Γιώργος Τσουκαλάς: ορθός λόγος και ουκρανική κρίση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Γιώργου Τσουκαλά*

Σημείωση: Το σχόλιο αποτελεί απάντηση στο ερώτημα γιατί ο παροξυσμός που παρατηρούμε στο ουκρανικό αφού μια στρατιωτική σύγκρουση ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου

Ο Ορθός Λόγος αυτό επιτάσσει.
Όμως:
α) Δυστυχώς το ανθρώπινο ον δεν αποφασίζει απολύτως με την λογική αλλά και βάσει ενστίκτων και συναισθηματικών φορτίσεων. Συχνά γίνονται εσφαλμένες κρίσεις. Οπότε “η πόρτα του φρενοκομείου” ενίοτε ανοίγει, ειδικά όταν αμφισβητείται η ηγεμονική δύναμη (στον 20ο αιώνα συνέβη άλλωστε δις, το 1914 και το 1939).
β) Οι Η.Π.Α. θέλουν να προκαλέσουν στις άλλες δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και Κίνα, ένα οικονομικό πλήγμα. Αυτό θα γίνει μέσω της απόσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πελάτη τους. Το δίλημμα ήταν αν θα ξεκινούσαν από την Κίνα ή από την Ρωσία.
γ) Οι Δημοκρατικοί μάλλον σωστά θεωρούν πως πρέπει να ξεκινήσουν από την Ρωσία αν θέλουν “να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”. Θεωρούν πως αν διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, θα καταστρέψουν οικονομικά την Ρωσία. Δυστυχώς παράλληλα θα καταστραφεί και η ευρωπαϊκή οικονομία – με αποτέλεσμα η Κίνα να χάσει την αγορά που διαθέτει τα προϊόντα της, και να βρεθεί σε οικονομική κρίση, η οποία αναμφίβολα θα είναι παγκόσμια.
δ) Υστερα οι Κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με διάφορα οικονομικά μέτρα που μάλλον θα δηλητηριάσουν έτι περαιτέρω την παγκοσμιοποίηση.
ε) Πολιτικά η Ευρώπη θα εξαρτηθεί πλήρως από τις ΗΠΑ – καθώς θα εξαρτηθεί από αυτές και οικονομικά, γιατί απλώς θα εξαρτηθεί ενεργειακά από αυτές (παρεμπιπτόντως πολύ ωφελημένοι θα βγουν οι Έλληνες εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το LNG αμερικάνικο αεριο στην Ευρώπη).
στ) Η Ουκρανία είναι μία Ιφιγένεια. Κανονικά δεν θα γίνει πόλεμος αλλά με κάποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την ρήξη με την Ρωσία, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες άλλως δεν θέλουν “σαν ο διάολος το λιβάνι”, και δεν θα την δεχτούν παρεκτός και αν τους τεθεί ως διχαστικό δίλημμα.
ζ) Η Ρωσία (και η Κίνα) φυσικά αντιλαμβάνεται το αμερικάνικο σχέδιο και είναι πράγματι στριμωγμένη. Έχει ελάχιστες επιλογές – και αν δει ότι παγιδεύτηκε, απλώς θα κοιτάξει να πάρει ό,τι μπορεί από την παρτίδα, όπως προκαλώντας τοπικά πλήγματα σε σημεία (και σε χώρες) “κλειδιά” από την Βόρεια Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.
η) Πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει- όμως συχνά γίνονται λάθη, όπως τεχνικά πχ. ένα οπλικό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας μπορεί από λάθος να θεωρήσει πως δέχεται πλήγμα και να απαντήσει αυτομάτως.
Αυτό φαίνεται (κατά την κρίση μου πάντοτε) πως είναι το σχέδιο. Σε τι βαθμό θα υλοποιηθεί και που θα σταματήσει, θα μας το δείξει ο καιρός. Άλλωστε όταν αποφασίζουν τρεις υπερδυνάμεις, τίποτε δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα γίνει αυτό που σχεδιάζει η μία (ακόμη και αν είναι ευφυές). Πάντως είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για προληπτικό χτύπημα με σκοπό να ανακόψει την ενίσχυση της Ρωσίας και της Κίνας, και να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην απόλυτη ηγεμονία στην Ευρώπη (και στον Κόσμο) που δυνητικά (αλλά το απευχόμαστε) μπορεί να ενεργοποιήσει την λεγόμενη “παγίδα του Θουκυδίδη” …
*Δικηγόρος Ηλείας
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ορθός, γενικά, ο λόγος σας κύριε Τσουκαλά, όσον αφορά στην ανάλυσή σας για τα συμφέροντα που συγκρούονται για την ηγεμονία, δηλαδή για την λεηλασία της Φύσης και την καταδυνάστευση της ανθρωπότητας. Όμως γίνεται αντιφατικός και απολογητικός όταν όλα αυτά τα φορτώνετε “στο ανθρώπινο ον που δεν αποφασίζει απολύτως με την λογική αλλά και βάσει ενστίκτων και συναισθηματικών φορτίσεων”.
    Με άλλα λόγια για όσα συμβαίνουν φταίει το αφηρημένο ανθρώπινο ον, δηλαδή για να το κάνουμε συγκεκριμένο, φταίτε εσείς, εγώ, το παιδί που γεννήθηκε χθες στην Ελλάδα και εκείνο που θα γεννηθεί αύριο στην Αφρική. Έτσι πείθετε όσους σκόπιμα και προγραμματισμένα στερήθηκαν τη δυνατότητα να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν, όπως εσείς, τον ‘ορθό λόγο’, ότι φταίνε οι ίδιοι και συνεπώς δεν υπάρχει θύτης για την κατάστασή τους, αφού πρόκειται για “θέλημα θεού’. Ωραία η συνηγορία σας υπέρ των θυτών, που δεν είναι άλλοι εκτός από εκείνους που χώρισαν και χωρίζουν τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και την ανθρωπότητα σε θρησκείες, σε ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής και σε μισθωτούς δούλους, σε ιδεολογίες, σε κοινωνικές τάξεις, σε κόμματα, σε ομάδες, σε πιστούς και άπιστους, σε δικούς μας και σε εχθρούς. Ο δημόσιος λόγος είναι όπλο, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, γι’ αυτό όταν τον χρησιμοποιούμε πρέπει να έχουμε συναίσθηση ποιόν ‘σκοτώνουμε’ και ποιόν εξυπηρετούμε. Πάντως με το αντιφατικό σχόλιό σας ‘σκοτώνετε’, θελητά ή αθέλητα, δεν έχει σημασία, τον ορθό λόγο και κάνετε το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό γενικά να τρίβει τα χέρια του για την απαλλακτική σας, για το ίδιο, συνηγορία, φορτώνοντας τα εγκλήματα κατά της Φύσης, της Ανθρωπότητας και του πολιτισμού, στο «ανθρώπινο όν». Εκτός και αν και για εσάς ανθρώπινα όντα είναι μόνο το 1% της ανθρωπότητας που αποφασίζει και διαπράττει εγκλήματα με την φυσική βία και την βία των άδικων νόμων και θεσμών και το 99% δεν είναι παρά res/rei κατά το ρωμαϊκό δίκαιο που σπουδάσατε.

  2. Με το σεντόνι σας προσπαθήσατε να ακυρώσετε τον ορθολογισμό του κ. Τσουκαλά και απλώς καταφέρατε να επιβεβαιώσετε πως η εμμονή στην κομμουνιστική ουτοπία προϋποθέτει καμένες φλάντζες.

  3. Βγάλε τη μάσκα του δειλού, δείξε καθαρά το πρόσωπό σου και διατύπωσε τις δικές σου απόψεις αντί να γίνεσαι οπαδός, για να συζητήσουμε ήσυχα όμορφα και απλά.
    κλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα