Γιώργος Τσουκαλάς: Η συμπεριφορά της Σάνα Μάριν

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Γιώργου Τσουκαλά, Δικηγόρου
Ο δικηγόρος Γιώργος Τσουκαλάς σχολιάζει στο fb την συμπεριφορά της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της.
“Είναι μια συμπεριφορά που δεν προκρίνεται από την δυτική ηθική φιλοσοφία, από την εποχή των Επτά Σοφών, αργότερα των Σοφιστών, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, μετά των Στωϊκών, των Νεοπλατωνικών και των χριστιανών, έως τους νεώτερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα – όχι μόνο για τον επικεφαλής των ανθρωπίνων ομάδων αλλά και για τον απλό άνθρωπο.
Φυσικά, υπάρχει μια σύγχρονη τάση, που βασίζεται σε ψυχολογικές θεωρίες συνδυάζοντάς τες με εξισωτικές πολιτικές θεωρίες, που προκρίνει το λησμονημένο ρωμαϊκό ρητό “είμαι άνθρωπος, τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο” (Homo sum, humani nihil a me alienum puto) του Τερέντιου. Όμως αυτός ο ηθικός αφορισμός οδήγησε σε ηγεσίες του τύπου του Καλιγούλα, του Νέρωνα και άλλων – ώσπου ελληνομαθείς ηγέτες όπως ο Ανδριανός ή ο Μάρκος Αυρήλιος να επαναφέρουν τα ηθικά πρότυπα.
Συνεπώς, η συμπεριφορά της κυρίας δεν είναι πρωτοφανής – αλλά έχουμε αιώνες να την δούμε στην Δύση εξ ου και μας ξενίζει – εγκυμονεί επίσης και ηθικό κίνδυνο (αν ήδη δεν τον συμβολίζει, εκφράζοντας την παρακμή της κοινωνικής βάσης στις δυτικές κοινωνίες).
spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα