Δημήτρης Μακροδημόπουλος: Γιατί η Νέα Δημοκρατία αγωνιά για τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου*

Παίρνοντας αφορμή από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του, νομίζω πως αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί, καλό είναι να μην εξιδανικεύουμε καταστάσεις και πρόσωπα. Παλιό, νέο, φθαρμένος, άφθαρτος, νέος, ηλικιωμένος. Διότι στη ζωή ενός ανθρώπου το παρελθόν ενυπάρχει στο παρόν οδηγώντας σε ωριμότερες αποφάσεις. Εκτός κι αν η εξιδανίκευση υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η προσπάθεια απαξίωσης του  Γιώργου Παπανδρέου, έτσι ώστε άλλοτε αναφέρεται ως “άνθρωπος του χθες”, ή “γόνος του γεννήτορος του κόμματος που σταδιοδρόμησε πολιτικά χάρη στο επώνυμό του”, στα πλαίσια αφορισμού της οικογενειοκρατίας στη χώρα μας, αποσιωπώντας όμως την προέλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή του Αντώνη Σαμαρά ή του Κώστα Μπακογιάννη αλλά και άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Σήμερα η Ν.Δ. κυριολεκτικά “φλέγεται” για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο ΚΙΝΑΛ. Διότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, και μια μικρή έστω εκλογική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανατρέψει τους κομματικούς συσχετισμούς στέλνοντας τη ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γιαυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν επιστρατευθεί όλα τα ΜΜΕ σε μια αχαλίνωτη επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί λοιπόν εκθειάζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επί σειρά ετών υπήρξε ο Γραμματέας του κόμματος, στον οποίο ανήκει και ο οργανωτικός τομέας που τον έφερνε σε συνεχή επαφή με τη βάση του κόμματος, με τις νομαρχιακές όλης τις χώρας. Έτσι θα πρέπει να ερμηνευτεί η πρωτιά του της περασμένης Κυριακής. Είναι αλήθεια ότι από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 που συγκυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν Γραμματέας του κόμματος, το “σύστημα” 4-2-1, λες και ήταν σύστημα ποδοσφαιρικής ομάδας, κωδικοποίησε τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων. Μήπως αποτελεί προσόν η ηλικία του; Η περίπτωση του αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς αποδυναμώνει πλήρως αυτό το επιχείρημα. Ιδιαίτερα αρνητική στην περίπτωση της εκλογής του, θα είναι η απουσία του από το κοινοβούλιο μέχρι τις επόμενες εκλογές, με αποτέλεσμα όχι μόνον να απολεσθεί η οποιαδήποτε δυναμική της ανανέωσης της ηγεσίας του κόμματος αλλά να υπάρξει και θέμα αξιόπιστης εκπροσώπησής των απόψεών του.

Η θητεία όμως του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών από τον Φεβρουάριο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2004 παραμένει μέχρι και σήμερα αξιομνημόνευτη για την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τί είχε προηγηθεί και τί παρέλαβε τότε; Η πολιτική της περικύκλωσης της Τουρκίας είχε επιχειρηθεί και τότε κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990 με ΥΠΕΞ τον Θεόδωρο Πάγκαλο με προσέγγιση γειτονικών προς την Τουρκία κρατών (Αρμενία, Συρία, Ιράν) ενώ ενθάρρυνε ποικιλοτρόπως τους Κούρδους του ΡΚΚ,  μέχρι να χρεοκοπήσει η πολιτική αυτή με τη σύλληψη του Οτσαλάν που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, όπως είχε προηγηθεί και λίγο πριν, το 1996 στα Ίμια. Έλληνες βουλευτές είχαν παραστεί άτυπα στην ορκωμοσία του εξόριστου κουρδικού κοινοβουλίου στη Χάγη και επισκέφθηκαν το 1994 τον Οτσαλάν στο κρησφύγετό του στη Συρία! Η άμβλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έδωσε τη δυνατότητα προσέγγισης για την επίλυση των διαφορών και είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό για να ακυρωθούν από την κυβέρνηση Καραμανλή. Επί της υπουργίας του Παπανδρέου είχε συνομολογηθεί το “Ελσίνκι’ που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είχε ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ χωρίς προϋποθέσεις. Η εξωτερική πολιτική του θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως σεμινάριο από τη σημερινή κυβέρνηση.

Όσον αφορά αυτά που του καταμαρτυρούν για την ένταξη της χώρας στα μνημόνια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τί παρέλαβε τον Οκτώβρη του 2009 από τον Κώστα Καραμανλή. Διότι ξεχνάμε την πενταετία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρέλαβε χρέος ύψους 183,2 δισ. ευρώ το 2004 και παρέδωσε χρέος 299,5 δισ. το 2009, δηλ. το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε από το 98,9% στο 128,7%. Ξεχνάμε ότι ο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 ξεπέρασε τα 36 δισ. ευρώ και έκλεισε στο 15,7% του ΑΕΠ το 2009, αντί των χαλκευμένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ περί 6% που επικαλείτο η Ν.Δ., ότι τα έξοδα του προϋπολογισμού το 2009 υπερέβησαν τον στόχο κατά 47 δισ. ευρώ («Καθημερινή» 22/3/2013) και ότι συνολικά η κυβέρνησή του δανείστηκε 109,3 δισ. ευρώ αθροιστικά το 2008 και το 2009 («Καθημερινή» 27/4/2014). Ή θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις τότε, είχε πει σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος: «Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Η επανεκλογή του Παπανδρέου ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα αποτρέψει την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία τις επόμενες εκλογές. Για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δεν έχει σημασία να ανασχεθεί η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά πολιτική της;

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

8/12/2021

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα εκφράζουν τους συντάκτες τους, όχι κατ ανάγκην, την ιστοσελίδα. 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η Ιστορία πάντως έγραψε ότι στην πτώχευση μας οδήγησε -χωρίς να μας ρωτήσει με νέες εκλογές- ο κ.ΓΑΠ η κυβέρνηση του κ.ΓΑΠ από το Καστελλόριζο–όπως την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών την υπέγραψε ο κ.Κοτζιάς της συγκυβέρνησης ου Τσιπροσύριζα και των ΚαμμενΑνΕλ, χωρίς και αυτοί να ρωτήσουν προηγουμένως τον σοφό ελληνικό λαό.
  Το υψηλό χρέος προυπήρχε από το 1994 και παρά την Οδηγία της Ε.Ε για συνυπολογισμό και των δαπανών όλων των ΔΕΚΟ -που τότε ήταν αναρίθμητες- αυτή η Οδηγία δεν εφαρμόσθηκε μέχρι το 2004 ,αλλά εφαρμόσθηκε με ευλάβεια από τον ”αρχιλογιστή” του ΔΝΤ κ. Γεωργίου ,ο οποίος μόλις σε μια εβδομάδα έκανε το χρέος από 8,9% στο 15,4% του ΑΕΠ.
  ΟΡΑΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ Κ.ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ.

 2. Η Ιστορία πάντα είναι επιλεκτική. Καταγράφει το τραγικό τέλος και όχι την πορεία προς τον γκρεμό. ΤΑ ΜΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΉ ΓΝΏΜΗ. Αν ψάξω στο αρχείο θα σου παρουσιάσω πλειάδα άρθρων της Καθημερινής και μόνον της Καθημερινής που αναφέρονταν στην καταστροφική πορεία επί Κώστα Καραμανλή. Και έναν γραφικό πίνακα των ετών του που δείχνει πώς εκτινάσσεται στην κυριολεξία το χρέος. Δεν θέλω όμως αγαπητέ ΣΑΝ να σε στενοχωρήσω. Βέβαια και οι προηγηθέντες στον οικονομικό τομέα ήταν για τα ανάθεμα αλλά αυτός ήταν ο ολυμπιονίκης του χρέους

 3. Αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε περίμενα να πάρουν θέση οι άλλοι 162 που διάβασαν την εκδοχή σου ,όσον αφορά στο αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών στον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ,με την οποίαν συντάσσομαι για τον πρωτότοκο ”κληρονόμο” του Ανδρέα κ.ΓΑΠ ,τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ,που γνώρισαν τα εκατομμύρια των πασοκανθρώπων.
  Δεν ”τραβάω ζόρι” -που λέμε- για κανένα πολιτικό -μας φθάνουν τα προσωπικά μας – αλλά σε κάθε κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό θέμα -όταν μάλιστα το έζησα και έχω και δική μου γνώμη -αναζητώ να μάθω όσο γίνεται περισσότερες μοίρες από την κυκλική (των 360 μοιρών) αλήθεια.
  ΚΑΙ έχω πεισθεί , εφαρμόζω και υπολήπτομαι τους ανθρώπους ,που πιστεύουν και εφαρμόζουν – ”το προνοείν και ού το μετανοείν ” και το προλαμβάνειν αντί του θεραπεύειν ΄’ ,(φυσικά σε όσο βαθμό εξαρτάται από τις ανθρώπινες ενέργειες ,γιατί υπάρχει και ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας. -εγώ ομολογώ και ο Θεός μας-”ος τα πανθ’ορά”).
  Με αυτά τα κριτήρια κρίνω ότι και δεν μπορείς να διαχειριστείς από της επομένης του 2004 το μεγάλο χρέος που κληρονόμησες-εκτός εάν θέλεις να αυτοκτονήσεις πολιτικά – και ευθύνεσαι λιγότερο όταν από τον Φεβρουάριο του 2009 κάλεσες όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσεις για την αντιμετώπιση του χρέους”- αλλά όλοι-πλην του κ. Καρατζαφέρη- ”σε έγραψαν κανονικά”- ,είπαν και το ”λεφτά υπάρχουν προεκλογικά , έβαλαν και τον γνωστό υπάλληλο του ”μισερού κατά τον Ανδρέα” ΔΝΤ κ. Γεωργίου ,ο οποίος ώ του θαύματος σε μια εβδομάδα ,αφού άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του χρέους το έφθασε στο 15,4% του ΑΕΠ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ήρθαν ΟΛΑ -με σταυρωμένα τα χέρια της κυβερνήσεως μέχρι στις 23-4-2010 – δίκην φυσικού φαινομένου για την πτώχευση.
  Υ.Γ. Στην Καθημερινή ,-που την διαβάζω ας είναι καλά -ο κ.Πάσχος Μανδραβέλης (σημιτοφύλαξ και συντοπίτης της κ.Άννας Διαμαντοπούλου), θεωρεί και αυτός ολυμπιονίκη του χρέους τον πρωθυπουργό του 2004-2009 ,-ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΑ-γιατί αλλιώς θα ανατραπεί το ”στόρυ” -των κυβερνήσεων του κ.Σημίτη και της κυβερνήσεως ,που υπέγραψε την πτώχευσή μας- (ου μην αλλά) και της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ,που μας στήριξαν.
  Σιγά να μη υποστηρίξουν το αντίθετο για να δικαιώσουν τον σιωπηλό ακόμη πρώην πρωθυπουργό .
  Ας περιμένουμε την αδέκαστη Ιστορία μετά 30-40 χρόνια
  ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα