Γ. Μουρουζίδης: Πώς θα μπορούσε να ήταν το Νευροκόπι σε λίγα χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γεώργιος Μουρουζίδης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό ΄΄ Όλοι Μαζί για το Κ. Νευροκόπι ΄΄.

Τόσο η φωτιά στον Έβρο όσο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία κατέστρεψαν η καθεμιά  εκτάσεις λίγο μεγαλύτερες από τη συνολική έκταση του Νευροκοπίου, το οποίο κινδυνεύει εξίσου από ανάλογες απειλές.

Αναπόφευκτα τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα θα γίνει μια θερμότερη και ξηρότερη χώρα. Οι προκλήσεις για τη χώρα μας, λόγω και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, θα είναι πολλές: ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών, θέρμανση των θαλασσών, λιγότερα χιόνια, λιγότερες και ραγδαίες βροχοπτώσεις, μείωση των υδάτινων πόρων, αλλαγή των καλλιεργειών, σταδιακή ερημοποίηση στη νησιωτική και νότια χώρα, κ.λπ. Αυτό που διακυβεύεται κυρίως από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η οικονομία, το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα, και γενικότερα η πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Δε θα ρισκάρω την πρόβλεψη σε ποια κατάσταση θα είμαστε σε 10-20 χρόνια. Θα προτιμήσω,όμως, καλύτερα να πω τι προσδοκώ να γίνει, προκειμένου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Ο ορεινός τουρισμός θα γίνει πολύ δημοφιλής, αφού οι τουρίστες θα επιδιώκουν εξορμήσεις σε πιο πράσινα και δροσερά μέρη. Το περιβάλλον του Νευροκοπίου αποτελεί ιδανικό προορισμό ορεινού τουρισμού. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Νευροκόπι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα θα το καταστήσει εξαιρετικό σημείο διακοπών, λόγω του συνδυασμού βουνού και θάλασσας, για τουρίστες από όλον τον κόσμο. Παράλληλα με τον ορεινό τουρισμό και ο αθλητικός τουρισμός θα αναζητήσει τα δροσερά πρωινά και τις κρύες νύχτες του καλοκαιριού μας.

Πολλές καλλιέργειες θα μετακινηθούν από τις παραθαλάσσιες σε βορειότερες περιοχές, όπως έχει ήδη συμβεί στην Αμερική. Η αμπελουργία θα αναπτυχθεί περαιτέρω και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες θα δώσουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερα προϊόντα και εκτός θερμοκηπίων και επιπρόσθετανα αποφασίσουν να ασχοληθούν με αρωματικά φυτά, σπάνια φρούτα, κ.ά., όλα παραγόμενα με χαμηλότερο κόστος από αυτό των υφιστάμενων  καλλιεργειών.

Η παγκόσμια τάση εργασίας από το σπίτι στο νέο ψηφιακό κόσμο θα επιτρέψει πολλούς νέους να μείνουν στα χωριά τους, άλλους να επιστρέψουν και ακόμα κάποιους να αποφασίσουν να μετοικήσουν στον τόπο μας και να εργαστούν ως ψηφιακοί μετανάστες. Προφανώς, προϋπόθεση για αυτό είναι οι υψηλές ταχύτητες, η ασφαλής πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι καλές επικοινωνίες, κ.λπ.

Το φυσικό νερό που σήμερα όχι μόνο χάνεται στον τόπο μας, αλλά προκαλεί και καταστροφές,σύντομα θα αποκτήσει παγκοσμίως υψηλότερη αξία, συνεπώς η ορθολογικότερη διαχείριση και η αποτελεσματικότερη αξιοποίησή του κρίνεται επιτακτική ανάγκη.

Οι υψηλότερες ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη, χειμώνα αλλά και καλοκαίρι, αντίστοιχα, καθώς και για τη μετακίνηση των οχημάτων θα απαιτήσουν περισσότερη ενέργεια, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί με σύγχρονες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

Το περιβάλλον δηλαδή στην επερχόμενη εποχή αποκτά επιπλέον υπεραξία για μια ανταγωνιστική οικονομία ενός τόπου. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί πλέον να επαφίεται στις προθέσεις της φύσης ή σε πρόχειρα μέτρα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Η πυροπροστασία, η προστασία της πανίδας, η επιστημονική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, η ποιότητα του νερού και ό,τι άλλο προστατεύει και αποκαθιστά την ανθρώπινη αλαζονεία αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για ένα τόπο που θέλει να εξακολουθεί να υπάρχει.

Η αρμονική ανάπτυξη της ψηφιακής και της φυσικής υποδομής της περιοχής μας θα είναι στο μέλλον το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας.

Στην προοπτική αυτή οι τοπικοί φορείς έχουν την υποχρέωση να προβάλουν διεκδικήσεις και να πρωταγωνιστήσουν στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στη μείωση της φορολογίας, στην ενεργειακή αναβάθμιση, στην προστασία του οικοσυστήματός μας και στις ψηφιακές υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αναπτυχθούν και νέες μορφές επιχειρηματικότητας, όπως εταιρείες startups, νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, κ.λπ.

Συγκεφαλαιωτικά, αξίζει να τονισθεί ότι και υπάρχει πλούτος στον τόπο μας και μπορεί να παραχθεί ακόμα ακόμα περισσότερος.

  • Ο κ. Γιώργος Μουρουζίδης είναι εν αποαστρατεία Ανώτατος Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια μόνο έχω να σας πω εδώ και χρόνια το συζητάμε αλλά κάποιοι είναι κουφοί να το πω όπως το λέει ο λαός δεν βλέπουν ούτε πίσω από την μύτη τους για να μην πω ούτε δίπλα απ’την καρέκλα τους…..για πρώτη φορά αυτά τα λίγα…

  2. Κύριε μουρουζιδη από τα λεγόμενα σας αντιλαμβάνομαι ότι είστε ένας αξιόλογος άνθρωπος συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και εύχομαι αυτά που λέτε να τα πράξετε σας χρειαζομαστε ανθρώπους σαν και σας εύχομαι καλή επιτυχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα