«Δεν μάθαμε τίποτα από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» λέει η αντιπολίτευση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Άνευ ουσίας χαρακτήρισαν στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής, την σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεκάλεσε μα αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στελέχη της ΝΔ ωστόσο σημείωναν ότι είναι θετική η εικόνα που εκπέμπει η συνεδρίαση αφού το μήνυμα που φθάνει στην Άγκυρα είναι ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος ενημερώνεται και παρακολουθεί από κοινού τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Όσον αφορά την ουσία όμως σημείωσαν ότι δεν προέκυψε τίποτα, ούτε υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς των αρμοδίων του ΥΠΕΞ, αφού όλα όσα ειπώθηκαν ήταν ήδη γνωστά από την ειδησεογραφία.

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ που σχολίαζαν αιχμηρά ότι το Συμβούλιο συγκλήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Σύμφωνα με διαρροές από τα κόμματα, κατά την συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρουγκαλος  επανέλαβε την εκτίμησή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την βούληση να υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην οδό της προκλητικότητας.

Στελέχη της ΝΔ εκτίμησαν πάντως πως η Άγκυρα δεν θα ξεπεράσει το όριο της λογικής με ενέργειες που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο, αφού αυτό θα ήταν επιζήμιο για την ίδια.
Σημείωναν πάντως οτι απαιτείται εγρήγορση αφού κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τις προθέσεις του Ερντογάν, πόσο μάλλον μετά την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

ΥΠΕΞ: Επιδιώξαμε κλίμα εθνικής συνεννόησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής «διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Όπως τονίζει ακόμη «ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής. Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση. Τονίσθηκε, τέλος, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης.

Λοβέρδος: «Ανευθυνότητα της κυβέρνησης σε βάρος των συμφερόντων της χώρας»

«Ανευθυνότητα» και «εξυπηρέτηση μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», καταλογίζει στην κυβέρνηση, μετά το τέλος του ΕΣΕΠ, στο οποίο συμμετείχε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τί έκανε;» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης, διερωτάται: «Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιο λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιό λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις».

Η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου καταλήγει: «Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

Ποτάμι: Υπάρχουν και όρια ανοχής στις προκλήσεις της Τουρκίας

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – το οποίο συνήλθε την Τετάρτη – το Ποτάμι εκπροσώπησε ο πρώην βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης.

Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού τόνισαν στην συνεδρίαση πως οι πόρτες του διαλόγου με την γείτονα χώρα πρέπει να είναι πάντοτε ανοικτές, αλλά επιπλέον επισήμαναν ότι υπάρχουν και όρια ανοχής της χώρας μας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο Νίκος Νυφούδης αναρωτήθηκε αν θα ζητήσουμε βοήθεια από τους ευρωπαίους συμμάχους μας και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία μιας και οι εξορύξεις και η προστασία τους είναι και θέμα ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Τέλος, όσον αφορά την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ποτάμι ζήτησε ενημέρωση για τις διαδικασίες παρακολούθησης της συμφωνίας και για το αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου: «Θλιβερή παραφωνία» οι δηλώσεις Λοβέρδου
«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στο ΕΣΕΠ κ. Ανδρέα Λοβέρδου αποτελούν θλιβερή παραφωνία ενός Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επεδίωξαν τη συζήτηση τού πολύ σοβαρού θέματος της τουρκικής παραβατικότητας στο χώρο της Κυπριακής ΑΟΖ με όρους εθνικής ευθύνης και συναντίληψης» σημειώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Το ζητούμενο από τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, δεν είναι η προβολή της συμμετοχής των μελών του, ούτε οποιοδήποτε άλλο μικροκομματικό όφελος. «Είναι η επιβεβαίωση της εθνικής στρατηγικής, που οδήγησε στη σημαντική διπλωματική επιτυχία της λήψης, για πρώτη φορά, ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας», όπως τονίζεται.

Η ανακοίνωση καταληκτικά υπογραμμίζει πως ο ελληνικός λαός περιμένει από τα κόμματα υπευθυνότητα στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και επίδειξη πνεύματος εθνικής ενότητας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/antipoliteysi-den-mathame-tipota-symboylio-exoterikis-politikis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα