Γ. Θωμαϊδης: Η στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας – Κίνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γιώργου Θωμαϊδη*
Η στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας – Κίνας,
διότι αυτό ανακοινώθηκε στην ουσία απόψε,
θα είναι το σημαντικότερο γεγονός του 21ου αιώνα.
‘Οχι αναγκαστικά για καλό, όμως αποτελεί ευθύνη των μικρών ηγεσιών της Δύσης (όπως κάποιοι γράφουμε εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια) το ότι για 30 χρόνια αδιαφόρησε για όλες τις εκκλήσεις των Ρώσων (από την εποχή του Γκορμπατσώφ) για ένα υποτυπώδες αίσθημα ασφάλειας στα σύνορά τους και προσπάθησε, προληπτικά, να διαλύσει τη Ρωσία (όλοι γνωρίζουμε την άτυπη υποστήριξη των δυτικών ακόμη και για τους ισλαμιστές στην Τσετσενία). Αυτό στο όνομα ασήμαντων γεωπολιτικά κερδών, όπως το να βάλει στο ΝΑΤΟ τη Λετονία ή να αλλάξει την φιλορωσική κυβέρνηση στην Ουκρανία, όπου οι φιλοδυτικές και φιλορωσικές κυβερνήσεις εναλλάσσονταν. Ασήμαντες επιλογές, στην εποχή της ανόδου της ασημαντότητας στους πολιτικούς αστερισμούς της Δύσης και της έκλειψης των πιο σοφών και σοβαρών παλιών ηγεσιών, όπως την περιέγραψε ο Καστοριάδης εδώ και 30 χρόνια. Από τους κλόουν στους ηγέτες με ηθική ή γνωστική έκπτωση και από εκεί στην παγκόσμια τραγωδία.
Αυτά, τα παρακολούθησε στενά η Κίνα και έλαβε το μήνυμα: Ή θα γίνεις υπερδύναμη ή είσαι χαμένος – ελπίζω να είναι αντιληπτό ότι μια Κίνα με πλήρη δημοκρατία τύπου Ταιβάν με δική της πολιτική όμως, θα ήταν και πάλι “εχθρός” της Δύσης, με πρόσχημα την “νεοφυή” της επιθετικότητα και τις “μνήμες” της Αυτοκρατορίας. Αντίθετα μια Κίνα εσωστρεφής και που θα πουλούσε μόνο ρύζι, με ένα καθεστώς ανεκτικό στην δυτική παγκόσμια κυριαρχία, θα ήταν, βέβαια, μια τοπική “ιδιαιτερότητα”.
Αυτά, δεν αναιρούν φυσικά ότι η Δύση είναι η κύρια κάπως δημοκρατική οντότητα στον πλανήτη, ούτε ότι το ρωσικό και το κινεζικό καθεστώς είναι σκληρά, αν και δεν ξέρουμε πως θα μπορούσε να αλλάξει το δεύτερο χωρίς εκατομμύρια νεκρούς (για την κ. Όλμπραιτ βέβαια, μεγάλη μητέρα των “δημοκρατικών πολέμων”, που έφυγε πρόσφατα εν μέσω πανδυτικού προσκυνήματος, 500.000 νεκρά μωρά “άξιζαν τον κόπο” (η κόρη μου 2 ετών κοιμάται δίπλα και κατανοώ πλήρως όσους πήραν τα όπλα στο Ιράκ, τα χρησιμοποίησαν μαζί με όλη την πανάρχαια σοφία και πολεμική τους παράδοση χωρίς τέλος και έκτοτε η κ. Όλμπραιτ αναθεώρησε τη δήλωση). Και εδώ είναι το μείζον πρόβλημα:
Στις ΗΠΑ, παρά τις κινεζικού τύπου μεθοδεύσεις, πάντα υπάρχει η ελπίδα ενός Σάντερς ή στη Βρετανία μιας νίκης του Εργατικού Κόιμματος με κάποιον που ΔΕΝ θα είναι ο Μπλερ, που στήριξε τη γραμμή “κ. Όλμπραιτ” και τις πολιτικές “της”. Όμως ο κόσμος που έρχεται, με τα τεράστια προβλήματα, είναι ένας κόσμος όπου η δυτική δημοκρατία θα έχει όλο και λιγότερο μέλλον στις περιοχές του κόσμου όπου γεννιέται το 90% των παιδιών, υπάρχει το 90% των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δεν έχουν καθόλου καλή φήμη οι δυτικοί αποικιοκράτες και μετα-αποικιοκράτες. Διότι η δημοκρατία, όχι απλά οι εκλογές, απαιτούν χρόνο και ευημερία, που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν. Ούτε στο Ιράν θα πέσει το καθεστώς επειδή λίγα κορίτσια έβγαλαν τη μαντήλα και τα σκότωσαν, ούτε στην Ινδία, όπου σαρώνει ο θρησκευτικός σωβινισμός, θα γίνουν αρεστά τα δυτικά ήθη.
Η Δύση λοιπόν έμαθε από χτες τι ακριβώς είναι το να μην ακους για τριάντα χρόνια τους Ρώσους. Αύριο, θα μάθει τι είναι να μην ακούς τον πλανήτη, να καις και να ρημάζεις άνευ λόγου στο Ιράκ ή στη Συρία δι αντιπροσώπου και να λες (Μπάιντεν) για τους συμμάχους σου στη Συρία (Φέργκιουσον, στους London Times, μαζί με τη συνέντευξη του Κίσινγκερ), ότι “τους παρατήσαμε στο Βιετνάμ, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”. Και αυτό κάνει και με την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, απλώς με κάποιο μέτρο, προσώρας.
Η Κίνα όμως, δεν παράτησε τη Ρωσία στην πιο κρίσιμη ώρα. Και αυτό, το βλέπει όλη η ανθρωπότητα. Και μακροπρόθεσμα θα είναι μόνο εις βάρος των (ασθμαινουσών έστω) δημοκρατικών αξιών μέρους της Δύσης. Εκτός εάν η Δύση, όπως έκανε (προσωρινά) με τον δυτικό καπιταλισμό, έστω υπό το φόβο του κομμουνισμού, αποφασίσει να εξανθρωπίσει (όχι να απισχνάσει), αυτή τη φορά εις βάθος και το οικονομικό της σύστημα και την συμπεριφορά της.
*Ο κ. Γιώργος Θωμαϊδης είναι γιατρός
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα