Δεν έχουν χαθεί ακόμα τα πάντα για την Ελλάδα…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κατάσταση για την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είναι από δύσκολη έως ζοφερή. Ωστόσο, η επικινδυνότητα μέσα στην οποία ζούμε προσφέρει ευκαιρίες. Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά κανείς δεν θέλει μία υπερβολικά ισχυρή Τουρκία. Γι’ αυτό και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συμμαχίες και συνεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις και σχεδόν με όλους τους δρώντες, ακόμα και με αυτούς που έχουν επιλέξει να είναι σήμερα φιλότουρκοι.

Για να μπορέσεις να κάνεις συμμαχίες και συνεργασίες, όμως, πρέπει πρωτίστως να υπάρχεις. Κανείς δεν πρόκειται να συμμαχήσει με ένα γεωπολιτικό φάντασμα που δεν θέλει συμμάχους, αλλά προστάτες. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι πρέπει να οικοδομήσεις τη γεωπολιτική σου ταυτότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας αποτροπή.

Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη στρατιωτική τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία. Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη είναι μία υποκρατική οργάνωση με πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Τους βοηθάει το Ιράν, αλλά κι αυτό δεν είναι τεχνολογική υπερδύναμη. Όταν, λοιπόν, οι Χούτι έχουν ικανότητες στρατηγικής προβολής ισχύος και εμείς ακόμα συζητάμε αν μπορούμε να φτιάξουμε πέντε οπλικά συστήματα, τότε τι να πεις.

Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης επανάστασης στις στρατιωτικές υποθέσεις. Έχει πολλές συνιστώσες, γεωπολιτικές και τεχνολογικές. Ένα κομμάτι αυτής της επανάστασης είναι η λεγόμενη τετάρτη βιομηχανική επανάσταση: Η τεχνολογία στους αισθητήρες, στους πυραυλοκινητήρες, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε πολλά άλλα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων στο επίπεδο των οπλικών συστημάτων.

Διάθεση για επιβίωση

Βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει, μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα και με χαμηλό κόστος τη στρατιωτική μας ικανότητα και ταυτοχρόνως να κάνουμε και στην εθνική μας οικονομία μία ένεση εισαγωγής χρήσιμων τεχνολογιών. Να σταματήσουμε το brain drain και να επαναφέρουμε επιστήμονες στην Ελλάδα. Να θέσουμε τις βάσεις για να αναζωογονήσουμε την οικονομία μας. Έχει γίνει στον κόσμο ποτέ αυτό; Βεβαίως, το έχουν κάνει με τεράστια επιτυχία οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και άλλες χώρες.

Λύσεις υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η διάθεση για επιβίωση και αντίσταση. Και γι’ αυτό δεν υπάρχει υποκατάστατο, εξ ου και είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας. Θέλουμε να αντισταθούμε ή όχι; Δεν μιλάω μόνο για τις ελίτ, οι οποίες έχουν δείξει εμπράκτως την απροθυμία τους. Μιλάω και για τους πολίτες. Αυτό που θα λέγαμε με αριστερή ορολογία “οι πλατιές λαϊκές μάζες”. Θέλει ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει τον εαυτό του και να υπερασπίσει την πατρίδα του;

Το ερώτημα θα έπρεπε να έχει αυτονόητη απάντηση, αλλά πλέον βλέπουμε πολλαπλά μηδενιστικά φαινόμενα. Δεν μιλάω μόνο γι’ αυτούς που λένε, «οι Τούρκοι είναι φίλοι μας», ή «δεν θα πολεμήσουμε για το πετρέλαιο», ή «τα έθνη είναι ξεπερασμένα και είμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια δημοκρατία». Μιλάω ακόμα και για ανθρώπους που διαπνέονται από έναν δημοκρατικό πατριωτισμό, αλλά που πια έχουν καταβληθεί από τη “γεωπολιτική του τάφου”. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είμαστε χαμένοι, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, ότι δεν υπάρχουν ηγεσίες, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντίσταση κ.λπ.

Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Το τελικό ερώτημα που πρέπει να το απευθύνουμε στους εαυτούς μας, είναι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αν η Ελλάδα θέλει να διεκδικήσει τον εαυτό της. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε πράγματι υπάρχουν δυνατότητες για να το επιτύχει. Δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε ούτε από τη γεωγραφία, ούτε από την ιστορία. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο είμαστε. Εδώ πρέπει να λειτουργήσουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε τη χώρα και να την τοποθετήσουμε δίπλα στη Νέα Ζηλανδία.

Ούτε να μετακινηθούμε στο μέλλον, ή στο παρελθόν. Εδώ βρισκόμαστε και εδώ πρέπει να δράσουμε. Κάθε ιστορική περίοδος έχει κινδύνους και ευκαιρίες. Όσο περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι, τόσο περισσότερες και οι ευκαιρίες. Έχουμε μπροστά μας ένα κρισιμότατο σταυροδρόμι. Ή θα διεκδικήσουμε τον εαυτό μας εκ νέου διά της αντιστάσεως απέναντι στον τουρκικό ηγεμονισμό, ή θα εγκλωβιστούμε σε μία κίνηση απαξίωσης και έκλειψης της Ελλάδος από το γεωπολιτικό γίγνεσθαι, από τον κόσμο και την ιστορία…

slpress.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για ενίσχυση των πιο πάνω διαπιστώσεων, παραθέτω ένα πολύ μικρό απόσπασμα απο βιβλίο ενός “”από την άλλη πλευρά””, που όμως έχει εμπεδώσει την δική μας ιστορική , πνευματική κσι μαχητική κληρονομιά.
  Το κείμενο αυτό ουσιαστικά δηλώνει οτι πάντα μπορούν να αναστραφούν τα αρνητικά δεδομένα, και με τον συνδυασμό θέλησης , σχεδίου και αγώνα μπορούμε να νικήσουμε κσι έναν υπέρτερο σε πολλά αντίπαλο.
  “…η βαρύτητα μίας χώρας στην εξίσωση της ισχύος προκύπτει από τον προσδιορισμό των σταθερών και μεταβλητών δεδομένων με τους πολλαπλασιαστές του στρατηγικού σχεδιασμού και της πολιτικής βούλησης. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός και η δημιουργία πολιτικής βούλησης συμβάλλουν, ώστε τα σταθερά και μεταβλητά δεδομένα μίας αδύναμης χώρας να σχηματίσουν μία ισχύ κατά πολύ ανώτερη από τις δυνατότητες της ενώ ένας ασυνήθης πολιτικός σχεδιασμός και μία ανίσχυρη πολιτική βούληση μπορεί να γίνουν αιτία ώστε η εξίσωση ισχύος μίας χώρας… να κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της κλίμακας της.”
  “…η βασικότερη στρατηγική ισχύς μίας χώρας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι αδύνατο να αλλάξει κανείς τη γεωγραφία και την ιστορία που είναι σταθερά στρατηγικά στοιχεία αλλά το στοιχείο του καλλιεργημένου ανθρώπου είναι σε θέση να δώσει έννοιες, ικανές να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε αυτή την γεωγραφία και την ιστορία.” ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΄΄ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΄΄

 2. “Έχει γίνει στον κόσμο ποτέ αυτό; Βεβαίως, το έχουν κάνει με τεράστια επιτυχία οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και άλλες χώρες.”

  Αυτές οι χώρες δεν έχουν αριστερά στο 60% όπως η Ελλάδα, κ. Γρίβα. Σοβαρές χώρες σαν αυτές, δεν έχουν ΚΚΕ με αφοσίωση ειδωλολατρικού τύπου όπως εδώ χάμω. Δεν έχουν ΠΑΜΕ να κατεβαίνει στο κέντρο και να το κλείνει με τσαμπουκά, επειδή έτσι γουστάρει. Υπάρχει ΠΑΜΕ στην Τουρκία, κ. Γρίβα;

  Αντίθετα, αυτά τα βλέπει κανείς σε τελειωμένες χώρες της Λατ. Αμερικής. Η Ελλαδίτσα μας, έχει επιλέξει που θέλει να κατατάσσεται. Για αυτά που λέτε, χρειάζεται ΣΥΝΕΣΗ, ΟΡΑΜΑ & ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ.

  Λέξεις άγνωστες στη ζωή μας, δυστυχώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα