Διαδηλώσεις στην Κύπρο – Για τον βομβαρδισμό των Χούθι από τις βρετανικές βάσεις στο νησί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Κύπρου κατηγορείται ότι επέτρεψε στη χώρα να γίνει στόχος λόγω «συνενοχής στην αιματοχυσία της Γάζας».

Ολοένα και αυξάνεται η κριτική προς την κυπριακή κυβέρνηση, εξαιτίας των βρετανικών στρατιωτικώ βάσεων στη χώρα, οι οποίες χρησιμοποιούνται από βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίων των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Guardian, ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κατηγορηθεί από ακτιβιστές ότι έκλεισε τα μάτια στους κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Κύπρος εάν οι στρατηγικές εγκαταστάσεις στο νησί συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τόσο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ όσο και ο Βρετανός ύπατος αρμοστής ενημέρωσαν τον Κύπριο πρόεδρο για επικείμενη στρατιωτική δράση στην Υεμένη πριν από τον πρώτο γύρο αεροπορικών επιδρομών την περασμένη εβδομάδα.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονται κάθε μέρα», είπε στον Guardian ο Τάσος Κωστέας, ένας Ελληνοκύπριος ακτιβιστής για την ειρήνη. «Οι κίνδυνοι να γίνει η Κύπρος στόχος είναι προφανείς».

AP24014426180230_37089.jpg

Οι δύο εγκαταστάσεις, που διατηρήθηκαν από τους Βρετανούς μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1960 για να τερματιστεί η αποικιακή κυριαρχία δεκαετιών, λειτουργούν ως κυρίαρχα υπερπόντια εδάφη πέρα από την εμβέλεια της δημοκρατίας. Και οι δύο εκτείνονται σε περίπου 3% της γης της Κύπρου, ή 98 τετραγωνικά μίλια.

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, διπλωμάτες της ΕΕ στη Λευκωσία λένε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στη στρατιωτική εγκατάσταση. «Αν κοιτάξετε πάνω από τον φράχτη στο Ακρωτήρι, θα δείτε αμερικανική στρατιωτική επιτήρηση και άλλα αεροσκάφη», είπε ένας διπλωμάτης.

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τόνισε ότι το νησί της ανατολικής Μεσογείου δεν εμπλέκεται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας ότι βάσει της συνθήκης ίδρυσης των βάσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχρεούται να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί σε σχέση με τη χρήση των βάσεων», είπε.

Από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα αφότου η RAF Ακρωτήρι χρησιμοποιήθηκε ως εξέδρα εκτόξευσης για μαχητικά αεροσκάφη Typhoon που πραγματοποιούσαν στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια των Χούθι στην Υεμένη ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φιλοπαλαιστινιακή πολιτοφυλακή έχει δικαιολογήσει τις επιθέσεις της λέγοντας ότι ενεργούσε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ.

AP24014426540457_eacc2.jpg

Σε μια προφανή προσπάθεια να ηρεμήσει τα νεύρα στην Κύπρο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, βρέθηκε στο νησί την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον πρόεδρο. «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κύπρου, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων. Εκτιμούμε ότι βρίσκεστε σε μια δύσκολη γειτονιά και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το κάνουμε πιο εύκολο», είπε. Οι Χούθι, υποστήριξε, «δεν αποτελούν άμεση απειλή για την Κύπρο».

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας έχει γίνει μια ευρύτερη περιφερειακή βόμβα. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές εάν χρειαστεί.

Κύπριοι ακτιβιστές λένε ότι ανησυχούν βαθύτατα ότι οι βρετανικές βάσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, έναν ισχυρισμό που καμία χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει.

«Έξω οι βάσεις του θανάτου»

Στη διαμαρτυρία της Κυριακής, οι διαδηλωτές φώναξαν «έξω οι βάσεις του θανάτου» έξω από την είσοδο της RAF Ακρωτηρίου, κοντά στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού στα νότια του νησιού.

«Με απλά λόγια, δεν θέλουμε η χώρα μας να χρησιμοποιηθεί σε έναν πόλεμο που έχει περισσότερους από 24.000 νεκρούς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά», είπε ο Κωστέας που προεδρεύει του Κυπριακού Συμβουλίου Ειρήνης, μιας δικοινοτικής ΜΚΟ. «Ξέρουμε τι σημαίνει σύγκρουση. Πριν από πενήντα χρόνια η Κύπρος διχάστηκε από τον πόλεμο».

AP24014426752086_cecc8.jpg

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις – οι οποίες επίσης χρησιμεύουν ως σταθμός συλλογής πληροφοριών- για να βοηθήσει το Ισραήλ με «θανατηφόρο φορτίο». Αντίθετα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας προσπάθησε το Σαββατοκύριακο να τονίσει τον ανθρωπιστικό ρόλο του κράτους μέλους της ΕΕ στην περιοχή.

«Οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», είπε ο αξιωματούχος.

Ακτιβιστές στην Κύπρο, ωστόσο, πιστεύουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη έχουν στείλει όπλα στο Ισραήλ μέσω της Κύπρου από αποθήκες στις βάσεις του σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε: «Είναι πολιτική μας να μην συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες στρατιωτικής επιμελητείας, να συμπεριλαμβάνουμε κινήσεις αεροσκαφών για λόγους ασφαλείας. Όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και συντονίζονται στενά με τους συμμάχους μας».

Ο Κωστέας, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν στοιχεία ότι κατασκοπευτικά αεροπλάνα επιχειρούσαν επίσης έξω από το Ακρωτήρι. Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον αρνήθηκαν την άμεση ανάμειξή τους στον πόλεμο του Ισραήλ, αλλά είπαν ότι έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Κύπρο στη Γάζα για να βοηθήσουν στην αναζήτηση ομήρων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει εκφράσει την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει τη γειτνίαση του νησιού με τη Γάζα για να δημιουργήσει έναν διάδρομο θαλάσσιας βοήθειας μεταξύ του λιμανιού της Λάρνακας και της πολιορκημένης παράκτιας λωρίδας – ένα σχέδιο που, μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/231490/diadiloseis-stin-kypro-gia-ton-vomvardismo-ton-xoythi-apo-tis-vretanikes-vaseis-sto-nisi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα