Ένα μείζονος σημασίας crash test για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία φαίνεται να έχει χάσει τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων, που έως τώρα ήταν το προνομιακό της εκλογικό έρεισμα, αποτελούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κωνσταντινούπολη, που ήταν «προπύργια» για το AKP, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδέχεται να περάσουν στον έλεγχο των κεμαλιστών, δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σχολιάζοντας το διακύβευμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, ο Βαλκανιολόγος Διεθνολόγος, ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ / ΕΚΕΟ, Νικόλαος Παούνης, τονίζει: «Αυτές οι εκλογές είναι στην ουσία η πρώτη δοκιμασία του Ερντογάν σε τοπικό επίπεδο, μετά το πολιτικό και θεσμικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, κατόπιν του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και της Συνταγματικής Αναθεώρησης μέσω της οποίας ο ίδιος επεδίωξε μια πιο προσωποκρατική εξουσία».

«Σε εθνικό επίπεδο, τον Ιούνιο του 2018 εξελέγη από τον πρώτο γύρο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ και ο κυβερνητικός συνασπισμός με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί  πήρε την πλειοψηφίας της Εθνοσυνέλευσης» υπενθυμίζει ο κ. Παούνης.

Οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν σε συνθήκες που μάλλον δεν ευνοούν ιδιαίτερα τον κύριο Ερντογάν. Προφανώς, το διάχυτο κλίμα απογοήτευσης μετά τη νομισματική κρίση με την κατρακύλα της λίρας το καλοκαίρι του 2018, είναι αυτό που έχει οδηγήσει τον κ. Ερντογάν να στρέψει την προσοχή στα εθνικά θέματα, εξ ου και η αυξανόμενη επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

«Από εκεί που ήταν το πλεονέκτημά του, τώρα η οικονομία είναι η αχίλλειος πτέρνα του, γιατί αν χάσει την οικονομία θα χάσει και τα ερείσματά του του στο λαό» σχολιάζει ο κ. Παούνης και προσθέτει «η άνοδος του πληθωρισμού  παρέσυρε προς τα πάνω τις τιμές των αγαθών, όπως τα λαχανικά και για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έχουν δημιουργηθεί κρατικά παντοπωλεία τα οποία πωλούν σε χαμηλότερες τιμές. Ταυτόχρονα, η ανεργία έχει ξεφύγει στο 14% και ο πληθωρισμός στο 20 – 25%».

Τουρκία: Μια «διαιρεμένη» κοινωνία

Οι κεμαλιστές και το πολιτικό Ισλάμ είναι τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν.

«Παρά τις εκλογικές του επιτυχίες, ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει μια διαιρεμένη κοινωνία. Για παράδειγμα, στα δυτικά παράλια, είναι έντονη η επίδραση των κεμαλιστών» σημειώνει ο κ. Παούνης και προσθέτει «Αντίθετα, στο εσωτερικό της χώρας, στις περιοχές της Ανατολίας, έχει δύναμη το AKP που εκπροσωπεί το πολιτικό Ισλάμ».

«Ντέρμπι» σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Διαφορά στήθους έχουν οι κεμαλιστές και οι «εκλεκτοί» του Ερντογάν σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Η εκλογή δημάρχων σε αυτές τις δύο πόλεις έχει ιδιαίτερη αξία.  Όπως ανέφερε η Deutsche Welle, μόνο στην Κωνσταντινούπολη η συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας αντιπροσωπεύει το 31,2% και στην Άγκυρα το 9%. Το 37%  των κρατικών εσόδων δε, προέρχεται από τις δύο αυτές μεγαλουπόλεις

Όπως σημειώνει στο Reader.gr o κ. Παούνης, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, την Άγκυρα, στην οποία τώρα είναι δήμαρχος ο Μελίς Γκιοκτσέκ  (Melih Gökçek) ο οποίος είχε εκλεγεί με το AKP, τη διεκδικεί με αξιώσεις ο Μανσούρ Γιαβάς (Mansur Yavaş) από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (τους κεμαλιστές δηλαδή). Ο υποψήφιος του Ερντογάν είναι o Μεχμέτ  Οζχασεκί.

( Mansur Yavaş, υποψήφιος δήμαρχος Άγκυρας, με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα)

Στην Κωνσταντινούπολη πάλι, είναι οριακό το προβάδισμα του Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yildirim), του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και «εκλεκτού» του Ερντογάν έναντι του Ρεπουμπλικανού Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem İmamoğlu) και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

https://www.reader.gr/news/diethni/dokimasia-gia-ton-erntogan-oi-ekloges-tis-kyriakis-analysi-toy-nikolaoy-paoyni-sto?fbclid=IwAR07enjOVgDyGu5gSPFW16L085rpyoFYJ_mKiDS0cDmjwtUJemxCpiGY8kE