Διπλασιάστηκε το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και κατεχόμενων εδαφών

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Από τα στοιχεία του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έχουν ήδη φτάσει τα 6 εκατομμύρια. [Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis]

Ενώ ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τα έσοδα στις κατεχόμενες περιοχές από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου καταγράφουν τα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων 18 ετών.

Ο Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ομοσπονδιακή δομή στο νησί, ότι όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν εξαντληθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών υπό ίσα δικαιώματα πρέπει να συνεχιστούν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Παρόλο που ο Ερσίν Τατάρ είναι αντίθετος στο ζήτημα της διευθέτησης του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να ενισχύουν την οικονομία των κατεχόμενων περιοχών. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο οι πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής, αναμένεται να φτάσουν στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα στοιχεία του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έχουν ήδη φτάσει τα 6 εκατομμύρια.

Όμως τα περισσότερα χρήματα φαίνεται ότι πηγαίνουν στα καύσιμα και για το λόγο αυτό ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, προχωρά σε αγωγή εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα λόγω της προμήθειας καυσίμων κατοίκων της ελεύθερης Κύπρου από πρατήρια των κατεχομένων και σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής από την Κυπριακή Δημοκρατίας. Όπως σημειώνουν αν δεν υπάρξει από πλευράς της Πολιτείας ανταπόκριση σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα οι πρατηριούχοι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων αποφεύγουν να προσδιορίσουν στην παρούσα φάση.

Euractiv Greece

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα