Διοξείδιο του άνθρακα – Είναι αέριο της ζωής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανάλυση από τον  Δρ. Joseph Mercola 27 Ιανουαρίου 2024

Επιλογή-επιμέλεια άρθρου: Κλεάνθης Γρίβας

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

▪ Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ) συνήθως λανθασμένα χαρακτηρίζεται ως επιβλαβές απόβλητο προϊόν της αναπνοής και κατηγορείται λανθασμένα ότι διαταράσσει το πλανητικό κλίμα.

▪ Το CO2 είναι αέριο απαραίτητο για τη ζωή. Επιπλέον, η επίδρασή του στις θερμοκρασίες της Γης είναι αμελητέα και θα παραμείνει αμελητέα ακόμη και αν η τρέχουσα συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διπλασιαστεί. Μια 100% αύξηση του CO2 , από 400 ppm σε 800 ppm, θα μείωνε την ακτινοβολία στο διάστημα κατά μόλις 1,1%, με αποτέλεσμα μια αύξηση κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου της μέσης θερμοκρασίας της γης.

▪ Μια διαφορά 0,7 βαθμών Κελσίου σημαίνει ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και ό,τι κι αν κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 , δεν πρόκειται να επηρεάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Για να κατασκευαστεί μια έκτακτη ανάγκη εκεί όπου δεν υπάρχει καμία, θεωρείται ότι εμπλέκονται μαζικές θετικές ανατροφοδοτήσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες φυσικές ανατροφοδοτήσεις είναι αρνητικές, όχι θετικές, επομένως δεν είναι πιθανό η αύξηση κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου να είναι μια υπερεκτίμηση για αρχή.

Δεν υπάρχει ενιαία θερμοκρασία της Γης. Διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και το υψόμετρο. Για κάθε χιλιόμετρο υψομέτρου, έχετε μέση ψύξη 6,6 βαθμών Κελσίου.

▪ Τα υψηλότερα επίπεδα CO2 θα πρασινίσουν τον πλανήτη, καθιστώντας τον πιο φιλόξενο για τη ζωή των φυτών. Όσο περισσότερο CO2 υπάρχει, τόσο καλύτερα φυτά και δέντρα μεγαλώνουν. Το CO2 μειώνει επίσης τις ανάγκες των φυτών σε νερό, μειώνοντας τους κινδύνους που συνδέονται με την ξηρασία.

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Το παραπάνω βίντεο, «CO2 , The Gas of Life», περιλαμβάνει μια διάλεξη που δόθηκε στη συνάντηση Summit Old Guard στο New Jersey, 3 Οκτωβρίου 2023, από τον William Happer, Ph.D., Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Princeton και πρώην επιστημονικό σύμβουλο των κυβερνήσεων Μπους και Τραμπ.

Το θέμα: διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ), που συνήθως λανθασμένα χαρακτηρίζεται ως επιβλαβές απόβλητο προϊόν της αναπνοής και ως ρύπος που διαταράσσει το πλανητικό κλίμα. Όπως εξηγεί ο Happer σε αυτή τη διάλεξη, το CO2 είναι στην πραγματικότητα ένα αέριο απαραίτητο για τη ζωή. Επιπλέον, η επίδρασή του στις θερμοκρασίες της Γης είναι αμελητέα και θα παραμείνει αμελητέα ακόμη και αν η τρέχουσα συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διπλασιαστεί.

Το CO 2 δεν είναι ρύπος

Επί του παρόντος, η συγκέντρωση CO 2 στην ατμόσφαιρα σε υψόμετρο μερικών χιλιάδων ποδιών είναι περίπου 430 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Πιο κοντά στο έδαφος, οι συγκεντρώσεις ποικίλλουν ευρέως, τόσο ανάλογα με την τοποθεσία όσο και την ώρα της ημέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μετρήσεις στο επίπεδο του εδάφους επηρεάζονται από τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή των εντόμων και τα παρόμοια.

Στην αίθουσα όπου ο William Happer, έδινε τη διάλεξή του, η μέτρηση του CO 2 ήταν 1.800 ppm — αποτέλεσμα μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που αναπνέουν σε έναν κλειστό χώρο. Τα συστήματα κλιματισμού διαθέτουν CO2 μέτρα που ενεργοποιούν τους ανεμιστήρες για να φέρουν τον εξωτερικό αέρα στο εσωτερικό όταν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά.

Το ζήτημα του τι είναι πολύ υψηλό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι Great Resetters προωθούν μια πράσινη ατζέντα που απαιτεί τη διάλυση των ενεργειακών υποδομών και της γεωργίας στο όνομα του τερματισμού της κλιματικής αλλαγής, η οποία προφανώς απειλεί την ποιότητα ζωής και τον εφοδιασμό μας σε τρόφιμα. Τελικά, μπορεί να απειλήσει εντελώς την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το γεγονός είναι ότι το CO2 δεν είναι ο «κακός» που φαίνεται να είναι, και η ατζέντα του «καθαρού μηδέν» είναι εντελώς ακατάλληλη εάν η διατήρηση της ζωής στη Γη είναι μέρος της εξίσωσης. Όπως λέει ο Happer:

«Το CO2 είναι ένα πολύ ουσιαστικό και φυσικό μέρος της ζωής. Είναι το αέριο της ζωής. Τελικά είμαστε φτιαγμένοι από άνθρακα, κυρίως άνθρακα, και εκπνέουμε πολύ CO 2 την ημέρα απλά ζώντας. Καθένας από εμάς εκπνέει περίπου 2 κιλά CO 2 την ημέρα. Πολλαπλασιάστε το με 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και 365 ημέρες το χρόνο, και μόνο οι εν ζωή άνθρωποι αποτελούν ένα μη αμελητέο μέρος του προϋπολογισμού CO2 της Γης.

Ωστόσο, ζούμε μια σταυροφορία ενάντια στο λεγόμενο “ρύπο” CO2. Οι άνθρωποι μιλούν για ρύπανση από άνθρακα. [Αλλά] ο καθένας από εμάς μολύνει τη Γη αναπνέοντας, [άρα] εάν θέλετε να σταματήσετε να μολύνετε τη γη… προφανώς ο Θεός θέλει να αυτοκτονήσουμε …

Κάνουμε κάθε λογής τρελά πράγματα εξαιτίας αυτού του υποτιθέμενου “ρύπου”… όλο και πιο όμορφα λιβάδια καλύπτονται με μαύρα ηλιακά πάνελ. Δεν λειτουργεί πολύ καλά; Δεν λειτουργεί καθόλου το βράδυ. Δεν λειτουργεί σε συννεφιασμένες μέρες. Δεν λειτουργεί τρομερά καλά στη μέση του χειμώνα λόγω της γωνίας του ήλιου. Αλλά παρόλα αυτά το κάνουμε.

Μας παραπλανούν στην κλιματική υστερία και αν δεν έχετε διαβάσει αυτό το βιβλίο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1841, με το όνομα «Εξαιρετικές λαϊκές αυταπάτες και η τρέλα των πλήθων». Είναι τόσο επίκαιρο σήμερα όσο ήταν τότε…

Είμαι φυσικός. Είμαι περήφανος που λέω ότι κανείς δεν θα μπορούσε να με αποκαλέσει “επιστήμονα του κλίματος”, αλλά γνωρίζω πολλά για το κλίμα και ήμουν συν-συγγραφέας ενός από τα πρώτα βιβλία για τις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα πριν από 41 χρόνια. Αυτή ήταν μια μελέτη που έγινε από την ομάδα Jason στην οποία ήμουν μέλος. Ήμουν πρόεδρος για ένα διάστημα και είχε πολύ καλούς ανθρώπους εκεί».

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αύξησης του ατμοσφαιρικού CO 2

Το βασικό ερώτημα όταν πρόκειται για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι, πόσο θερμαίνεται η Γη αν διπλασιάσουμε τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα. Αυτό ονομάζεται ερώτηση για την ευαισθησία του κλίματος. Η εικασία είναι ότι ο διπλασιασμός του CO2 θα είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

«Αυτό δεν βασίστηκε σε σκληρούς υπολογισμούς. Ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής σκέψης. Αυτό νόμιζαν όλοι οι άλλοι, και έτσι σκεφτήκαμε κι εμείς. Τώρα, προς υπεράσπισή μου, ένας από τους λόγους που δεν έδωσα μεγάλη σημασία σε αυτό είναι επειδή δούλευα σε κάτι αυτή τη στιγμή που πίστευα ότι ήταν πολύ πιο σημαντικό. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω γι’ αυτό, ώστε να έχετε μια αίσθηση γιατί νομίζω ότι έχω τα προσόντα να μιλήσω για αυτό το θέμα.

Ήταν η αρχή της Στρατηγικής Αμυντικής Πρωτοβουλίας, του Star Wars… Ο Πρόεδρος Ρίγκαν… ήθελε κάποιο τρόπο να υπερασπιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μην χρειαστεί να έχουμε αυτό το σύμφωνο μαζικής αυτοκτονίας, και μεταξύ άλλων σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε λέιζερ υψηλής ισχύος για την καύση των εισερχόμενων πυραύλων …

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Εάν πάρετε το λέιζερ 1 μεγαβάτ στο έδαφος και το στείλετε προς τον πύραυλο, μέχρι να φτάσει στον πύραυλο, η δέσμη – αντί να εστιάσει όλη την ισχύ στο βλήμα – διασπάται σε εκατοντάδες υποδέσμες – κηλίδες – και αυτό ήταν πολύ γνωστό στους αστρονόμους. Έχετε το ίδιο πρόβλημα όταν κοιτάτε μακρινά αστέρια και γαλαξίες.

Οι αστρονόμοι ήξεραν πώς να το διορθώσουν… Εάν μπορείτε να μετρήσετε πόσο κάμπτεται αυτό το κύμα, τότε μπορείτε να το αντανακλάσετε από έναν καθρέφτη λυγισμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό λέγεται προσαρμοστική οπτική και λειτουργεί υπέροχα. Στη συνέχεια, όταν εστιάσετε τη διορθωμένη δέσμη, λαμβάνετε ένα μόνο σημείο αντί για εκατοντάδες [δέσμες].

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αν κοιτάξετε τον νυχτερινό ουρανό, υπάρχουν μόνο 4 ή 5 αστέρια που είναι αρκετά φωτεινά ώστε να έχουν αρκετά φωτόνια για να κάνουν τη μέτρηση της παραμόρφωσης του κύματος. Έτσι, είχαμε μια απόρρητη συνάντηση το καλοκαίρι του 1982. Υπήρχαν αρκετοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εκεί που εξήγησαν το πρόβλημα. Κατά τύχη ήξερα πώς να το λύσω.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα τεχνητό αστέρι οπουδήποτε στον ουρανό, εκπέμποντας ένα λέιζερ συντονισμένο στη συχνότητα νατρίου στο στρώμα νατρίου πάνω από τα κεφάλια μας, στα 90 έως 100 χιλιόμετρα».

Ενώ η Πολεμική Αεροπορία αρχικά αμφέβαλε για την ύπαρξη στρώματος νατρίου στην ατμόσφαιρα, τελικά κατασκεύασαν το λέιζερ νατρίου που πρότεινε ο Happer, και αν πάτε σήμερα σε οποιοδήποτε επίγειο τηλεσκόπιο, συνήθως θα δείτε ένα ή δύο από αυτά. . Τέλος πάντων, αυτή η ιστορία ήταν απλώς για να σας εντυπωσιάσει με το γεγονός ότι ο Happer ξέρει γιατί μιλάει όταν πρόκειται για ατμοσφαιρικά συστατικά και σχετικά φαινόμενα.

Το CO2 δεν έχει αισθητή επίδραση στις θερμοκρασίες της γης

Σύμφωνα με τους κλιματικούς συναγερμούς, η αύξηση του CO 2 θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση του πλανήτη που θα απειλήσει όλη τη ζωή στη γη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το CO 2 «είναι ένα πολύ ασήμαντο εργαλείο για να κάνει οτιδήποτε στο κλίμα», λέει ο Happer.

Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει καμία θερμοκρασία στη Γη. Διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και το υψόμετρο. Για κάθε χιλιόμετρο υψομέτρου, έχετε μέση ψύξη 6,6 βαθμών Κελσίου. Αυτό είναι γνωστό ως ποσοστό παρέλευσης. Αυτή η ψύξη συνεχίζεται μέχρι την τροπόσφαιρα, όπου σταματά.

Η ψύξη οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει και ο ψυχρός αέρας κατεβαίνει. «Είναι η μεταφορά που ρυθμίζει αυτή τη γρήγορη πτώση των θερμοκρασιών – 6 και μισό βαθμούς ανά χιλιόμετρο», λέει ο Happer. Στη συνέχεια εξηγεί το ακόλουθο γράφημα, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη θερμική ακτινοβολία στο διάστημα από τη Γη, υποθέτοντας μια θερμοκρασία επιφάνειας 15,5 βαθμών C. Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι η περιοχή κάτω από την οδοντωτή μαύρη καμπύλη.

Σύμφωνα με τον Happer, αυτό είναι μόνο το 70% αυτού που θα ήταν χωρίς αέρια θερμοκηπίου, που εμφανίζεται ως η ομαλή μπλε καμπύλη, επειδή καθώς ο ήλιος θερμαίνει τη γη, τα αέρια του θερμοκηπίου – κυρίως υδρατμοί – εμποδίζουν την ψύξη.

Το πιο σημαντικό μέρος αυτού του γραφήματος είναι η κόκκινη οδοντωτή γραμμή, που φαίνεται εδώ με ένα κόκκινο βέλος που δείχνει σε αυτήν. Αυτή η κόκκινη γραμμή δείχνει την επίδραση που θα είχε ένας διπλασιασμός (αύξηση 100%) του CO2 στη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι αμελητέα. Μειώνει την ακτινοβολία στο διάστημα μόλις κατά 1,1%.

Όπως σημειώνει ο Happer:

«Αφήστε το να βυθιστεί. Απέχουμε πολύ από το να διπλασιαστεί το CO2  σήμερα. Θα πάρει πολύ χρόνο, [και] προκαλεί μόνο μια αλλαγή 1%. Έτσι, το CO2 είναι ένα πολύ φτωχό αέριο θερμοκηπίου. Δεν είναι αποτελεσματικό αέριο θερμοκηπίου».

Εάν αφαιρέσετε ΟΛΟ το CO2 , καταλήγετε με την πράσινη οδοντωτή καμπύλη. Όπως μπορείτε να δείτε, οι πράσινες και οι μαύρες οδοντωτές γραμμές είναι παράλληλες με εξαίρεση ένα σημείο. Υπάρχει τεράστιο αποτέλεσμα αν μεταβείτε από το μηδέν CO2 στα 400 ppm (πράσινο βέλος). Αλλά είναι και πάλι αμελητέο όταν πηγαίνετε από 400 ppm σε 800 ppm (μαύρο βέλος). Όπως εξηγεί ο Happer:

«Παίρνετε όλο το αποτέλεσμα με το πρώτο λίγο πρόσθετο CO2 … Έτσι, είναι πραγματικά αλήθεια ότι ο διπλασιασμός του CO2 προκαλεί μόνο 1% μείωση της ακτινοβολίας. Η IPCC [Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή] λαμβάνει την ίδια απάντηση, επομένως αυτό δεν είναι πραγματικά αμφιλεγόμενο, αν και δεν θα σας δείξουν ποτέ την καμπύλη ούτε θα σας πουν ότι είναι 1%. Αυτό θα παρενέβαινε στην αφήγηση…

Άρα, αυτή είναι η ακτινοβολία στο διάστημα. Πώς το αλλάζεις σε θερμοκρασία; Ανησυχούν ότι θα έχουμε αφόρητη θέρμανση της επιφάνειας της Γης όπου ζούμε, ή άλλων τμημάτων της ατμόσφαιρας.

Εδώ πάλι είναι σημαντικό να κάνουμε τον υπολογισμό της πρώτης τάξης … και λέει ότι η θέρμανση από τον διπλασιασμό του CO2 είναι … λιγότερο από ένα βαθμό … 0,7 [βαθμοί] C. Πολύ μικρή. Πραγματικά δεν μπορείς να το νιώσεις αυτό».

Γιατί, λοιπόν, ο συναγερμός για την αύξηση του CO2

Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινότητα της επιστήμης του κλίματος, επειδή μια διαφορά 0,7 βαθμών C σημαίνει ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και ό,τι κι αν κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 , δεν πρόκειται να επηρεάσει το κλίμα.

Έτσι, για να κατασκευάσει μια έκτακτη ανάγκη όπου πραγματικά δεν υπάρχει, η IPCC «υποθέτει τεράστιες θετικές ανατροφοδοτήσεις», λέει ο Happer. Επειδή το CO2 δεν είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η μικροσκοπική άμεση θέρμανση που προκαλείται από αυτό ενισχύεται από παράγοντες από τέσσερα έως έξι για να φαίνεται ότι έχει αισθητή επίδραση.

«Μου αρέσει να λέω ότι είναι θετική ενέργεια για το CO2 », λέει ο Happer. “Δεν είναι πολύ καλό στην θέρμανση, αλλά αν υποθέσετε πολλά σχόλια, μπορείτε να διατηρήσετε τα χρήματα που έρχονται.” Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν ένα υπόβαθρο στη φυσική χημεία και τη φυσική γνωρίζουν ότι οι περισσότερες φυσικές ανατροφοδοτήσεις είναι αρνητικές, όχι θετικές.

« Οι 0,7 βαθμοί Κελσίου της θέρμανσης που παίρνετε όταν διπλασιάζετε το CO2 είναι μάλλον υπερεκτίμηση, επειδή πιθανώς υπάρχουν αρνητικές ανατροφοδοτήσεις που λειτουργούν σε αυτό το πολύ περίπλοκο κλιματικό σύστημα στο οποίο ζούμε. » ~ William Happer, Ph.D.

Αυτό είναι γνωστό ως η Αρχή Chatelier, που πήρε το όνομά του από τον Γάλλο χημικό που ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι «όταν ένα απλό σύστημα σε θερμοδυναμική ισορροπία υπόκειται σε μια αλλαγή στη συγκέντρωση, τη θερμοκρασία, τον όγκο ή την πίεση … το σύστημα αλλάζει σε μια νέα ισορροπία και … η αλλαγή αντισταθμίζει εν μέρει την εφαρμοζόμενη αλλαγή.»

Έτσι, οι 0,7 βαθμοί Κελσίου της θέρμανσης που παίρνετε όταν διπλασιάζετε το CO2 είναι «μάλλον υπερεκτίμηση», λέει ο Happer, «επειδή πιθανώς υπάρχουν αρνητικές ανατροφοδοτήσεις που λειτουργούν σε αυτό το πολύ περίπλοκο κλιματικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Η ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί , όλα είναι μη γραμμικά».

Το βασικό αποτέλεσμα από όλα αυτά είναι ότι είτε είμαστε στα 400 ppm CO2 είτε στα 800 ppm δεν έχει σημασία όταν πρόκειται να επηρεάσουμε τη θερμοκρασία της γης. Εν ολίγοις, η κλιματική υστερία είναι ακριβώς αυτό. Δεν βασίζεται σε καμία πραγματική απειλή. Μόνο αν ήμασταν σε θέση να φτάσουμε στο απόλυτο μηδέν CO2 θα υπήρχε μια αλλαγή, αλλά κάνοντάς το αυτό σημαίνει επίσης ότι θα εξοντώσουμε όλα τα ζωντανά πράγματα στον πλανήτη. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ατζέντα αυτοκτονίας.

Το περισσότερο CO2 θα πρασινίσει τον πλανήτη

Όπως εξηγεί ο Happer, περισσότερο CO2 θα πρασινίσει τον πλανήτη, καθιστώντας τον πιο φιλόξενο στη ζωή των φυτών. Όσο περισσότερο CO 2 υπάρχει, τόσο καλύτερα φυτά και δέντρα μεγαλώνουν, οπότε αν θέλουμε πλούσια δάση και άφθονες συγκομιδές, η κοπή CO 2 είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε.

Όπως λέει ο Happer «Όλα τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα με περισσότερο CO2 [στον αέρα]. Τα φυτά στερούνται πραγματικά CO2 σήμερα. Γνωρίζουμε ότι τα φυτά χρειάζονται πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζονται άζωτο, φώσφορο, κάλιο. το πιο σημαντικό από όλα χρειάζονται νερό. Αλλά χρειάζονται επίσης CO2 , και όπως πολλά από τα άλλα θρεπτικά συστατικά, το CO2 σήμερα είναι σε έλλειψη».

Το CO2 ωφελεί τα φυτά μειώνοντας τις ανάγκες τους σε νερό, επομένως λιγότερους κινδύνους από ξηρασία. Τα υψηλότερα επίπεδα CO2 μειώνουν επίσης την επιβλαβή φωτοαναπνοή. Σύμφωνα με τον Happer, τα φυτά τύπου C3 χάνουν περίπου το 25% του δυναμικού φωτοσύνθεσής τους λόγω της αυξημένης φωτοαναπνοής. Για περισσότερες σε βάθος πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του CO 2 στην ανάπτυξη και τη φωτοσύνθεση των φυτών, δείτε το βίντεο. Αυτή η συζήτηση ξεκινά γύρω στα 40 λεπτά.

Ψέματα, άγνοια, βλακεία ή κάτι άλλο;

Κλείνοντας, ο Happer κάνει μια προσπάθεια να εξηγήσει τι προκαλεί την κλιματική υστερία: 

«Παρά τα αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα – το CO2 είναι καλό για τη Γη – η εκστρατεία για την εξάλειψη του CO2 , «καθαρό μηδέν», ήταν πολύ επιτυχημένη. Λοιπόν, πώς μπορεί να είναι αυτό; Είμαι πραγματικά έξω από τα βάθη μου εδώ γιατί τώρα μιλάω για την ανθρώπινη φύση. Είμαι πολύ καλός με τα όργανα και με την επίλυση διαφορικών εξισώσεων, αλλά δεν είμαι πολύ καλός στην κατανόηση των ανθρώπων.

Αλλά εδώ είναι μερικοί από τους οδηγούς: ευγενή ψέματα, πολιτικά ψέματα, άγνοια, βλακεία, απληστία. Τα ευγενή ψέματα πηγαίνουν πίσω στον Πλάτωνα που τα συζητά στην “Πολιτεία”. “Στην πολιτική, ένα ευγενές ψέμα είναι ένας μύθος ή μια αναλήθεια, συχνά, αλλά όχι πάντα θρησκευτικής φύσης, που διαδίδεται εν γνώσει της από μια ελίτ για τη διατήρηση της κοινωνικής αρμονίας ή για την προώθηση μιας ατζέντας”.

Και εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη ατζέντα. Εάν μπορούσατε με κάποιο τρόπο να ενώσετε την ανθρωπότητα για να καταπολεμήσετε κάποια εξωτερική απειλή, για παράδειγμα τη ρύπανση από CO2 , τότε δεν θα πολεμούσαμε ο ένας τον άλλον. Δεν θα γίνονται πόλεμοι. Έτσι, νομίζω ότι πολλοί ειλικρινείς άνθρωποι έχουν προσκολληθεί στην αφήγηση του CO2 εν μέρει για αυτόν τον λόγο. Μπορείτε πραγματικά να διαβάσετε γι’ αυτό στα πρώτα γραπτά της Λέσχης της Ρώμης.

Μετά υπάρχουν πολιτικά ψέματα. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα του HL Menken: «Όλος ο στόχος της πρακτικής πολιτικής είναι να κρατήσει τον πληθυσμό σε ανησυχία (προκειμένου να στραφεί στην ασφάλεια) απειλώντας τον με μια ατελείωτη σειρά από hobgoblins, όλα φανταστικά».

Η άγνοια, φυσικά, είναι ευρέως διαδεδομένη και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ελλιπή γνώση ή σε εσφαλμένη κατανόηση των γεγονότων. Και τι γίνεται με τη βλακεία; Ο Dietrich Bonhoeffer, ένας από τους λίγους Γερμανούς κληρικούς που εναντιώθηκε στον Χίτλερ και τελικά πλήρωσε τη δημόσια διαφωνία του με τη ζωή του, έγραψε κάποτε για την ανθρώπινη βλακεία:

«Απέναντι στη βλακεία δεν διαθέτουμε άμυνα. Ούτε η διαμαρτυρία ούτε η βία μπορούν να την αγγίξουν. Η λογική δεν ωφελεί. Γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με τις προσωπικές προκαταλήψεις μπορεί απλά να μην τα πιστέψει κανείς — πράγματι, ο ανόητος μπορεί να τα αντικρούσει επικρίνοντάς τα, και αν είναι αναμφισβήτητα, μπορούν απλώς να παραμεριστούν ως ασήμαντες εξαιρέσεις.

Ο ανόητος, όπως διακρίνεται από τον αχρείο, είναι απόλυτα αυτο-ικανοποιημένος. Στην πραγματικότητα, οι ανόητοι μπορούν εύκολα να γίνουν επικίνδυνοι, καθώς δεν χρειάζονται πολλά για να γίνουν επιθετικοί. Για αυτόν τον λόγο, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι με έναν αχρείο ή κακόβουλο».

Ο ίδιος ο Happer έχει βιώσει τον κίνδυνο να αντιταχθεί στη βλακεία. «Δέχομαι τακτικά τηλεφωνήματα που απειλούν εμένα, τη γυναίκα και τα παιδιά μου με θάνατο», λέει. Τέλος, η απληστία. Όπως είπε κάποτε ο Πούσκιν: «Αν υπάρξει μια γούρνα, θα υπάρξουν χοίροι». Και η κλιματική επιστήμη βρίσκεται επί του παρόντος εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα κέρδη— υπό την προϋπόθεση ότι η εργασία των κλιματικών «επιστημόνων» προωθεί την αφήγηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την ανάγκη για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι, οι υπεύθυνοι άνθρωποι παντού πρέπει να απωθήσουν την ψευδή αφήγηση για την κλιματική αλλαγή και το καθαρό μηδενικό πρόγραμμα, καθώς δεν θα επιτύχει τίποτα όσον αφορά την ομαλοποίηση των θερμοκρασιών, αλλά θα διαβρώσει γρήγορα την ποιότητα ζωής και τη βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων και μεταφέρουν τον πλούτο στα χέρια των λίγων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει την ανοσοποιητική σας λειτουργία

Τι μάθαμε από εκατοντάδες αναφορές απόρριψης εμβολίων

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα