Διπλωματικοί υπάλληλοι αντιδρούν στην εξαίρεσή τους από την καταβολή αναδρομικών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανησυχία στο διπλωματικό σώμα έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρωτοβουλία για την σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου των αναδρομικών στα Ειδικά Μισθολόγια, καθώς σε αυτό δεν περιλαμβάνεται κάποια τροπολογία που να περιλαμβάνει τους διπλωμάτες.
Όπως είναι γνωστό, η  Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την άμεση καταβολή αναδρομικών σε κρατικούς λειτουργούς που υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια, για τις περικοπές που υπέστησαν στους βασικούς μισθούς και επιδόματά τους κατά την περίοδο 1.8.2012 έως 1.1.2017. Από την νομοθετική πρωτοβουλία εξαιρούνται, αυτή τη στιγμή οι αρχιερείς και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν στην «Κ» διπλωμάτες, οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ που θα αφορούσε η εν λόγω ρύθμιση δεν ξεπερνούν τους 800 (Διπλωματικός κλάδος, κλάδος προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, κλάδος Εμπειρογνωμόνων και κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), στους οποίους προστίθενται 500 περίπου συνταξιούχοι. Και τονίζουν ότι με βάση αυτά τα στοιχεία, το συνολικό πρόσθετο κόστος για το κράτος δεν θα ξεπερνούσε τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είναι λιγότερο του 1% της προβλεπόμενης δαπάνης για τις λοιπές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων που ανέρχεται στο 1,4 δις ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ έχουν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση με την αιτιολογία ότι (όπως και οι αρχιερείς) δεν έχουν προσφύγει συλλογικά στη Δικαιοσύνη και δεν έχουν εξασφαλίσει τελεσίδικες αποφάσεις επιστροφής των περικοπών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το να συμπεριληφθεί το ειδικό μισθολόγιο του ΥΠΕΞ δεν θα αποτελούσε με καμία έννοια αρνητικό προηγούμενο για να ενταχθεί και υπολογίσιμος αριθμός άλλων δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, η ενδεχόμενη παράλειψη του ειδικού μισθολογίου του ΥΠΕΞ από την προωθούμενη ρύθμιση, θα συνιστούσε εξαιρετικά δυσμενή μεταχείριση και θα υπονόμευε το ηθικό των στελεχών του ΥΠΕΞ που ευρίσκεται μονίμως στη πρώτη γραμμή διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων.
«Θα ήταν δε ιδιαίτερα άδικο διότι τα ειδικά μισθολόγια του ΥΠΕΞ δεν προσέφυγαν συλλογικά στη Δικαιοσύνη σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις θυσίες της ευρύτερης κοινωνίας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προσφυγών μεμονωμένων διπλωματικών υπαλλήλων, κάτι που, κατά τις ίδιες πηγές διευρύνει την αδικία σε βάρος των στελεχών του ΥΠΕΞ, οι οποίοι εξαιρούνται από μια ρύθμιση η οποία φαίνεται ότι στηρίζεται από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα