Γιώργος Μουρουζίδης: Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεχάστηκε στο Νευροκόπι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γιώργου Μουρουζίδη*
Ο Δήμος Νευροκοπίου είχε αναλάβει τον Ιανουάριο του 2020 την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος « Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014¬ – 2020 », να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων, με την συμμετοχή:
– Όλων των Δήμων των βόρειων συνόρων της χώρας, από την Αδριατική μέχρι τον Έβρο ποταμό (Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Αρριανών, Κομοτηνής, Ιάσμου, Μύκης, Ξάνθης, Παρανεστίου, Δράμας, Σιντικής, Κιλκίς, Παιονίας, Αλμωπίας, Φλώρινας, Πρεσπών, Καστοριάς,Νεστορίου, Κόνιτσας, Παγωνίου, Φιλιατών), και
– Όλων των όμορων Δήμων της άλλης πλευράς των συνόρων, δηλαδή της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιελάμβανε :
Τη διεξαγωγή ενός διήμερου Forum, όπου επιγραμματικά θα διεξάγονταν :
– Συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, για θέματα πολιτισμού, οικονομίας και των ευκαιριών που μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία των Δήμων του προτεινόμενου Δικτύου, μέσα από τις αρχές συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Ενημερωτικές διαλέξεις από γνωστές πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες, για την ίδρυση, την εξέλιξη και τη συμβολή της Ενωμένης Ευρώπης στην πρόοδο και στην ειρήνη.
Επιπλέον στις προθέσεις του Δήμου Νευροκοπίου ήταν, να τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης και ζητήματα ανάπτυξης και περιφερειακών ανισοτήτων.
Το κόστος του προγράμματος, το οποίο εκτιμήθηκε με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, ανήλθε στις 65.000 ευρώ και θα ήταν χρηματοδοτούμενο κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε παράλληλο πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν πρόταση για την ανέγερση μνημείου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω η ιστορική αξία και η εμβληματικότητα του τόπου. Το κόστος του μνημείου εκτιμήθηκε στις 45.000 Ευρώ και θα ήταν και αυτό χρηματοδοτούμενο κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωτοβουλία του Δήμου με τις προαναφερόμενες προτάσεις, είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγοντας τον δρόμο να βρεθεί το Νευροκόπι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ενσωμάτωνε θέματα, οικονομίας, πολιτισμού και συνεργασίας, με εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Δυστυχώς τα παραπάνω προγράμματα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, με ευθύνη του Δήμου.
Προσωπικά και χρόνο αφιέρωσα για την υποβολή της πρότασης και την έγκριση της, αλλά και είχα δεσμευτεί για την επιτυχή διεξαγωγή του forum.
Πότε άλλοτε θα δοθεί η ευκαιρία σε αυτόν τον ακριτικό τόπο, να υλοποιήσει ένα τόσο μεγαλόπνοο πρόγραμμα, με τόσο σημαντικά οφέλη και με ελάχιστο κόστος ;
Τέλος ως ιδέα, εάν η ελληνική περιφέρεια θέλει να ανατρέψει τον συγκεντρωτισμό θα πρέπει να ενεργήσει στην κατεύθυνση των περιφερειακών συνεργασιών.
*Ο Γιώργος Μουρουζίδης είναι Ανώτατος Στρατιωτικός ε.α.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα