Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να διατηρήσει προφυλακισμένο τον Τούρκο ευεργέτη Osman Kavala

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Σε άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις  στις 21-5-2020  είχα αναφερθεί  στην μέθοδο της  προσωρινής κράτησης που έχει γίνει ένα όπλο μαζικής πολιτικής αποτροπής στην Τουρκία από τη «δικαιοσύνη» του Ερντογάν. ΕΔΩ

Η περίπτωση του 63χρονου προφυλακισμένου Τούρκου επιχειρηματία Osman Kavala αποτελεί μια από τις χιλιάδες αποδείξεις αυτής της επαίσχυντης δικαστικής πρακτικής στους κρατούμενους συνείδησης, κι όχι μόνο.

Πράγματι, «παρά τις ελπίδες για απελευθέρωση που προέκυψαν από τις ερντογανικές υποσχέσεις για μεταρρύθμιση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 36ο τμήμα του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να διατηρήσει προφυλακισμένο τον εν λόγω Τούρκο ευεργέτη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή επί 38 μήνες (ή 1 144 ημέρες ) και του οποίου η υπόθεση ξαναδικάστηκε την Παρασκευή 18-12-2020 στο πλαίσιο μιας καφκικής διαδικασίας». Έτσι, συνοψίζει την είδηση ο  JeanFrançois Chapelle, ανταποκριτής στην Πόλη του Le Monde, στις 19-12-2020, με τίτλο : «Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να διατηρήσει τον επιχειρηματία Osman Kavala στη φυλακή» (La justice turque décide le maintien en prison de l’homme d’affaires Osman Kavala). Το εν λόγω Δικαστήριο έχασε έτσι την ευκαιρία να δώσει περιεχόμενο στις  ανακοινώσεις του Ερντογάν, ο οποίος, για να βγει από την οικονομική κρίση, είχε υποσχεθεί στους αλλοδαπούς επενδυτές, τον περασμένο μήνα, ότι δήθεν έχει «σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο Τούρκος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Osman Kavala, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης το οποίο όμως αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισής του.

Γνωστός για τον αγώνα του για την προώθηση των μειονοτικών πολιτισμών στην Τουρκία – ειδικά για τους Κούρδους και τους Αρμενίους – ο Osman Kavala μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο Ερντογάν τον αποκάλεσε ως «εκπρόσωπο στην Τουρκία» του αμερικανού δισεκατομμυριούχου George Soros (και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τον αποκαλεί έκτοτε «κόκκινο δισεκατομμυριούχο»), ο οποίος είναι το μαύρο πρόβατο όλων των αυταρχικών ηγετών στον κόσμο, και τον κατηγόρησε ότι είχε υποκινήσει το τεράστιο αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας του Gezi  τον Ιούνιο του 2013. Συνελήφθη στις 19 Οκτωβρίου 2017 για πρώτη φορά για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης με βία. Αθωωθείς, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων στις 18 Φεβρουαρίου 2020, ωστόσο δεν του επετράπη να εγκαταλείψει τη φυλακή του, εξαιτίας μιας νέας κατηγορίας, που του αποδόθηκε μεθοδευμένα την ίδια ημέρα από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, αυτή τη φορά σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην απόπειρα του αποτυχόντος πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Για να ολοκληρώσει δε το έργο της, τον Μάρτιο η εισαγγελία πρόσθεσε και την «πολιτική και στρατιωτική» κατασκοπεία στον κατάλογο των «εγκλημάτων» που αποδόθηκαν στον κρατούμενο. Εμφανισθείς λοιπόν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά, για να απαντήσει σε αυτές τις δύο νέες κατηγορίες, ο Osman Kavala, ο οποίος μίλησε με τηλεδιάσκεψη από τη φυλακή του, κατήγγειλε τις αβάσιμες κατηγορίες που «δεν βασίζονται στα παραμικρά συγκεκριμένα στοιχεία», και ότι είναι «σε πλήρη αντίφαση με την κοσμοθεωρία του και την ηθική του», εχθρικές για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην πολιτική. «Η συνεχιζόμενη κράτησή μου για χρόνια, σε αντίθεση με την απόφαση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [ΕΔΑΔ] και παρά την προηγούμενη αθώωσή μου (…), δεν αποτελεί συνηθισμένη παραβίαση των δικαιωμάτων μου, βροντοφώναξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. «Κατέστη ένα ηθικό βασανιστήριο». Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, το εν λόγω Δικαστήριο διέταξε την Άγκυρα για την «άμεση απελευθέρωση» του Osman Kavala, θεωρώντας ότι η συνεχιζόμενη κράτησή του ήταν μέρος της βούλησης  να «σιωπήσει» αυτή η εμβληματική φιγούρα της κοινωνίας των πολιτών, «και μαζί του όλοι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το εν λόγω δικαστήριο έχει ορίσει την επόμενη ακρόαση για τις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Αντιδρώντας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη συνεχιζόμενη κράτηση του Osman Kavala, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sanchez Amor και ο πρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Sergey Lagodinsky, κατήγγειλαν σε δελτίο τύπου την «έλλειψη βούλησης των τουρκικών αρχών να εφαρμόσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του Κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». «Το μόνο που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής είναι αόριστες υποσχέσεις, δεν υπάρχουν έργα», δήλωσαν οι δύο άντρες. Οι εξαγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ερντογάν, τις οποίες πολλοί παρατηρητές συνδέουν με την επερχόμενη άνοδο του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, λιγότερο επιεικείς από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τα αυταρχικά καθεστώτα, είχαν αφήσει την ελπίδα στους υπερασπιστές του Osman Kavala  ότι θα τον απελευθερώσουν. Μάταια όμως.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει ακόμη μια δυνατότητα να εναρμονίσει τις ενέργειές της με τα λόγια της, αν δεν κορόιδευε τον κόσμο. Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην πραγματικότητα αποφάσισε την περασμένη Τρίτη να συγκαλέσει την  ολομέλειά του για να αποφανθεί σχετικά με την στέρηση της ελευθερίας του επιχειρηματία. Κάτι που θα ήταν, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, καλό σημάδι. Δαρμένος από την πανδημία του Κορωναιού και την οικονομική κρίση, τιμωρημένος την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναπνεύσει λίγο προβαίνοντας σε αυτήν την αποφυλάκισηαλλά αποδίδοντάς την σε αυτήν την δικαστική οντότητα, ώστε να μην χάσει το γόητρό του, παρουσιάζοντάς την έτσι ως έναν ανεξάρτητο θεσμό. Αυτό αναφέρει το άρθρο της Camille Neveux στην ηλεκτρονική Journal du dimanche στις 18-12-2020, με τίτλο : «Στην Τουρκία, ο Γολγοθάς συνεχίζεται για τον φιλάνθρωπο Osman Kavala» (En Turquie, le calvaire continue pour le mécène Osman Kavala). Η ίδια πηγή αναφέρει ότι εάν η υπόθεση του Osman Kavala  κινητοποιεί τόσο πολύ – οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Καναδοί πρεσβευτές έχουν παρακολουθήσει την υπόθεσή του από την αρχή – είναι επειδή εκκρεμούν εκατοντάδες ποινές φυλάκισης που εκδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κατά των υποκινητών του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Στις 26 Νοεμβρίου, 337 άτομα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένων και πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που βομβάρδισαν αρκετές εμβληματικές τοποθεσίες στην Άγκυρα και αξιωματικών και πολιτών που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος από την στρατιωτική βάση Akinci. Δέκα άλλες δίκες συνεχίζονται – περισσότερα από 520 άτομα δικάζονται σε σχέση με τις δραστηριότητες της προεδρικής φρουράς κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις 15 έως τις 16 Ιουλίου 2016. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δικαστήρια έχουν μέχρι στιγμής καταδικάσει περίπου 4.500 άτομα σε περίπου 300 δίκες, επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη σε σχεδόν 3.000 από αυτούς. Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, 198 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στρατιωτικών, συνελήφθησαν κατόπιν εντολής του εισαγγελέα της Σμύρνης. «Τεσσεράμισι χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η καταστολή συνεχίζεται, επιβεβαιώνει ο Didier Billion,  αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Osman Kavala.

Η κυρία Μέρκελ και οι λοιποί συνοδοιπόροι της, υποστηρικτές της Τουρκίας, ακούνε ; Μόνο στη Λευκορωσία καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ;

*Να σημειωθεί ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Osman Kavala, σε εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα