Διχασμός δι’ εκμαυλισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Παναγιώτη Γκλαβίνη

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα την ερχόμενη Κυριακή είναι να χωριστεί στα δυο. Μα, θα μου πείτε, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, τις μέρες της οποίας ζούμε ακόμη, δεν ήταν ούτως ή άλλως μοιρασμένη η χώρα; Όχι, ποτέ! Ο δικομματισμός δεν έγινε ποτέ διχασμός την επομένη των εκλογών. Με αυτή την προοπτική λειτούργησε το μεγαλύτερο μέρος του Πασόκ, αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι της δεξιάς, όταν σε δυο δόσεις, το 2012 και το 2015, μετανάστευσαν στον Σύριζα. Με την αυταπάτη του «business as usual».

Από το 2015 μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαμε εκλογές για να εκφραστεί ο λαός και να κυρώσει με την ψήφο του μια καταστροφική διακυβέρνηση. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να ξετυλιχθεί μια επιδρομή καθεστωτικού τύπου στο κράτος και τους θεσμούς, που μεθοδεύτηκε από το πολίτ μπυρό της νέας διακυβέρνησης και υλοποιήθηκε από τους «χρήσιμους ηλίθιους» του Πασόκ και της Δεξιάς, οι οποίοι σπεύσανε να στοιχηθούν πίσω από την εξουσία, πιστεύοντας ότι ήταν μια από τα ίδια. Αυτό το πολίτ μπυρό, παραταγμένο μπροστά στον μεγάλο τιμονιέρη, και τον λαό πίσω από τα κάγκελα, το είδαμε χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (photo).

Ποτέ στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας δεν είδαμε κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου τέτοιας έντασης επίθεση στο δημόσιο ταμείο για να μεταστραφεί μια κοινή γνώμη, η οποία, από την εκλογή του Κυριάκου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και μετά, ήταν σταθερά αρνητική απέναντι στην Κυβέρνηση και στα τρία δημοσκοπικά μέτωπα: στην πρόθεση ψήφου, στον καταλληλότερο πρωθυπουργό και στην παράσταση νίκης. Αυτό εξηγεί γιατί δεν έγιναν εκλογές μέχρι σήμερα. Αυτό εξηγεί, ενόψει εκλογών, και την ένταση και το βάθος των προεκλογικών παροχών, που δεν έχουν προηγούμενο.

Τόσο η ΝΔ όσο και το Πασόκ, λειτουργούσαν ανέκαθεν –ακόμη και σε καιρούς της πιο σφοδρής μετωπικής τους σύγκρουσης– με μια θεσμική υπευθυνότητα, η οποία έβαζε κάποια όρια στην προεκλογική συμπεριφορά τους, τα οποία απέρρεαν από το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση, το κράτος έπρεπε να μείνει όρθιο. Τώρα, αυτή η Κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το Κράτος. Το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της δικής της ατζέντας, που συνοψίζονται σε έναν: την παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος, ακόμη κι αν αυτό θα επιφέρει την κατάρρευση του Κράτους.

Αυτή η Κυβέρνηση πολιτεύεται προεκλογικά, όπως και καθόλη τη διάρκεια της θητείας της, με διχαστικό λόγο και έργο. Συνθλίβει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και να μοιράσει επιδόματα χωρίς μέλλον. Κι αυτό γιατί δεν την ενδιαφέρει ούτε η ανάπτυξη της χώρας, ούτε το μέλλον της. Την πρώτη αδυνατεί να τη φέρει και το δεύτερο είναι πολύ μακριά γι’ αυτήν. Ζει λοιπόν με το παρόν και σ’ αυτό επενδύει. Στέλνοντας λάθος μηνύματα σε ένα μέρος της κοινωνίας, που αποκαλεί «οι πολλοί», από τους οποίους ζητά να την εμπιστευτούν για να τους συντηρεί ες αεί απομυζώντας «τους λίγους».

Δεν χρειάζεται όλη την κοινωνία μαζί της. Της αρκεί το εν τρίτον. Σ’ αυτούς στοχεύει, δεν την ενδιαφέρουν οι άλλοι, τους οποίους αποκαλεί «λίγους», αντιστρέφοντας και εδώ την πραγματικότητα. Την ενδιαφέρουν τόσοι μόνο, όσοι είναι αρκετοί για να της εξασφαλίσουν την παραμονή της στην εξουσία ή, κατ’ ελάχιστον, την πρόκληση τέτοιας ζημίας στον αντίπαλο, ώστε να μην μπορέσει να κυβερνήσει. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα το πληρώσει, και μάλιστα ακριβά. Το ίδιο κάνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, το ίδιο και στα πανεπιστήμια. Να μην διοικηθεί τίποτε αποτελεσματικά, αρκεί να βάλει πόδι στη διοίκησή τους ο Σύριζα. Μέχρι να εγκαθιδρυθεί το νέο καθεστώς.

Έτσι, από την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, κινδυνεύουν να βγουν δυο Ελλάδες. Μια Ελλάδα που εκπαιδεύεται για να ζει σε βάρος της άλλης και νομίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό εις το διηνεκές. Να παίρνει επιδόματα, μισθούς και συντάξεις και να προσλαμβάνεται στο Δημόσιο, συντηρούμενη από την άλλη Ελλάδα που συνθλίβεται υπό το βάρος των φόρων, της γραφειοκρατίας και του κρατισμού, καταδικασμένη να χρηματοδοτεί την πρώτη, διασφαλίζοντας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά βιώσιμο, ιδίως όταν τα σύνορα της χώρας είναι ανοικτά. Οι νέοι θα φύγουν, οι καλύτεροι έφυγαν κιόλας, πολλές επιχειρήσεις το ίδιο.  Αν προκύψουν δυο Ελλάδες την Κυριακή, η χώρα θα ακολουθήσει το δρόμο της βαλκανοποίησης που της έχουν χαράξει οι εταίροι της. Και η εθνική καταστροφή θα μας περιμένει στη γωνία, όπως συνέβη πάντοτε με κάθε διχασμό.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Ελλάδα που εκμαυλίζεται σήμερα από μια κυβέρνηση που δεν την ενδιαφέρει το μέλλον όλης της χώρας, είναι πως σε κάθε κοινωνία, ο πλούτος, πριν διανεμηθεί, θα πρέπει πρώτα να παραχθεί. Και η χώρα έχει πάψει να παράγει πλούτο τα τελευταία χρόνια και μ’ αυτή την Κυβέρνηση δεν έχει καμιά προοπτική να παράξει πλούτο τα επόμενα.

Μοιραία, λοιπόν, το λεφτόδενδρο που φύτεψε ο κύριος Τσίπρας στον κήπο του Μαξίμου θα πάψει κάποια στιγμή να βγάζει ευρώφυλλα και κάπου εκεί θα υποστούμε την πιο βαθιά κρίση, από την οποία η πρώτη που θα πληγεί, θα είναι η Ελλάδα που τώρα πιστεύει πως θα μπορεί ες αεί να λαμβάνει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και να διορίζει τα παιδιά της στο Δημόσιο.

Και η κρίση αυτή δεν θάχει προηγούμενο που να μπορεί να θυμάται αυτή η γενιά…

spot_img

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτον τον διχαστικο ΤσιπροΣυριζα τον εκανε ”αφεντη και ασωτο υιο ” απο το 2015 το ΠΑΣΟΚ , που κατα 30% ,τουλαχιστον εγκατελειψε το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρεου ,- μαζι με την ”τεχνογνωσια”της 22ετους αυτοδυναμου κυβερνησεως του απο το 1981-2011- και το ιδιο ΠΑΣΟΚ θα τον κρατησει ζωντανο -αν τον κρατησει- σαυτες τις εκλογες, αλλοιως οταν υστερησεις στις Ευρωεκλογες , δεν εκλεξεις ουτε ενα Περιφερειαρχη και Δημαρχο ,προερχομενο απο το 3% του προ της κρισεως Συριζα , ”αποχαιρετα την Αλεξανδρεια”.
  Για να δουμε τι θα αποφασισει ο ”σοφος Πασοκικος-Δημοκρατικος” λαος την προσεχη Κυριακη.

 2. Αγαπητέ Σ.Α.Ν.,

  Το σπίτι του λαϊκισμού στην Ελλάδα, μπορει να το θεμελίωσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κτίσανε μαζί με τη Ν.Δ. στη συνέχεια. Κι από κοντά, βέβαια, Αριστερά και δημοσιογράφοι βάλανε κι αυτοί το χεράκι τους. Τη χερούκλα τους για την ακρίβεια. Απλά, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήρθανε μετά και στήσανε πάνω του έναν ουρανοξύστη…

 3. Μπορειτε ,αγαπητε κ. Γκλαβινη, να μου απαριθμησετε τις περιπτωσεις ,που η Ν.Δ ”συνέκτισε” τον λαικισμο με το ΠΑΣΟΚ , στην 8ετια (1990-93 και 2004-09) ,που κυβερνησε αυτοδυναμως;;;.
  Μηπως με την ειλικρινεια του κ. Μανου το 1991/93, η, του Κωστα του Καραμανλη, οταν προεκλογικως το 2009 στο ”λεφτα υπαρχουν” του κ.ΓΑΠ, μας υπεσχεθη 2ετες παγωμα μισθων και συνταξεων και μειωση κατα 25% των Δημοσιων δαπανων;;;.
  Εκτος αν διαφοροποιουμεθα στον ορισμο της λεξεως λαικισμος.
  Υ.Γ. Φυσικα δεν περιλαμβανεται η μετα το 1ο Μνημονιο 2ετια 2009-2011, που θα μπορουσε ο κ.ΓΑΠ να ξανακανει εκλογες -οπως ο κ.Τσιπρας τον Σεπτεμβριον του 2015-και να υποχρεωθει στη συνεχεια να συγκυβερνησει με μεγαλο κυβερνητικο συνασπισμο με την Ν.Δημοκρατια ,αντι να στειλει τον Μαιο του 2012 τους μισους οπαδους του στον ΤσιπροΣυριζα.
  Μηπως αυτο ηθελαν και οι φιλοι του πιστωτες μας;;;.
  Εκ του αποτελεσματων απο το 2015 αυτο ηθελαν , γιατι καταφεραν να ”γελοιοποιησουν” τις μεχρι τοτε αυτοαποκαλουμενες φιλολαικες πολιτικες δυναμεις , που τωρα αγωνιζονται-ουσες ατρομητες προ του γελοιου- να κρατηθουν στην εξουσια.

  • προφανώς, κύριε Σ.Α.Ν, ξεχνατε τα Ζαππεια του κ. Σαμαρά (μεγαλύτερο λαϊκισμο δεν είχε βιωσει η Ελλάδα μέχρι τότε) ή τις αμέτρητες προσλήψεις επί υπουργιας Παυλοπουλου που ξεχυλωσαν κυριολεκτικά το Δημόσιο και έβαλαν την ταφοπλακα στο χρέος… Αν οι παραπάνω πολιτικές δεν θεωρούνται λαϊκισμος, τότε τι είναι λαϊκισμος;;;; Μόνο τα “λεφτά υπάρχουν” του ΓΑΠ;;;;

   • Γραφετε για τα Ζαππεια του κ.Σαμαρα (που σημειωτεον δεν κερδισε εκλογες με λαικισμο το 2012) και τα οποια συνεχως επαναλαμβανονται και σημερα απο τον πιο ”ειλικρινη , ρεαλιστη και νεο” πολιτικο κ. Τσιπρα ,αλλα δεν μας γραψατε τι ακριβως λαικιστικο και ψευδες ελεγχθη τοτε , για να το θυμηθουμε και να το συγκρινουμε με το ”λεφτα υπαρχουν” και ”το σχισιμο των Μνημονιων ,μαζι τα εξωπεταγματα της κας Μερκελ και τοσων αλλων μεχρι σημερα” για αναποδεικτα σκανδαλα ,με παραβιασεις του τεκμηριου αθωωτητος , που ειναι Οδηγια της Ε.Ε. την οποιαν ενσωματωσαμε προσφατως στο εσωτερικο μας Δικαιο.
    Οσο για τις ”μονιμοποιησεις” (καπου 35000 και οχι αμετρητες το 2005 επι κ. Παυλοπουλου) αυτες αφορουσαν κατα 95% στους συμβασιουχους με συγκεκριμενο χρονο , που ειχαν προσληφθει απο την κυβερνηση Σημιτη απο το 2002-2004 και οι συμβασεις τους με εγκριση της Ε.Ε εγιναν αοριστου χρονου ,κυριως στα Πανεπιστημια και τους Δημους.
    Αν αμφιβαλλετε να ρωτησετε τους ιδιους-που σιγουρα καποιους γνωριζετε, -οπως εγω-γιαυτο και το επικαλουμαι και το καταγραφω.

    • Ο κ. Σαμαράς εσκιζε τα Μνημονια, όπως μετέπειτα ο κ. Τσίπρας κι εδιωχνε την Τρόικα, όπως θα την εδιωχνε και ο κ. Τσίπρας… Όσο για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, εκτός από τις προσλήψεις, μοιραζε παροχές και αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ είχε ενημερωθεί από την ΕΕ ο τότε υπουργός Οικονομικων, κ. Αλογοσκουφης, για το επικίνδυνο χρέος… Η παραχολογια στο ζενίθ!!!

    • Ο Σαμαράς και βγήκε και κυβέρνησε με πυροτεχνήματα.
     Αν δεν είναι λαϊκισμός να υπόσχεσαι ότι θα “ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τούς λαθρομετανάστες” και να μην κάνεις τίποτε, παρά την σαπουνόφουσκα τού “Ξενίου Διός”, τότε τι είναι;

     Αν δεν είναι λαϊκισμός να υπόσχεσαι ότι θα αποσύρεις τον νόμο Ραγκούση και να μην κάνεις τίποτε τότε τι είναι; Και στην συνέχεια, αφού κατόπιν προσφυγής στο ΣτΕ δύο Αθηναίων δικηγόρων, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο τον βγάζει άκυρο και ο Σαμαράς υποχρεώνεται να τον αποσύρει, να βγαίνει και να διατυμπανίζει ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση, τι είναι; Εγώ θα το έλεγα ΑΠΑΤΗ.

     Κι αυτό τι είναι;

 4. Η καθεστωτική αριστερά, που ειδικά η συριζαία έχει αναγωγές από τις πιο στυγνές εκδοχές των ολοκληρωτικών αντιλήψεων και στην πράξη είναι πιο νεοδεξιά από τους “ανάλγητους” φιλελεύθερους, δεν έχει ιδέα από το τι σημαίνει ‘επιχειρείν’.
  Πως λειτουργεί η οικονομία, ο κόσμος των επιχειρήσεων.
  Αδυνατούν να κατανοήσουν τον κόσμο της εργασίας γιατί αν σε κάτι διαπρέπουν είναι στην …παραγωγή λόγου και όχι στην κατανόηση της πραγματικότητας, των διεθνών σχέσεων, της εργασίας.
  Γι’ αυτό και την αντιμετωπίζουν πατερναλιστικά και θέτοντας ονομαστικούς στόχους που με τις ληστρικές εισφορές στην πραγματικότητα υπονομεύουν τους ανέργους.

  Για το κράτος τι να πει κανείς.
  Εκεί οι ολοκληρωτικές τους αντιλήψεις έχουν εμπεδωθεί από την πρώτη στιγμή με τακτικές ομοφωνίας, μεθοδεύσεις -τάχα δημοκρατικού- συγκεντρωτισμού και πλήρης απαξίωση του κράτους δικαίου.
  Η θέση των καθημερινών ανθρώπων έχει βάναυσα απαξιωθεί απέναντι σε αυτό το νομικό πλάσμα που λέγεται (κομματο)κκράτος.

  Και …σεμνύνονται να θεωρούν ότι μοιάζουν του οξυδερκούς Ανδρέα Παπανδρέου.
  Όχι, μοιάζουν του εαυτού τους και του σταλινικού τους απωθημένου κάτι σαν τις “ζωές των άλλων” του κινηματογράφου.

  Μακάρι να μην ξαναζήσει ο τόπος μας τέτοια εμπειρία.

  Το καλό είναι πως αν ηττηθούν οι τσυρι-ζαίοι επειδή συνεκτικός ιστός τους είναι η καρέκλα της εξουσίας, γρήγορα θα εκπαραθυρωθούν από το πολιτικό σκηνικό και θα διαμορφωθεί ένα -αν μη τι άλλο- αξιοπρεπέστερο περιβάλλον πολιτικού ανταγωνισμού.
  Εκτός αν το πολιτικό σύστημα “αυτοκτονήσει” και ενσωματώσει τη νομεκλατούρα του σύριζα και των επιτροπών του που τόσα δεινά προξένησε ως κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία της καθημερινότητας δια της στοχευμένης φτωχοποίησης και της ανυποληψίας του κράτους και ανυπαρξίας αισήματος ασφάλειας δικαίου.

 5. Φυσικά βρήκαν κατάλληλο έδαφος από τα κόμματα που κυβέρνησαν προηγουμένως ιδίως μέχρι την εποχή των “τιτανικών” τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε και πολιτεύτηκαν παίζοντας “μπάλα” εκεί που πια δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι προηγούμενοι.
  Στην απόλυτη ιδιοποίηση του κράτους και των θεσμών, στον εκμαυλισμό και την στοχευόμενη φτωχοποίηση για τις ανάγκες της κομματικής κατίσχυσης.

  Έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί πως “μειώθηκε” η ανεργία, πως “αυξήθηκε” ο (ονομαστικός) κατώτατος μισθός, πως δεν ήρθε καμιά επένδυση στην χώρα, πως αγνοούν τα προγράμματα in house training στις επιχειρήσεις για τους ανθρώπους παραγωγικών ηλικιών των οποίων απαξίωσαν τις δεξιότητες γιατί αποτελούσαν …κίνδυνο για την προλεταριοποιημένη κοινωνία και άρα ευεπίφορη στην προπαγάνδα, πως απέδειξαν ότι το …κράτος είναι λουδοβίκειο και έχει “πάντα” δίκιο αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει σταθερή συμπεριφορά της διοίκησης, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, καμιά αξιοπιστία για να αυτοπραγματωθεί δημιουργικά η κοινωνία.

  Αν το πολιτικό σύστημα δεν πάει εντελώς αντίθετα από όσα εξέθρεψαν, γιγάντωσαν το συριζα και στην πορεία, όσα έπραξε το συριζαίως πολιτεύεσθαι, θα απαξιωθεί οριστικά στα μάτια της κοινωνίας και η χώρα δεν θα αναταχθεί ποτέ.
  Και θα είναι κρίμα πραγματικά γιατί υπάρχουν προοπτικές για την Ελλάδα και τον ελληνισμό γενικά.

  • “Φυσικά βρήκαν κατάλληλο έδαφος από τα κόμματα που κυβέρνησαν προηγουμένως ιδίως μέχρι την εποχή των “τιτανικών””

   Ποια κόμματα που κυβέρνησαν προηγουμένως και τι κατάλληλο έδαφος να βρουν από <a href=http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/05/blog-post_968.htmlΚΟΜΜΑΤΑ;

   Πάντως, και ο ευρωβουλευτής δεν είναι ευκαταφρόνητο επάγγελμα. Όλοι δαύτοι αποφασίζουν για πάρτη των ερήμην των κορόιδων που πληρώνουν.

 6. Θεωρώ ότι ο ΣΑΝ έχει σε πρακτικά θέματα δίκιο.
  Κανείς δεν ειδωλοποιεί πράγματα και καταστάσεις αλλά το που βρισκόταν η χώρα το 2014 και που βρίσκεται σήμερα λέει πολλά.
  Αντικειμενικά και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, ή αρνητικές όψεις των προηγουμένων κυβερνήσεων, είναι αδύνατον να μην το βλέπουμε αυτό.
  Και όσο παραμένει το συριζιστάν, προκοπή δεν θα δει ο τόπος ούτε κανονικότητα θα υπάρξει.
  Εδώ πια επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται καν η αρνητική ή θετική όψη, είναι μια μαυρίλα σκέτη.
  Ας πάρουν πόδι αυτοί και οψόμεθα για όλα τ’ άλλα μπας και μπει η χώρα σε μια κανονικότητα.

  • Ευχαριστω για την αναγνωριση του δικηου μου σε πρακτικα θεματα, που προεκυψαν απο τους συμβιβασμους για να κυβερνηθει αυτος ο τοπος απο το 2011-2014 και ενδεχομενως να προκυψουν μετα τις εκλογες -αν διατηρησει δυναμεις ο ΤσιπροΣυριζα ,οποτε θα αναγκαστει να συμβιβασθει ,η, να διαλυθει ,οπως το ΠΑΣΟΚ -.
   Σημασια εχει οτι περασαμε μια 5ετια, με μεγαλυτερο χρεος , με περισσοτερους φορους , με απιθανα ψεμματα , με την ”Συμφωνια με την Εκκλησια”, με τα σκανδαλάκια της λιστας Λαγκαρντ και της Νοβαρτις και τελος με την επονειδιστη Συμφωνια των Πρεσπων και φυσικα το αβυσσαλεο μισος και την Πολακικη μανταλιτε αντιμετωπισεως των αντιφρονουντων και των δημοσιογραφων .
   Τα δεχεσαι αυτα ομως ΜΟΝΟ αν ψηφισες ”δαγκωτο” ΠΑΣΟΚ το 2009 ,επειδη πιστεψες πως ”λεφτα υπαρχουν” , Η, αν αιμοδοτησες τον Συριζα με τα 2/3 της δυναμεως του τοτε ΠΑΣΟΚ το 2015 και στο δημοψηφισμα και δεν αποκλειεται να το ξανααιμοδοτησεις σαυτες τις εκλογες ,γιατι σου μοιρασε λεφτα προεκλογικως ,κατ’εφαρμογην του ”Τσοβολα δωστα ολα”, η μετενσαρκωση του Ανδρεα κ. Τσιπρας, αντι να σαλπισεις επιστροφη ”στη στρουγκα” του παλαι ποτε ΠΑΣΟΚ ολων των καΤα καιρους ”απολωλοτων” του .
   Εφυγαν και απο την Ν.Δημοκρατια οι δυο κυριες Κουντουρα και Παπακωστα -με τους εαυτους τους μονο- , αλλα σαυτες τις εκλογες θα τις ξεχασουμε.
   Δεν μνημονευθηκε ο κ. Καμμενος ,γιατι γευθηκε την αγνωμοσυνη του κ.Τσιπρα ,παρα τα σφιχταγκαλιασματα τους και παρ’οτι εδωσε τον ακριβο στυλο στον κ. Κοτζια να υπογραψει καταχαρουμενος την Συμφωνια στους Ψαραδες της Φλωρινας, ενω θα μπορουσε να τους ”παιδεψει” το περσινο καλοκαιρι και θα ειχε σημερα περιπου το 10% των ψηφοφορων. Να ειναι καλα.
   Καλο Σαββατοκυριακο και καλη φωτιση σε ολους τους συνανιχνευτες.

  • υπάρχει πιό “πρακτικό θέμα” μπρός στά μάτια σου γιά νά τό παινέσεις, τρομάρα σου
   από τήν γενοκτονία τών τόνων,

   Ανόητε

   έξ υιοθετημένης ανηθικότητος;

   • Ευτυχώς υπάρχει η ηθική που πρεσβεύεις εσύ και οι όμοιοί σου οπότε ισορροπεί το πράγμα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα