ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΑΣΠΙΔΕΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Στρατηγός Δημήτρης Οικονόμου ήταν ο τελευταίος, εν ζωή, των ΑΣΠΙΔΕΩΝ ως την Παρασκευή.
Έφυγε πλήρης ημερών (95 ετών) και σήμερα, (Δευτέρα 27 Μαίου 2024) στις 11πμ τον αποχαιρετήσαμε στην Αξιούπολη. Ήμουν και εγώ εκεί.
Όνομα θρύλος στην κωμόπολή μας τις δεκαετίες του 60 όταν ήμουν μαθητής και 70 όταν την επισκεπτόμουν συχνά ως φοιτητής, ο Δημήτρης Οικονόμου υπήρξε σημαντική προσωπικότητα. Νουνεχής, νηφάλιος, οξύνους, σεμνός, άνθρωπος της προσφοράς, και, προπαντός, άνθρωπος δημοκρατικών αρχών.

Απο τους διαπρεπείς Έλληνες με καταγωγή απο τη Γευγελή για τους οποίους σας έγραψα και άλλη φορά.
Τον συνέστησα τυχαία σε δύο σημαντικούς ιστορικούς, καθηγητές στο ΑΠΘ και σε απόλυτο συγχρονισμό είπαν: “Αααα. Απο τους καλούς του ΑΣΠΙΔΑ”.
Το τι ήταν ο ΑΣΠΙΔΑ, οι γνώμες διϊστανται.
Προσπάθησα να πείσω, εδώ και χρόνια, τον εκλιπόντα Στρατηγό να μου διηγηθεί το βάθος της υπόθεσης αλλά δεν τα κατάφερα. Και ο Δημήτρης Οιονόμου όπως και άλλοι που έφυγαν νωρίτερα απο τη ζωή, πήραν τα μυστικά μαζί τους.
Για τους δικτάτορες και το μεταπολεμικό παρακράτος ήταν μια οργάνωση που δημιούργησε στο στρατό ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κατηγορήθηκε γι αυτό ο Ανδρέας και η υπόθεση έβλαψε την εποχή εκείνη (δεκαετία του 60) την εικόνα του πατέρα του.

Για πολλούς που κατηγορήθηκαν αλλά και άλλους που φέρονταν εμπλεκόμενοι, δεν υπήρξε τέτοια οργάνωση. Ήταν εφεύρημα του ελληνικού παρακράτους.
Για τους σημερινούς σχολιαστές της εποχής, ήταν ένα φιάσκο.
Το τι ακριβώς ήταν δεν θα το μάθουμε, πλέον, απο τους πρωταγωνιστές του.
Ο Δημήτρης Οικονόμου και η σύζυγός του Άννα προσέφεραν στην Αξιούπολη μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, ενέργεια που οι συμπολίτες μου την αναγνώρισαν μετ επαίνων. Είχαν και άλλη αθόρυβη προσφορά. Θύμιζαν την καλή εποχή των Ελλήνων που ξενιτεύονταν, ευνημερούσαν και δεν ξεχνούσαν τον τόπο τους.
Για τον Δημήτρη Οικονόμου πραγματοποίησα και εγώ μια ομιλία στην Αξιούπολη. Με είχε ζητήσει ευγενικά να μην αναφερθώ στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Δεν αναφέρθηκα. Αλλά μετά το τέλος της ομιλίας όλοι με ρωτούσαν γιατί δεν έκανα καμιά αναφορά σε έναν απο τους κυριότερους, φαντάζομαι, σταθμούς της ιστορίας του. Και έναν σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που σημάδεψε την πορεία της τα μαύρα χρόνια της δεκαετίας του ’60.
Στην κηδεία του εκτός του Ιερέα της Αξιούπολης, εξαιρετικού Ιγνάτιου Καλογεράκη, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημήτριος. Παρέστη ο Δήμαρχος Παιονίας Κ. Σιωνίδη αλλά και αντιπροσωπεία του Στρατού.

Χάρηκα ιδιαίτερα που ο Στρατός δεν λησμόνησε τον Στρατηγό.
Καλό Ταξίδι Στρατηγέ.
Συλλυπητήρια στην σύζυγό του Άννα.
Στη φωτογραφία η στρατιωτική σντιπροσωπεία διπλώνει την σημαία με την οποία ήταν καλυμμένο το φέρετρο του Στρατηγού και την επιδίδει στην σύζυγό του.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του μετά την Μεταπολίτευση στρατηγού Οικονόμου , που πλήρης ημερών -που λέμε- πήγε στο άλλο κόσμο και μαζί του πήρε και το μυστικό της Οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ (αρκτικόλεξο της φράσης Αξιωματικοί , Σώσατε , Πατρίδα, Ιδανικά , Δημοκρατίαν ,Αξιοκρατίαν), για την οποίαν καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο σε κάθειρξη 13 ετών .
    Την Οργάνωση κατήγγειλε με έκθεσή του στις 12 Μαϊου 1965 προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πέτρο Γαρουφαλιά ο τότε Διοικητής όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Κύπρου (και της Ελληνικής Μεραρχίας) στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)-τον οποίον είχε διορίσει η κυβέρνηση του ”Γέρου της Δημοκρατίας” Γεωργίου Παπανδρέου (και όχι το παρακράτος της πανούργας Δεξιάς).
    Στην Κύπρο εστάλη ο Αντγος Ι. Σίμος -προφανώς έμπιστος της κυβερνήσεως -ο οποίος αφού εξήτασε (93) μάρτυρες κατέληξε ότι υπήρχε η Οργάνωση ,αλλά δεν απεδείχθη ότι η Κίνησις αυτή είχεν πολιτικάς επιδιώξεις και σύνδεσμο τινά μες πολιτικά πρόσωπα και πρότεινε την απόταξη τεσσάρων λοχαγών και παραπομπή σε πειθαρχικό έλεγχο άλλων έξι λοχαγών και υπολοχαγών -τα ονόματα των οποίων τότε δεν είχαν δημοσιευθεί .
    Τελικώς η υπόθεση παρεπέμφθη στο Στρατοδικείο και η πολύκροτη δίκη άρχισε στις 14 Νοεμβρίου του 1966 με πολλούς δικηγόρους , που αργότερα έγιναν στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Κουτσόγεωργας , Γιαννόπουλος κ. α ).
    Υ.Γ Ό,τι και να ήταν ο μακαρίτης Οικονόμου με το να μη φανερώσει το μυστικό της Οργάνωσης επιβεβεβαίωσε το πρώτο προσόν των αξιωματικών όλων των στρατών να μη φανερώνουν τα στρατιωτικά μυστικά ,αντί πάσης συνεπείας .

      • Και άλλοτε το έγραψα .
        Χουντισμός (λατινική λέξη η χούντα) δεν υπήρχε στην Ελλάδα ως ιδεολογία.
        Τ Πραξικόπημα προετοίμασαν -και μέχρι και η εφημερίδα τα ΝΕΑ (και η ΑΥΓΗ) περίμεναν το δεκανέα- μετά την 2ετία 1965-67 της πολιτικής αστάθειας με επίμονη διχαστική καθημερινή προσπάθεια (δεν έχουμε στοιχεία) την προετοίμασαν οι Σύμμαχοι -ο Ανδρέας έλεγε για τους Αμερικανούς- αλλά σχεδόν όλοι οι Έλληνες πλην των συλληφθέντων την αποδέχθηκαν(το έζησα) για μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως μέχρι το ΑντιΚίνημα του Βασιλέως Κωνσταντίνου στις 13 Δεκεμβρίου 1967, με ανακούφιση.
        Κατόπιν ιδίως μετά το 1968 που ψηφίσθηκε νέο Σύνταγμα και δεν έγινε εκλογές άλλαξαν πολλά.
        Σε κάθε περίπτωση η στρατιωτική δικτατορία της 7ετίας δεν δημιούργησε ιδεολογία όπως ο Μεταξάς και όσοι την υποστήριζαν ήταν κυρίως αυτοί που ”έτρωγαν καλά” και όσοι -πολλές όσες- ήθελαν τις καθημερινές σχεδόν Δεξιώσεις.
        Στην 7ετία ”δεν πέρασα” καλά (από κοντά θα πούμε πολλά) και για την Πατρίδα ανέμενα την μόνη αποτελεσματική λύση που ήταν ”η όσο το δυνατόν ταχύτερα επιστροφή του Καραμανλή” ,τον οποίον ”κυνήγησαν” από την Ελλάδα οι ”δημοκράτες” κυρίως της Ενώσεως Κέντρου το 1963 στην αρχή στην Γενεύη και στην συνέχεια στο Παρίσι .
        Υ.Γ Δεν κατάλαβα ποια λέξη του σχολίου μου πρόδινε ροπή προς τον χουντισμό , καλή συνέχεια .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα