Δρ. Ανδρεστίνος Ν. Παπαδόπουλος – «Έχει ο καιρός γυρίσματα»: Τουρκία – Αρμενία και οι λοιποί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η είδηση ότι στις 14 Ιανουαρίου 2022 η Τουρκία και η Αρμενία πραγματοποίησαν στην Μόσχα ένα πρώτο γύρο συνομιλιών με στόχο την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων ξαναζωντάνεψε στην μνήμη μου την φράση που χρησιμοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα», προσδίδοντάς της πολιτική χροιά.

Για χρόνια οι δύο χώρες ζουν μέσα σ’ένα εχθρικό λκίμα, λόγω της γενοκτονίας 1,5 εκ. Αρμενίων το 1915, όρο που σήμερα αναγνωρίζουν πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των Αρμενίων της διασποράς. Έντονες διπλωματικές διεργασίες κατέληξαν, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στην Γενεύη, στην ειρηνευτική συμφωνία του 2009, που η Τουρκία δεν επικύρωσε ποτέ. Το τι συνέβη εκείνη την χρονιά αποδεικνύει πόσο ισχυρός αισθανόταν τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Το 2009, ο νεοεκλεγής Πρόεδρος Ομπάμα πήγε πρώτα στην Πράγα, που είχε την προεδρία της Ε.Ε. για συνομολίες και ακολούθως στην Τουρκία, την πρώτη του διμερή επίσκεψη, για να δείξει προφανώς πόσο υπολογίζει τους Μουσουλμάνους, στους κόλπους των οποίων εκτρέφτεται η τρομοκρατία. Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους ο Πρόεδρος Ερντογάν ανταποδίδει στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, και κατά τις συνομιλίες ο Πρόεδρος Ομπάμα ζητά από τον σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο να κάνει τέσσερα πράγματα. Και στα τέσσερα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ΟΧΙ.

Πρώτο, να ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία στο Αφγάνισταν, όπως έκαναν άλλα κράτη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν στέλνει στρατιώτες να σκοτώνουν Μουσουλμάνους. ΟΙ εκεί στρατιώτες μας κάνουν διοικητική δουλειά και εκπαιδεύουν τους Αφχανούς ήταν η απάντηση. Δεύτερο, η Τουρκία να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. ΟΙ κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές ήταν η θέση. Έξη μήνες αργότερα, το 2010, η Τουρκία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας καταψήφισε το Αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που προέβλεπε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν. Τρίτο, να βελτιωθούν οι κακές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Αντ’αυτού, τα πράγματα κατέληξαν στην πρόσπαθεια εκ μέρους της Τουρκίας να παραβίασει το εμπάργκο της Λωρίδας της Γάζας και τους σκοτωμούς στο «Ναβί Μαρμαρά». Τέταρτο, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογο του να επισπεύσει την επικύρωση από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση την συμφωνία της Γενεύης για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, που με τόσο κόπο πέτυχε η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Η ωμή απάντηση ήταν ότι, αν η Αρμενία δεν αποχωρήσει απο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αυτός ήταν τότε ο Ερντογάν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το δόγμα του Νταβούντογλου για μηδέν προβλήματα με τους γείτονες απέτυχε παταγωδώς. Η Τουρκία είναι απομονωμένη. Οι σχέσεις της περφερειακά δεν είναι φιλικές με Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πολλώ δε μάλον με Ελλάδα και Κύπρο. Διεθνώς, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο Ναδίρ λόγω των S-400. Με την Γαλλία υπάρχει ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, και λόγω Λιβάνου και Συρίας η Γαλλία την θεωρεί ζώνη δικής της επιρροής, εξού και οι θερμές σχέσεις με την Κύπρο. Με την Ευρωπαική Ένωση οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν παγώσει και η μόνη στήριξη στην οποία ελπίζει είναι αυτή των χωρών της Ε.Ε. που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Στο εσωτερικό, η δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω υποτίμησης της λίρας και το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης επηρέασαν αισθητά την δημοτικότητα του, όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Επί πλέον, οι διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας με τις τριμερείς συνεργασίες με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και τα επιτυχή ανοίγματα προς Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και οι σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία επιβαρύνουν το κλίμα απομόνωσης στο οποίο βρέθηκε η Τουρκία, λόγω των επιλογών του Προέδρου Ερνρογάν, που είχαν υψηλό πολιτικό κόστος.

Λόγω των ανωτέρω, βλέπουμε τώρα μια προσπάθεια αλλαγής πολιτικής, με επίθεση φιλίας σε γειτονικές χώρες και στα Βαλκάνια. Οι συνομιλίες με την Αρμενία δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αλβανία την αποκάλεσε γείτονα της καρδιάς. Στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και την Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να το επιτύχει με οικονομική διείσδυση, χρησιμοποιώντας το μουσουμανικό στοιχείο, ενώ ακόμη και τον Πρόεδρο της Ορθόδοξης Σερβίας κάλεσε στην Άγκυρα. Ανοίγματα κάνει επίμονα, τώρα τελευταία, και προς την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, ενώ με το Ισραήλ δηλώνει ότι επιδιώκει πολιτική διευθέτηση “Kazan-Kazan” (win-win), ελπίζοντας σε μία επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Άγκυρα. Είναι πρόδηλο, ότι τα ανοίγματα προς την Αρμενία και το Ισραήλ, δεν έγιναν τυχαία. Αποβλέπουν στο να επηρεάσουν το Αρμενικό και Εβραικό λόμπυ στις ΗΠΑ, που είναι πανίσχυρα. Αυτές είναι, λοιπόν, οι πολιτικές επιλογές του ευέλικτου Ερντογάν, που περίτρανα αποδεικνυόυν οτι «έχει ο καιρός γυρίσματα».

* Πρέσβης ε.τ.

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1381279/-echei-o-kairos-grismata-toyrkia-armenia-kai-oi-loipoi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα