Φεβρουάριος 29, 2024. Ελλάδα.

Η επαίσχυντη ιστορία της «Σφαγής της οδού Ρασίντ» με Παλαιστίνιους που περίμεναν στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια, από το Ισραήλ, κατακρίνεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, γράφει η αραβική Al Ghad.

Η πείνα έκανε τους Παλαιστίνιους να περιμένουν επί ώρες την άφιξη των φορτηγών με επισιτιστική βοήθεια. Ονειρεύονταν να επιστρέψουν με αλεύρι για να φάνε αντί για ζωοτροφές και φύλλα κάκτου, αλλά τα πυρά των Ισραηλινών τους διαπέρασε το άδειο στομάχι, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η σφαγή στον κυκλικό κόμβο Nabulsi στην οδό Al-Rashid στη Γάζα είναι ένα νέο έγκλημα που προστέθηκε στο αρχείο σφαγών της κατοχής του Ισραήλ. Η σφαγή είχε ως αποτέλεσμα 104 νεκρούς και περίπου 760 τραυματίες. Είναι μια από τις μορφές γενοκτονίας που διαπράττεται από την ισραηλινή κατοχή εναντίον αμάχων ως μέρος του ισραηλινού πολέμου της πείνας.

Σύμφωνα με εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο στρατός κατοχής στοχεύει πολίτες όταν συγκεντρώνονται κοντά σε σημεία εισόδου και διανομής ανθρωπιστικών προμηθειών στην πόλη της Γάζας, είτε με πυροβολισμούς είτε με βομβαρδισμούς πυροβολικού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να πέφτουν νεκροί και χιλιάδες  εκφοβισμένοι να τραυματίζονται στην αγωνία τους να βρουν φαγητό.

Δορυφορική λήψη της σφαγής στην οδό Al-Rashid

Κι άλλες σφαγές στην οδό Αλ Ρασίντ

Στην οδό Αλ Ρασίντ  δεν είναι η πρώτη φορά που έγιναν σφαγές αμάχων από τους Ισραηλινούς.

Στις 11 Ιανουαρίου, στόχευσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους που περίμεναν τα φορτηγά αλευριού των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πενήντα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, αλλά ένα ισραηλινό τανκ εμφανίστηκε κοντά στον κυκλικό κόμβο Nabulsi και άνοιξε πυρ και στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να πυροβολούν τους παρευρισκόμενους.

Σφαγή στα «Πεινασμένα Στόματα»

Με τον ίδιο τρόπο, η ισραηλινή κατοχή στόχευσε πεινασμένα στόματα στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ» στη Γάζα στις 25 Ιανουαρίου, αφού οι πολίτες έλαβαν μηνύματα στα τηλέφωνά τους για την επικείμενη άφιξη φορτηγών του ΟΗΕ που μετέφεραν τρόφιμα, αλλά τα ισραηλινά τανκς τους περίμεναν, με αποτέλεσμα να θανατωθούν περισσότεροι από 25 πεινασμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο κυκλικός κόμβος  «Κουβέιτ» στη Γάζα θεωρείται σημείο συγκέντρωσης για τη λήψη βοήθειας

Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέγραψε τα γεγονότα εκείνης της σφαγής: «Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να σκοτώνουν Παλαιστίνιους ενώ περιμένουν να λάβουν βοήθεια νότια της πόλης της Γάζας, σε μια περίοδο που ο λιμός εξαπλώνεται στα βόρεια της Λωρίδας. Αυτό επιβεβαιώνει την επιμονή στη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Το Παρατηρητήριο κατέγραψε τη χρήση βλημάτων πυροβολικού από τον ισραηλινό στρατό για να στοχοποιηθούν εκατοντάδες πεινασμένοι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο Salah al-Din κοντά στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, περιμένοντας φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών που μετέφεραν περιορισμένη βοήθεια, κάτι που οδήγησε σε έναν αριθμό θανάτων και τραυματισμών.

Αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ, καθώς η κατοχή στόχευε επανειλημμένα αμάχους που πήγαιναν σε αυτό το μέρος εν αναμονή της άφιξης φορτηγών, καθώς είναι η πλησιέστερη περιοχή στην πόλη της Γάζας που μπορούν να φτάσουν τα φορτηγά.

Δημοσιεύματα του Τύπου τεκμηρίωσαν επίσης ότι οι δυνάμεις κατοχής παρέσυραν πολίτες σε αυτά τα μέρη μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων και διαδίδοντας φήμες για την άφιξη φορτηγών του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της χρήσης της πείνας ως όπλο πολέμου εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Στόχευση παρόχων βοήθειας

Οι εργαζόμενοι που διανέμουν βοήθεια δεν γλίτωσαν να στοχοποιηθούν, καθώς επαναλαμβάνονταν περιστατικά σκόπιμων πυροβολισμών κατά νηοπομπών και υπαλλήλων που εργάζονταν σε ιδρύματα του ΟΗΕ, με στόχο να προκληθεί χάος και να αποτραπεί η παροχή βοήθειας σε όσους την αξίζουν, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Έτσι, το Ισραήλ χρησιμοποιεί σκόπιμα το όπλο της πείνας εναντίον των αμάχων, εμποδίζοντας την άφιξη βοήθειας και στοχεύοντας όσους αναζητούν φαγητό με ενέδρες που προφανώς θα επαναλαμβάνονται συχνά, δεδομένου των εκατοντάδων χιλιάδων στη βόρεια Γάζα που υποφέρουν από το φάσμα της πείνας.

Το υπουργείο ανέφερε σε προηγούμενη δήλωση ότι ο απολογισμός της ισραηλινής επίθεσης ξεπέρασε τους 30.035 μάρτυρες και τους 70.457 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Λευκός Οίκος: Σοβαρό το περιστατικό…

Παλαιστίνιοι περιμένουν τα φορτηγά για επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα (φωτό Reuters)

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει αναφορές ότι το Ισραήλ άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς το «σοβαρό περιστατικό».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να ταΐσουν τις οικογένειές τους», σημειώνει η Al Ghad.

The Hellenic Information Team