Διαφοροποίηση από Τούρκο διπλωμάτη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ 

Σαφείς αποστάσεις από το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Αγκυρας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Το γεγονός εντόπισε η ελεγχόμενη από το προεδρικό παλάτι εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» και το ανέδειξε σε κυριακάτικο ρεπορτάζ της με τον τίτλο «Ο πρέσβης δεν μπόρεσε να αποδεχθεί τη Γαλάζια Πατρίδα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο» καθώς ο κ. Ερτσιγές είπε: «Σας τα λέω αυτά επειδή μου ζητήθηκε να σας τα πω». Εν συνεχεία, δείχνοντας τον χάρτη του τουρκολιβυκού μνημονίου επισήμανε: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι θέση της Τουρκίας. Επειδή εκπροσωπώ τη χώρα μου και το μόνο που μπορώ να πω ότι αυτό είναι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Εν συνεχεία ο κ. Ερτσιγές επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνάψει με το Ισραήλ συμφωνία ανάλογη με εκείνη της Λιβύης, καθώς δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους. «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερτσιγές. Στο ρεπορτάζ της «Γενί Σαφάκ» περιλαμβάνονται σχόλια και δηλώσεις καθηγητών, αποστράτων και του αρχιτέκτονα της «Γαλάζιας Πατρίδας» υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος και υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα και με τη Λιβύη και με το Ισραήλ. Μετά το ρεπορτάζ της «Γενί Σαφάκ», ο κ. Ερτσιγές αναγκάστηκε να αναρτήσει τρεις χάρτες στο Twitter, έναν των θαλάσσιων ορίων Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο, έναν των ελληνικών και έναν των κυπριακών θέσεων, κάνοντας σαφή υπαναχώρηση, λέγοντας ότι στον τουρκικό χάρτη απεικονίζονται τα «σύνορά μας, η υφαλοκρηπίδα μας».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα