ισχύει η αρνησικυρία-βέτο-, το οποίο έθεσε και θέτει η δικαιούμενη στο βέτο Τουρκία.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είτε μας αρέσει είτε όχι την Τουρκία ,-που σίγουρα δεν είναι του Κατηχητικού και μας απειλεί θανασίμως- ,δεν μπορούμε βασίμως και αποτελεσματικά εμείς ως Ελλάς και ως Έλληνες -αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ-να της απαγορεύσουμε το δικαίωμα του βέτο της στην είσοδο της Σουηδίας, η οποία όσο ήταν εκτός ΝΑΤΟ δεν είχε θέμα με τους κάθε είδους μετανάστες.
  Γιατί ”πηδάμε ως το ταβάνι” και εμείς όταν μας κατηγορεί η Τουρκία για το στρατόπεδο του Λαυρίου ,που κάποτε (επί Πασοκικής Αλλαγής λειτούργησε αφρόνως και φιλοφρόνως προς τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό );;;.
  ΠΑΜΕ τώρα στην μελλοντική δυστοπική κοινωνία ,που είναι ανεπιθύμητη ή τρομακτική -αντίθετη με την ουτοπική-κοινωνία.
  Όσοι διαβάσαμε το 1984 και τη Φάρμα των ζώων του ΟΡΓΟΥΕΛ ,το Φαρενάϊτ του ΜΠΡΑΝΤΜΠΕΡΙ και τον Θαυμαστό καινούργιο κόσμο του ΧΑΞΛΕΙ για όσα γίνονται και θα γίνουν από την καλπάζουσα τεχνολογία και την οικονομική της υποστήριξη δεν εκπληττόμαστε .
  Όμως εκτιμούμε-παραλλήλως- ότι όσα γράφονται και λέγονται-από τους μετά Χριστόν προφήτες, γκουρού και σωτήρες που θα ενσκήψουν- αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν μόνιμο φόβο στους ανθρώπους κυρίως σε όσους νομίζουν ότι θα είναι αθάνατοι -ενώ δεν είναι -.
  ΟΙ ΑΛΛΟΙ -εμείς- προβληματίζονται αλλά παραμένουν ελεύθεροι σαν τον Καζαντζάκη ,αλλά κυρίως γιατί πιστεύουν στην Παύλειο γραφή στην Επιστολή του προς τους Ρωμαίους ”εάν τε ζώμεν ,εάν τε θνήσκομεν του Θεού εσμέν”. Φυσικά δεν θα καθίσουμε ως ανθρωπότης με σταυρωμένα χέρια.
  ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ, ΌΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ.

 2. Eνα ακόμη εμπνευσμένο άρθρο του Παντελή Σαββίδη , για τα υπαρξιακά διλήμματα του κόσμου του σήμερα, που φεύγει, με χαρακτηριστικά δείγματα τον ανερχόμενο τουρκικό επεκτατισμό και τοξικότητα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και του κόσμου που ανατέλλει και πρέπει να είναι καλύτερος , αλλά μάλλον δημιουργεί νέες απρόβλεπτες απειλές και ένα διστοπικό και ζοφερό ίσως μέλλον. Η ευρυμάθεια και η συγγραφική παραγωγικότητα του Παντελή , σε συνδυασμό με την συνεχή ενημέρωσή του για τα μείζονα, μας εισάγουν στον γόνιμο , ελπίζω, προβληματισμό για το κοινό μας μέλλον ! Ας δώσουμε απαντήσεις και προτάσεις…

 3. “η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα (άλλο τι θα κάνει το κράτος), και στις χώρες της Δύσης, πρέπει να δημοσιοποιήσει αυτήν την υποχώρηση όσο πιο έντονα γίνεται για να μην συμβεί”

  Nα την δημοσιοποιήσει, πώς; Πιστεύετε ότι η κοινωνία των πολιτών (τουλάχιστον στην Ελλάδα, για να μη πάρω άλλες στον λαιμό μου) γνωρίζει/ενδιαφέρεται για το ζήτημα; Μήπως ενδιαφέρεται περισσότερο για το … “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”;

  “Όταν, λοιπόν, αναδεικνύουμε το πρόβλημα και βγαίνετε και λέτε σιγά τι εκανε η Τουρκία, εμείς παραδώσαμε τον Οτσαλάν (γνωρίζετε δεν γνωρίθζετε την υπόθεση) είναι σαν να αποενοχοποιείτε την Τουρκία”

  Μα όλοι γνωρίζομε τι έγινε με τον Οτσαλάν, εκτός από έναν: τον Σάββα Καλεντερίδη. Καλό θα ήταν να πληροφορηθεί κι αυτός, διαβάζοντας, ας πούμε, κάποια σχόλια στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.

  “Η Τουρκία είναι υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ή θα κυριαρχήσει σ αυτήν την αντιπαράθεση ή θα δορυφοροποιηθεί. Διαλέξτε πλευρά.”

  Ό,τι πει το κόμμα και ο κ. πρωθυπουργός, με το συμβουλευτικό του όργανο, το ΕΛΙΑΜΕΠ. Εμείς είμαστε αναρμόδιοι….

 4. Τον ”πράκτορα” ταγματάρχη τότε κ.Καλεντερίδη -και κάθε άλλον στη θέση του – ”τον πουλούσε και τον αγόραζε” το τότε κυβερνητικό καθεστώς ( κ. κ, Σημίτης, Πάγκαλος ,Σταυρακάκης κλπ) .
  Μια λύση είχαν τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι .Να παραιτηθούν από τις θέσεις τους .

 5. ”πράκτορα” γιατί εντός εισαγωγικών, δεν υπήρξε και μάλιστα πολύ επιτυχής και πρόσφερε πολλά στην πατρίδα του; Τι γνωρίζεις κι από πού για τον Καλεντερίδη, ώστε να τον ειρωνεύεσαι;

  Ποιος “αγόρασε” (sic) τούς Καλεντερίδη και Κωστούλα; Πώς έδρασαν, τι έκαμαν; Μήπως μόνο τούς πούλησαν; Ποιες είναι οι πηγές σου;

  Βαριές κουβέντες από ελαφρύ άνθρωπο.

 6. Εγώ γνωρίζω ότι όσους υπηρετούν στην ΕΥΠ- τότε ΚΥΠ-δεν τους λένε πράκτορες. Είναι υπάλληλοι. Πράκτορες είναι οι άγνωστοι πληροφοριοδότες.
  Αν ενοχλούν τα βγάζουμε τα εισαγωγικά.
  Η παροιμία λέει ”αυτός σε αγοράζει και σε πουλάει” .
  Πάντως ο πρέσβης κ.Κωστούλας στην ημερολογιακή αναφορά του, αναφέρει ” ο υπογράφων ,παρουσία και του κ. Καλεντερίδη, τονίζει στον Οτσαλάν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει για σοβαρώτατους λόγους να μη του χορηγήσει άσυλο .
  Απάντηση Οτσαλάν ”απόρριψη ασύλου μας γνωστοποιηθεί μέσα από επίσημες και θεσμοθετημένες διαδικασίες Ελληνικών Αρχών”.
  Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες ας διαβάσουν την από 21 Φεβρουαρίου 1999 αναφορά του Κωστούλα προς τον ΑΝΥΠΕΞ (για τον ΑΝΥΠΕΞ κ. Πάγκαλο )
  Το ξαναγράφουμε. Αφού τότε δεν παραιτήθηκαν -με όποιες συνέπειες – αυτούς αναφέρει η Ιστορία ,που δεν διαγράφεται αλλά πρέπει να διαβάζεται -ειδικά όταν υπάρχουν γραπτές πηγές της όπως τώρα-..

  • Δεν έχεις διαβάσει την έκθεση Κωστούλα και αυτό είναι φανερό. Διάβασέ την και μετά τα ξαναλέμε.

   Εσύ δεν γνωρίζεις καν τι είναι ο πράκτορας και γράφεις “Πράκτορες είναι οι άγνωστοι πληροφοριοδότες..”

   Αν ήξερες τι συνέβη, θα καταλάβαινες γιατί τότε δεν παραιτήθηκαν. Δεν ξέρεις, οπότε μην βγάζεις, βς συνήθως, αυθαίρετα συμπεράσματα.

 7. Αφού νομίζετε ότι δεν την διάβασα ας παραθέσω τον τίτλο στη δημοσίευση της- που απέφυγα-‘ ‘Η απόρρητη έκθεση του Έλληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι Γιώργου Κωστούλα , όπου περιγράφεται όλο το άθλιο παρασκήνιο της υπόθεσης παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Ελληνική κυβέρνηση στις Τουρκικές Αρχές.”’.
  Ποιος εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση στο Ναϊρόμπι;;;
  Ποιος τους απαγόρευσε να παραιτηθούν-μπορούσαν και νωρίτερα-;;;.
  Μοιραίοι και άβουλοι στην κυριολεξία- τους συμπαθώ , να είναι καλά-. .

 8. α) Παράθεση τίτλου δεν σημαίνει ότι την διάβασες.
  β) Παράθεση τίτλου απαιτεί URL. Γιατί τάχα το … απέφυγες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα