Γόρδιος δεσμός στον ΔΗΣΥ: Στήριξη Χριστοδουλίδη ή κατά βούληση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σήμερα αποφάσεις στον ΔΗΣΥ – Στο Πολιτικό Γραφείο η δύσκολη απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει η παράταξη στο δεύτερο γύρο των εκλογών – Οι δύο επιλογές ενώπιον των 150 μελών – Δεν υφίσταται σενάριο στήριξης Μαυρογιάννη – Ο ρόλος του Αναστασιάδη

Στα 150 μέλη του Πολιτικού Γραφείου που θα συνέλθουν σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, μεταφέρεται η δύσκολη απόφαση του ΔΗΣΥ για τη στάση που θα τηρήσει η παράταξη ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, καμιά επιλογή δεν θεωρείται εύκολη, γιατί όπως τονίζουν και αξιωματούχοι του κόμματος, η ήττα της Κυριακής έχει προκαλέσει βαρύ κλίμα και οι αναγνώσεις που γίνονται από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, διαφέρουν κατά πολύ. Υπάρχουν φίλοι, μέλη και στελέχη που ρίχνουν την ευθύνη στον Νίκο Χριστοδουλίδη, άλλα στελέχη που καταλογίζουν επιρρίπτουν ευθύνη στην ηγεσία και προσωπικώς στον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και στελέχη που τα βάζουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται είναι η σπουδή στελεχών να τάσσονται δημοσίως υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής, προτού το κόμμα τοποθετηθεί, κάτι το οποίο ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο Εκτελεστικό Γραφείο της παράταξης, ζήτησε να σταματήσει.

Το σενάριο στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν υφίσταται, αφού Πινδάρου και Προεδρικό συμφωνούν ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο υπέρβασης με υποψήφιο τον τέως διαπραγματευτή, από τη στιγμή που διεκδικεί το ύπατο αξίωμα υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ.

Ο ρόλος του Προέδρου

Στη χθεσινή συνάντηση με την ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Αναστασιάδης έκοψε τη συζήτηση για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρά τη σπουδή του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος και άλλων στελεχών να δημοσιοποιήσουν την επιθυμία τους για πολιτική υπέρβαση.

Το ενδεχόμενο αυτό έκλεισε οριστικά αλλά το δίλημμα παραμένει: Ψήφος στον Χριστοδουλίδη την Κυριακή ή κατά βούληση; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αντάλλαξε προβληματισμούς με αρκετά στελέχη του κόμματος φέρεται να τάσσεται υπέρ της υποστήριξης υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Προτάσσει την ανάγκη ενότητας του κόμματος και υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια απόλυτων θέσεων, ούτε και κινήσεις γοήτρου ή συναισθηματικής φόρτισης. Το κλίμα στον ΔΗΣΥ είναι δύσκολο αφού τα κορυφαία στελέχη γίνονται δέκτες πιέσεως από τους υποστηρικτές, μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι μεταφέρουν τις δικές τους απόψεις για τον περαιτέρω χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διλήμματος. Υπάρχουν οι ομάδες που υποστηρίζουν ότι συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ουσιαστικά θα συνιστά επιβράβευση της «αποστασίας», ενώ άλλα στελέχη τονίζουν ότι η συνεργασία με τον τέως ΥΠΕΞ είναι μονόδρομος για την παράταξη, ώστε να κερδίσει χρόνο και να μην μπει σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας.

Μηνύματα Χριστοδουλίδη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δέκτης μηνυμάτων για άνοιγμα προς τους φίλους, υποστηρικτές και την ηγεσία του ΔΗΣΥ ώστε να διευκολυνθούν οι κινήσεις βελτίωσης του κλίματος. Ο Χριστοδουλίδης προέβη σε δήλωση λίγο προτού μεταβεί στην Πινδάρου με τους συνεργάτες του για τη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και αξιωματούχους του ΔΗΣΥ. Παρά την αρχική αμηχανία, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα αλλά δεν έδωσε αποτέλεσμα, αφού όλα θα κριθούν σήμερα.

Λίγο προηγουμένως την πύλη της Πινδάρου πέρασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τους συνεργάτες του, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι οι προοπτικές στήριξής του από τον ΔΗΣΥ ήταν περιορισμένες, έως και μηδαμινές. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων καθώς και τον Αχιλλέα Δημητριάδη, προσβλέποντας στην υποστήριξή τους. Συναντήσεις με τους Οικολόγους, τον Αχιλλέα Δημητριάδη και τους άλλους υποψήφιους, θα έχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

cyprustimes.com/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα