Γκαμπριέλ Ατάλ: Αγαπημένος της Μπριζίτ Μακρόν, πολιτικός χαμαιλέων και «πρόεδρος» από τα 22 του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ποιος είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Έπειτα από ημέρες εικασιών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τη Γαλλία επιλέγοντας τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε αναλάβει το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, ως νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Ατάλ, ο οποίος ξεκίνησε τη θεσμική πολιτική στα 23 του ως υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας – μπροστά από τον σοσιαλιστή Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος πήρε την κορυφαία θέση στην κυβέρνηση υπό τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984, σε ηλικία 37 ετών.

Ακολουθούν άλλα 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Ατάλ, τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γαλλίας.

1. Πρώιμος υποστηρικτής του Μακρόν, αλλά όχι μέλος του στενού κύκλου του προέδρου

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να υποστηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του τότε υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τη διαρκή υποστήριξή του προς τον πρόεδρο, ο Ατάλ δεν έχει ποτέ καταγραφεί στους στενότερους συμμάχους και έμπιστους του Μακρόν, σε αντίθεση με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu και τον πρώην υπουργό Γεωργίας Julien Denormandie, οι οποίοι επίσης καταγράφηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για την πιο περιζήτητη θέση της κυβέρνησης.

2. Ειδικός στην επικοινωνία με πολιτική αντίληψη

Το βιογραφικό του Ατάλ περιλαμβάνει ένα 10μηνο πέρασμα το 2018 ως εκπρόσωπος της La République En Marche, του κινήματος υπέρ του Μακρόν που είναι πλέον γνωστό ως Αναγέννηση, και δύο χρόνια ως κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2020 έως το 2022. Η περίοδος αυτή περιελάμβανε την πορεία του Μακρόν για επανεκλογή και την πανδημία του COVID, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ατάλ εντυπωσίασε με άψογες επιτυχίες στα μέσα ενημέρωσης.

3. Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε δημόσια το ομοφυλοφιλικό του βήμα λίγο μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2018 και δημοσιοποίησε την πολιτική του ένωση με τον σημερινό ηγέτη της Renew Europe και πιθανότατα επικεφαλής υποψήφιο της Αναγέννησης για τις ευρωεκλογές του 2024 Στεφάν Σεζουρνέ.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες δεν είναι πλέον ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν επιβεβαίωσαν δημοσίως τον χωρισμό τους. Ο Σεζουρνέ, ο οποίος είναι γνωστό ότι προστατεύει την ιδιωτική του ζωή, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση της σχέσης τους για ένα άρθρο του προφίλ της Libération.

4. Ο νέος αγαπημένος πολιτικός της Γαλλίας

Η δημοτικότητα του Ατάλ εκτοξεύτηκε στα ύψη τους τελευταίους έξι μήνες καθώς η προσοχή των μέσων ενημέρωσης αυξανόταν, γεγονός που τελικά τον οδήγησε στο να ξεπεράσει τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο για την προεδρία Εντουάρ Φιλίπ ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS από τον Δεκέμβριο.

Gabriel_Attal_aae92.jpg

5. Οι συμμαθητές του τον ψήφισαν ήδη για πρόεδρο… 12 έτη πριν

Η πολιτική τεχνογνωσία του Ατάλ είχε ήδη αναδειχθεί σε μια συνέντευξη που γυρίστηκε το 2012 κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, με τους συμφοιτητές του στο Sciences Po, την ανεπίσημη σχολή πολιτικών του Παρισιού, να περιγράφουν τον νεαρό Ατάλ ως τον μελλοντικό πρόεδρο.

 

6. Είχε δεχθεί bullying ως έφηβος

Ο Ατάλ φοίτησε στο διάσημο ιδιωτικό σχολείο l’Ecole Alsacienne του Παρισιού μαζί με τον Juan Branco, πρώην δικηγόρο του Julian Assange, ένα αμφιλεγόμενο δημόσιο πρόσωπο που έχει συχνά επιτεθεί στον νέο πρωθυπουργό σε ένα βιβλίο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ατάλ περιέγραψε ότι έγινε στόχος επανειλημμένων ομοφοβικών εκφοβισμών και σχεδόν κατονόμασε τον Μπράνκο ως τον ένοχο, περιγράφοντας τον δικηγόρο ως «παθιασμένο» μαζί του. Ο Μπράνκο το αρνήθηκε αυτό.

Gabriel_Attal2_14cfc.jpg

7. Ένας πρώην σοσιαλιστής που κέρδισε το σεβασμό των συντηρητικών

Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2006, πριν του επιτραπεί νόμιμα να ψηφίζει, αλλά έχει προσελκύσει την ευνοϊκή προσοχή δεξιών σχολιαστών και πολιτικών προσώπων και έχει περιγραφεί ως πολιτικός χαμαιλέων με λίγες σταθερές θέσεις.

Ο Ατάλ ξεκίνησε τη θητεία του ως υπουργός Παιδείας με την απαγόρευση των αμπάγιας, των μακρών χιτώνων που μερικές φορές φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες, στα σχολεία – μια κίνηση που ο πρόεδρος των Les Républicains, Ερίκ Τσιότι, έκρινε «θαρραλέα». Ο τελευταίος συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί φέρεται να πίεσε τον πρώην υπουργό Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027, ανέφερε η εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune.

8. Αρνήθηκε να γίνει υπουργός Υγείας

Παρά την εμπειρία του να συνεργάζεται με την πρώην σοσιαλιστική υπουργό Υγείας Μαρισόλ Τουρέν και τον χειρισμό της επίσημης επικοινωνίας της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ατάλ απέρριψε την πρόταση να αναλάβει το γαλλικό σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια του μίνι ανασχηματισμού του περασμένου καλοκαιριού.

Gabriel_Attal3_63af0.jpg

9. Προνομιακή ανατροφή

Μετά τον διορισμό του ως υπουργού Παιδείας, ο Ατάλ δέχτηκε επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς αντιπάλους επειδή φοίτησε αποκλειστικά σε ιδιωτικά σχολεία κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Αν και αναγνώρισε ότι ήταν «τυχερός» μεγαλώνοντας, ο Ατάλ τόνισε επίσης τις «δυσκολίες» που πέρασε, αναφέροντας ως παράδειγμα το διαζύγιο των γονιών του κατά τη διάρκεια μιας αποκαλυπτικής συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1. Ο πατέρας του Ατάλ, ο κινηματογραφικός παραγωγός Yves Attal, πέθανε το 2015.

10. Μικτό θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο

Ο πατέρας του Ατάλ, ο Yves, ήταν Τυνήσιος εβραϊκής καταγωγής και μέρος της οικογένειάς του εκτοπίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μια ιστορία του προφίλ της Le Monde, αλλά ανατράφηκε ως ορθόδοξος χριστιανός από τη μητέρα του, η καταγωγή της οποίας ανάγεται στη Ρωσία.

Gabriel_Attal4_c9b30.jpg

11. Αγαπημένος της Μπριζίτ Μακρόν

Ως υπουργός Παιδείας, ο Ατάλ συνεργάστηκε στενά με τη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, πρώην καθηγήτρια με έντονη ματιά στον τομέα. Οι δύο τους εργάστηκαν κυρίως για την εξάλειψη του εκφοβισμού στα σχολεία και η πρώτη κυρία της Γαλλίας υποστήριξε ορισμένες από τις πολιτικές προτάσεις του νεαρού υπουργού, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειάς του να δοκιμάσει την υποχρεωτική στολή για τους μαθητές.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/230011/gampriel-atal-agapimenos-tis-brizit-makron-politikos-xamaileon-kai-proedros-apo-ta-22-tou

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πέραν των άλλων είναι ο μορφωμένος Τσίπρας της Γαλλίας μεγαλωμένος , από ορθόδοξη χριστιανή Ρωσίδα μάνα , που φυσικά δεν τον έκανε άθεο .
    Πως μου φαίνεται ότι θα καταλήξει ”συντηρητικούλης” σαν τον Θεσσαλονικιό Εβραίο Νικολά Σαρκοζύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα