Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Διατηρείται η ποινή ισόβιας κάθειρξης του Ράτκο Μλάντιτς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την ισόβια κάθειρξη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη διάπραξη γενοκτονίας και σωρεία άλλων αδικημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Η ετυμηγορία, η οποία είναι τελεσίδικη, σημαίνει ότι ο 79χρονος Μλάντιτς θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Γνωστός ως «Χασάπης της Βοσνίας», παρατσούκλι που οφείλει στο ότι ηγήθηκε των στρατευμάτων που ευθύνονται για μια σειρά φονικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995 και της πολιορκίας του Σαράγιεβο, ο Μλάντιτς καταδικάστηκε το 2017 σε ισόβια κάθειρξη.

Ο 79χρονος πρώην στρατηγός κρίθηκε ένοχος γενοκτονίας και συγκεκριμένα ότι ηγήθηκε της σφαγής του 1995 στον ανατολικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα περισσοτέρων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών. Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Χάγη, χήρες και μητέρες των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το δικαστήριο για να ακούσουν την τελική ετυμηγορία της προεδρεύουσας δικαστού Πρίσα Ματίμπα Νιάμπε.

Ο Μλάντιτς είχε επίσης βρεθεί ένοχος για άλλα εγκλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται εξολοθρεύσεις, ανθρωποκτονίες και τρομοκρατία. Αντίθετα, αθωώθηκε για μια δεύτερη κατηγορία περί γενοκτονίας, η οποία προήλθε από εκστρατείες εκτοπισμού μη Σέρβων από βοσνιακές πόλεις κατά τον πρώτο καιρό του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγγελείς εφεσίβαλαν αυτήν την αθωωτική απόφαση.

Ο πρώην πολιτικός αρχηγός του Μλάντιτς Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε για τα ίδια εγκλήματα και εκτίει ισόβια κάθειρξη.

Η πρώτη δίωξη κατά του Μλάντιτς ασκήθηκε τον Ιούλιο του 1995. Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, ο Σέρβος πρώην στρατηγός εξαφανίστηκε από προσώπου Γης και τελικά συνελήφθη το 2011. Η τότε φιλοδυτική σερβική κυβέρνηση τον παρέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Παρά την καταδίκη του, ο Μλάντιτς αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Οι Βόσνιοι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, τον θεωρούν εγκλήματία πολέμου, ενώ οι Σερβοβόσνιοι τον θεωρούν ήρωα.

 

Πηγή: euronews

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα