Για ποιο λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ανοιχτά τις παράνομες μονομερείς αιγυπτιακές ενέργειες για καθορισμό θαλασσίων ζωνών;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

[δημοσιεύτηκε 9:57-17/1/23, ανανεώθηκε 12:26-17/1/23]

Στην εκπομπή Αντιθέσεις του Γιώργου Σαχίνη (13/1/2023) ο χαρτογράφος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρίστος Ζήνωνος παρουσίασε (μετά το 1:30:00) τον παραπάνω χάρτη επιμετρήσεων σχετικά με τον μονομερή καθορισμό θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου με τη Λιβύη.

Σε παλαιότερη αναφορά μας ΕΔΩ για τη μέθοδο χάραξης που εφάρμοσαν οι Αιγύπτιοι επισημάναμε ότι δεν ακολούθησαν την αρχή της Μέσης Γραμμής (η οποία έχει την σημείωση «ML» αλλά ακολούθησαν το όριο της πράσινης γραμμής δυτικά). Το αποτέλεσμα είναι να σφετερίζονται περίπου 6800 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ της Ανατολικής Λιβύης (Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ) η οποία είναι «φίλα προκειμένη» στην Ελλάδα.
Διαφορά μονομερούς οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου με τα όρια της μέσης γραμμής (λευκό αντεστραμμένο τρίγωνο). Το σημείο GR-LY-EG είναι το τριεθνές βάσει της μέσης γραμμής.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο χάρτης (παρακάτω) και τα σημεία της μονομερής οριοθέτησης ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Λιβύη έχουν ήδη αναρτηθεί από τον ΟΗΕ (11/12/22).
Χάρτης που κατατέθηκε από την Αίγυπτο στον ΟΗΕ (11/12/22)
Το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε (15/12/22) ότι «χαιρετίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία»; Αυτό δεν μας φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους μόνους Λίβυους που ευελπιστούμε ότι θα ευνοήσουν τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή; Πέραν τούτου, για ποιο λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστηρίζει ανοικτά τις αιγυπτιακές ενέργειες οι οποίες παραβαίνουν το Δίκαιο της Θάλασσας, δίνοντας πάτημα στους γείτονες για αντίστοιχες ενέργειες; Η «λευκή επιταγή» που φαίνεται να χαρίζει η ελληνική διπλωματία στην Αίγυπτο, ενέχει τεράστιους κινδύνους!

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα